Τριάντα σχόλια έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το άρθρο 2 στο νέο εκλογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται από τη μια πλευρά η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων για τις έδρες των Δήμων πανελλαδικά, ενώ ειδικά για την Αττική και μόνο προβλέπεται η κατάργηση όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων, με τις εξαιρέσεις των Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους είναι για την μεν πρώτη περίπτωση Πρόεδροι Κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα, ενώ για τη δεύτερη περίπτωση οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μελισσίων, Κουβαρά και Θρακομακεδόνων, στην τελευταία μάλιστα περίπτωση συνυπογράφει τη διαμαρτυρία ολόκληρο το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής.
Στην πόλη μας, που όπως είναι γνωστό απαρτίζεται από 7 Κοινότητες, έχουν ήδη ξεκινήσει κινήσεις διαμαρτυρίας, με πρωτοστάτη την Κοινότητα Διονύσου. Όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη (2/3) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου ο Πρόεδρός της Τ. Μπάσης, έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με τους συναδέλφους του της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης, ώστε να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία για τις περαιτέρω κινήσεις. Στην ίδια συνεδρίαση, όπου το θέμα έφερε προς συζήτηση με εισήγησή του ο τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, είχε αποφασιστεί η συνεργασία και η οργανωμένη αντίδραση στις προβλέψεις του νομοσχεδίου από κοινού με τα Τοπικά Συμβούλια τόσο του Δήμου Διονύσου, όσο και Δήμων της Αττικής με το ίδιο πρόβλημα, καθώς και με το Πανελλαδικό Κοινοτικό Δίκτυο, που έχει συσταθεί το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους Κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα. Η παραπάνω απόφαση της Κοινότητας εστάλη στους άλλους 6 Προέδρους, ώστε να ενημερωθούν και να εναρμονίσουν τις κινήσεις τους, με τη Σταμάτα και τον Γ. Κόκκαλη να φέρνει το θέμα της κατάργησης των Κοινοτήτων στη συνεδρίαση του οικείου Τοπικού Συμβουλίου της Τρίτης 16 Μαρτίου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε εκπρόσωποι Κοινοτήτων από όλο το φάσμα των καλλικρατικών Δήμων της Αττικής, αλλά και από την επαρχία, συναντήθηκαν με τηλεδιάσκεψη, που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θρακομακεδόνων Ν. Ματθαίου, την περασμένη Κυριακή 7 Μαρτίου.
Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία παρακολούθησαν από την Κοινότητα Διονύσου οι Κ. Μπομπής και Θ. Κατσανεβάκης, η συμμετοχή αιρετών από την πιο κοντινή στον πολίτη βαθμίδα της Αυτοδιοίκησης ήταν εντυπωσιακή, μια που ανταποκρίθηκαν δεκάδες Προέδρων ή εκπροσώπων τους, καθώς και ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινοτήτων.
Τη δημιουργία πολιτών δυο ταχυτήτων ευνοεί η κατάργηση των Κοινοτήτων, επιλεκτικά στην Αττική, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το 1/3 του πληθυσμού της περιοχής και το οποίο αποκλείεται από την άμεση εκπροσώπηση, όπως αυτή θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε όλη την υπόλοιπη χώρα, υποστήριξαν οι αιρετοί της Αττικής.
Κοινή διαπίστωση, συμπλήρωσε τα παραπάνω ο κ. Κατσανεβάκης, ήταν πως υπήρξε μια συστηματική απαξίωση των Κοινοτήτων από τους Δημάρχους, που σε καμιά περίπτωση δεν προχώρησαν στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων, έλλειψη στην οποία οφείλεται και η απουσία μετρήσιμου έργου. Ήταν όμως μια Κοινότητα, του Διονύσου, που πρόσφατα ανέδειξε την πιθανότητα εγκατάστασης αιολικών σταθμών στα βουνά γύρω από το Λεκανοπέδιο και κινητοποίησε φορείς όπως ο Δήμος Διονύσου και ο ΣΠΑΠ, υπογράμμισε στην τηλεδιάσκεψη ο ίδιος, αποδεικνύοντας πως οι Κοινότητες μπορούν και προσφέρουν έργο, ακόμη και με πενιχρά μέσα
Αποτέλεσμα, όπως ενημέρωσε τους συναδέλφους του στην Κοινότητα Διονύσου ο κ. Μπομπής, ήταν να εγκριθεί η έκδοση κοινού ψηφίσματος προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη πριν από τις 18 Μαρτίου, οπότε και λήγει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο. Αποφασίστηκε ακόμη να οργανωθεί συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή τοπικών και κεντρικών ΜΜΕ, να ζητηθεί από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια να εγκρίνουν και να στηρίξουν το ψήφισμα, αλλά και να αναρτηθούν πανώ στις Κοινότητες για την ενημέρωση των πολιτών.