Επτά ολόκληρες ώρες διήρκεσε η προχθεσινή (9/3) μαραθώνια, τακτική και όχι έκτακτη όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κεντρικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση της “Μήδειας” και τις ενέργειες για την επόμενη ημέρα, που για πρώτη φορά μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι παρατάξεις είχαν αρνηθεί να προσέλθουν σε έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη Μήδεια. Αντ’ αυτού, και κάνοντας χρήση της σχετικής πρόβλεψης του νόμου, ζήτησαν την πραγματοποίηση τακτικής συνεδρίασης για τη συζήτηση τριών θεμάτων: Τη λήψη απόφασης για ζωντανή αναμετάδοση της συνεδρίασης από το διαδίκτυο, την αποτίμηση της κακοκαιρίας και τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα, για τα οποία- πλην του δεύτερου- είχαν ετοιμάσει και σχετικές εισηγήσεις.
Συμπέρασμα πρώτον λοιπόν: Η Δημοτική Αρχή εξαναγκάστηκε από τις μειοψηφίες, που εν προκειμένω τήρησαν μια ενιαία και σταθερή στάση, να πραγματοποιήσει συνεδρίαση όχι με τους δικούς της, αλλά με τους δικούς τους όρους.
Τα προβλήματα, οι ερμηνείες κατά το δοκούν, αλλά και οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν με το καλημέρα: Διότι η συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά- εντούτοις καμιά τέτοια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε προηγηθεί, με τη μεν Πρόεδρο Σ. Κατσίγιαννη να υποστηρίζει πως δεν είναι απαραίτητη, παρά τη διατύπωση του θέματος, και με τις παρατάξεις να μιλούν για πιθανή παράβαση καθήκοντος. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η άμεση ανταπόκριση Διοίκησης και Υπηρεσιών να εξασφαλίσουν υπό πίεση τη ζωντανή αναμετάδοση μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, όταν κωλυσιεργούσαν για τη δυνατότητα αυτή επί ένα χρόνο. Η σχετική απόφαση στο τέλος ελήφθη με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες- ψήφος ανά παράταξη και όχι ανά σύμβουλο, αλλά όχι χωρίς αντιπαραθέσεις: Ποιος συγκάλεσε τη συνεδρίαση; Η Πρόεδρος, όπως η ίδια υποστήριξε, ή οι παρατάξεις που ενεργοποίησαν το εκ του νόμου δικαίωμά τους;
Συμπέρασμα δεύτερο: Η Πρόεδρος, αποκλειστική εν προκειμένω αρμόδια και υπεύθυνη για τη σύγκληση και την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε ακούσια μπέρδεψε τα πράγματα είτε εκούσια παρερμήνευσε τα γεγονότα, υποσκάπτοντας μόνη της το θεσμικό της ρόλο.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η συνεδρίαση μεταδιδόταν κανονικά από το κανάλι του Δήμου στο Youtube, χωρίς όμως τη δυνατότητα να στείλουν οι πολίτες που την παρακολουθούσαν, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, μια που η σχετική εφαρμογή ήταν απενεργοποιημένη.
Συμπέρασμα τρίτο- και τέταρτο: Δόθηκε μεν η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, αλλά παθητικά, ενώ όπως είναι γνωστό, δεν επιτράπηκε η συμμετοχή ούτε του Ν. Κοκκαλά, Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ, που ως φορέας κοινωνικής μέριμνας του Δήμου σήκωσε μεγάλο βάρος της υποστήριξης ευπαθών πολιτών, και όχι μόνο, στη διάρκεια της κακοκαιρίας, κάτι ου αναγνωρίστηκε ευρέως από τις μειοψηφίες. Αλλά ούτε και στον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου, τα μέλη του οποίου ανήκουν στις πλέον πληγείσες κατηγορίες, από διπλή μάλιστα αιτία, λόγω και της πανδημίας. Αντιστρόφως, αν και είχαν προσκληθεί, δεν παρέστησαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, με τη φωτεινή εξαίρεση του Χ. Ποτίδη της Δροσιάς.
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης επέλεξε εξαρχής την ενιαία τοποθέτηση και στα τρία θέματα: και για τη ζωντανή αναμετάδοση και για τις συνέπειες από τη “Μήδεια” και για τις ενέργειες για την επόμενη ημέρα. Ο μονόλογος αυτός, που διήρκεσε σχεδόν πενήντα λεπτά και περιελάμβανε τα πάντα όλα, κούρασε και τον πλέον πρόθυμο να πληροφορηθεί πολίτη, ενώ εξόργισε τις παρατάξεις της μειοψηφίας, που μιλούσαν για σαλαμοποίηση των θεμάτων, για απαξίωση, για προσβλητικές συμπεριφορές αλλά και για σκοπιμότητα- να διώξει τους πολίτες από τη συνεδρίαση. Όπως αναμενόταν, ο κ. Καλαφατέλης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για όλες τις αστοχίες στους χειρισμούς της Διοίκησής του για την κακοκαιρία, παραδέχθηκε λάθη και ελλείψεις, επέμεινε πως το καιρικό φαινόμενο ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη όσον αφορά στις συνέπειές του, και περιέγραψε διεξοδικά όσα η Διοίκησή του είχε προγραμματίσει πριν από τη “Μήδεια” αλλά και δρομολόγησε εν συνεχεία για τη θωράκιση της πόλης και των υποδομών της. Ζήτησε σύμπνοια και συνεργασία από το Δημοτικό Συμβούλιο για να ορθοποδήσει ο Δήμος και υπογράμμισε πως ως Δήμαρχος ήταν και θα είναι εδώ υπηρετώντας την πόλη.
