ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση του Δήμου Διονύσου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου «ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ», το 3ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Αρχαιολογίας & Μνημείων, από τον Δρα Άγγελο Νακάση Αρχιτέκτονα MSc και από τον Καθηγητή Δρα Αθανάσιο Νακάση, Αρχιτέκτονα MSc, Πρόεδρο του Ελληνικού ICOMOS με θέμα:
«Οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»
Διάλεξη, με ταυτόχρονη παρουσίαση κειμένου και κατόπιν ερωτήσεις – επεξηγήσεις.
Ειδικότερα θα παρουσιαστούν οι Πυρρίχιος – Γέρανος – Κόρδαξ. Εξέλιξη και στοιχεία τους σε χορούς ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ (Ποντιακός – Πεντοζάλης – Τσακώνικος) και ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥΣ (Τσιφτετέλι – Χασάπικος – Ζεϊμπέκικος).
Περίληψη: Οι Έλληνες επινόησαν χορούς θρησκευτικούς-πολεμικούς-γυμναστικούς-θεατρικούς-συμποσίων και χαρμόσυνους ή πένθιμους. Ο χορός είναι παλιός όσο κι ο πόλεμος. Οι πολεμικοί χοροί προέρχονται από θορυβώδεις χορούς, όπως των Κουρητών-Κούρων-Κορυβάντων-Αμαζόνων. Παλιότερος είναι ο Πυρρίχιος, που εξελίχθηκε στον ποντιακό Σέρρα, στον κρητικό Πεντοζάλη και στον Τσακώνικο, που προέρχεται ειδικότερα από τον Γέρανο, που χόρεψε ο Θησέας με τους συντρόφους του, αναπαριστώντας πώς βγήκαν από τον Λαβύρινθο. Ο Κόρδαξ, προκλητικός-κωμικός, εξελίχθηκε σε Τσιφτετέλι. Ο Χασάπικος θυμίζει κίνηση στρατού Μ. Αλεξάνδρου. Στα βυζαντινά χρόνια χορευόταν από κρεοπώλες το Πάσχα σε Μακεδονία-Κωνσταντινούπολη, ως μίμηση μάχης με σπαθιά. Ο Ζεϊμπέκικος έχει καταβολές Ελληνικές-Θρακικές-Φρυγικές. Αρχικά ήταν χορός 2 οπλισμένων ανδρών.
Οι Αθανάσιος Νακάσης, για 13η φορά, και ο Άγγελος Νακάσης, για 3η φορά, θα παρουσιάσουν αφιλοκερδώς στο Δήμο μας θέματα που αφορούν στην αρχαιότητα. Και οι δυο τους είναι αρχιτέκτονες MSc του ΕΜΠ, κάτοχοι διδακτορικών διατριβών και εργάζονται σε πλήθος ανασκαφών με πλήθος έγκριτων δημοσιεύσεων.
Ο Αθ. Νακάσης έχει υπηρετήσει στο Υπ. Πολιτισμού επί 36 χρόνια. Διετέλεσε Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού. Δίδαξε επί 20ετία στο ΤΕΙ Αθήνας – νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – τα μαθήματα «Τεχνικές Ανασκαφής», «Πρώτα σωστικά Μέτρα στις ανασκαφές», «Αποτυπώσεις», «Αναστηλώσεις», «Αρχαία Τεχνολογία» και «Γενικές Αρχές Συντήρησης». Κανείς Αρχιτέκτων στην Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει σε τόσες πολλές ανασκαφές (δεκάδες) όσο ο Αθ. Νακάσης επί 44 συναπτά έτη και συνεχίζει ακόμα. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου της Μπλε Ασπίδας, καθώς και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος.
Ο Άγγ. Νακάσης έχει υπηρετήσει στο Υπ. Πολιτισμού τα τελευταία 10 χρόνια στις Διευθύνσεις: α) Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης και β) Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθώς και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων α) Κεφαλλονιάς, β) Ευβοίας και γ) Ανατολικής Αττικής. Έχει εργαστεί για λογαριασμό του Δήμου Κεφαλλονιάς, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων. Είναι αρχιτέκτων των ανασκαφών Ζάκρου, Βεργίνας, Γιτάνων Θεσπρωτίας, Ονυθέ Γουλεδιανών Ρεθύμνου, ενώ έχει εργαστεί και στις ανασκαφές Τζαννάτων Κεφαλονιάς, Φαλάσαρνας, Θηρασιάς και Νικόπολης. Είναι μέλος του Ελληνικού ICOMOS και της Επιτροπής Ιστορικής Έρευνας του Παγκρατίου Αθλήματος.
Υπεύθυνη από πλευράς του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ» είναι η Πρόεδρος κ. Άννα Γρώππα-Στασινοπούλου, ενώ διαχειρίστρια του ZOOMMeeting, για την διαδικτυακή μετάδοση του σεμιναρίου, είναι η κ. Αναστασία Στασινοπούλου.
Το 3ο διαδικτυακό σεμινάριο είναι μια ευγενική χορηγία της κας Σούλας Λάκκα.
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο ακολουθήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/89806947292?pwd=aXVUaFd3ZDBEcWR0R016NHJ6SmNJZz09
Meeting ID: 898 0694 7292
Passcode: arxaia
Παρακαλούνται ακόμη όλοι οι συμμετέχοντες να γράφουν το ονοματεπώνυμό τους κατά την είσοδο στην εφαρμογή στο πεδίο NAME.
Στον σύνδεσμο με τα γαλάζια γράμματα θα κάνετε αριστερό κλικ και μετά πάλι αριστερό κλικ με το χεράκι.