Να ανοίξουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, υποχρεωτικά λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. «Δεν υποχρεούνται στο άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος οι Φορείς των οποίων το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων στο τέλος κάθε μήνα δεν υπερβαίνει σε συστηματική βάση τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργούν πρόσθετο διοικητικό και οικονομικό κόστος», τονίζεται στην σχετική απόφαση.
Μάλιστα, στην απόφασή του ο κ. Σκυλακάκης απειλεί με κυρώσεις που αφορούν:
-Την καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών.
-Τη μείωση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 14 προβλέπεται ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της
παρούσας και ειδικότερα τη μη συμμόρφωση αναφορικά με: (α) το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, (β) τη μεταφορά της πλεονάζουσας ρευστότητας σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και (γ) την κατάρτιση και υποβολή ταμειακού προγραμματισμού, ενεργοποιείται η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στην παρ. 16 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) με την έκδοση σχετικών αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η παρ. 16 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 προβλέπει ότι: «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε εποπτεύοντος Υπουργού είναι δυνατή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέα της Γενικής Κυβέρνησης με τις διατάξεις των παραγράφων 10, 14 και 15, η καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να μειώνεται το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική υποχρέωση προς τους δήμους προέβλεπε και προηγούμενη απόφαση του Θ. Σκυλακάκη και στη συνέχεια εγκύκλιος του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου από τον Αύγουστο του 2019, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Δημάρχους.
Τελικώς, περίπου το 1/3 των ΟΤΑ, γύρω στους 90, είχαν αρνηθεί να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα ενώπιον του ΣτΕ είχαν τότε ασκήσει προσφυγές η ΚΕΔΕ και μια σειρά Δήμων, θεωρώντας την απόφαση για μεταφορά διαθεσίμων τους στην ΤτΕ αντισυνταγματική και πλήττουσα τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντούτοις το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας πως «πρόκειται περί δημοσιονομικού μέτρου, το οποίο, κατά το μέρος που εφαρμόζεται στους ΟΤΑ, ως φορείς Γενικής Κυβερνήσεως, εμποδίζει μεν την ελεύθερη εκ μέρους τους διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων τους, πλην, δεν προκαλεί περιουσιακή τους βλάβη και δεν εμποδίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους…”.
πηγή: aftodioikisi.gr