Από την άλλη πλευρά οι παρατάξεις της μειοψηφίας ανέβασαν τους τόνους και μίλησαν για ομολογία αποτυχίας, κατηγορώντας αυτή τη Διοίκηση σωρευτικά για εγκληματική ανικανότητα, εξουσιολαγνεία, αυταρχισμό, αδιαφάνεια, αδιαφορία, ανεπάρκεια και αναλγησία, αποδίδοντας τη μέγιστη ευθύνη στη Δημοτική Αρχή, και στο Δήμαρχο προσωπικά, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που μιλούσαν για παραίτηση. Πολλοί στάθηκαν και στην καρατόμηση, και εν τέλει θυματοποίηση των δυο εντεταλμένων συμβούλων Πολιτικής Προστασίας, λίγα μόλις 24ωρα με την κακοκαιρία, αλλά και στην εν συνεχεία ανεξαρτητοποίηση των τριών τοπικών συμβούλων του Αγ. Στεφάνου, με σοβαρές καταγγελίες για τους ανεπαρκείς χειρισμούς απέναντι στη “Μήδεια”.
Η κίνηση ματ, τέλος, ήρθε από τη Λαϊκή Συσπείρωση της οποίας τα μέλη αντί να τοποθετηθούν οι ίδιοι, έδωσαν το λόγο σε δημότη, υπάλληλο του Δήμου, για να διηγηθεί την προσωπική της ιστορία που παρολίγον να καταλήξει σε τραγωδία.
Το κεντρικό ερώτημα, γύρω από το οποίο περιστράφηκε η προχθεσινή συνεδρίαση, ήταν: Υπήρχε σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της “Μήδειας”, και αν ναι, ποιος ήταν ο υπεύθυνος.
Το ερώτημα αυτό άλλωστε καλείτο να απαντήσει όλο το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή, μια που οι μαρτυρίες από κάθε γωνιά της πόλης έδειχναν πως και αν υπήρχε σχεδιασμός, αυτός ήταν ανεπαρκής, ενώ αυτό που έλειπε ήταν ο συντονισμός, τα γρήγορα ανακλαστικά- και πάνω από όλα η προετοιμασία, επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους οι παρατάξεις της μειοψηφίας Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο.
Το πριν (την κακοκαιρία), το κατά (τη διάρκειά της) και το μετά, όπως εύστοχα το περιέγραψε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αντιστοιχούν και στα κομμάτια της σχετικής συζήτησης. Για να φτάσουμε, 7 ώρες αργότερα, σ’ αυτό το κρίσιμο μετά- για το οποίο οι παρατάξεις είχαν καταθέσει από κοινού σειρά προτάσεων, ίδιες κατά το πλείστον με αυτές που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, και είτε ήδη πραγματοποιούνται είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Την επόμενη ημέρα, χτες Τετάρτη 10 Μαρτίου, σε Δελτίο Τύπου του Δήμου, υπογραμμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου για τα μέτρα της επόμενης ημέρας, κάτι που κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, έχει και πάλι εξοργίσει τις παρατάξεις που διεκδικούν την πατρότητα των προτάσεων.
Συμπέρασμα τέταρτο: Τέσσερις παρατάξεις, καθόλου εμφορούμενες από κοινή προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα, παραμέρισαν τις διαφορετικές οπτικές τους και συνεργάστηκαν ουσιαστικά ώστε να επιτελέσουν την αποστολή τους- να συνεισφέρουν εν προκειμένω σ’ αυτόν τον τεράστιο αγώνα που δίνει η πόλη ώστε να προλάβει μια επόμενη καταστροφή. Και καλά έκαναν. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή κατέθεσε κι εκείνη τις προτάσεις της. Οι δυο πλευρές συνέκλιναν- και καλά έκαναν. Γιατί λοιπόν αυτό, αυτή η σύγκλιση, δεν χαιρετίστηκε από όλους; Γιατί δεν αποτυπώνεται πουθενά; Ποιον από τους πληγέντες από τη θεομηνία ενδιαφέρει αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα- εκτός από την καθεμιά παράταξη, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, που πιθανόν να σκέφτεται τη μελλοντική πολιτική αξιοποίηση; Ακόμη και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων;
Και συμπέρασμα πέμπτο: Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η συχνή η αναφορά στην κρίση που γεννάει ευκαιρίες- ευκαιρία να διορθωθούν οι υποδομές, ευκαιρία να αγοραστεί εξοπλισμός, ευκαιρία να αποκατασταθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Μια ευκαιρία δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής: Την ευκαιρία που δίδεται σε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν πραγματικά προς όφελος του κόσμου, αυτού του κόσμου εκεί έξω που νιώθει πως ο Δήμος (του) παραπαίει. Οι μειοψηφίες έκαναν το πρώτο βήμα. Η Δημοτική Αρχή; Πόσο πρόθυμη, έτοιμη και εξωστρεφής είναι για να ακολουθήσει και να αδράξει την ευκαιρία και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων;
Σ. σ. Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο κανάλι του Δήμου Διονύσου