Η εξαετής περιπέτεια της Λ. Μήλα, πρώην Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου, έλαβε αίσιο τέλος την Παρασκευή 9 Απριλίου, μια που το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών την ανακήρυξε ομόφωνα αθώα λόγω αμφιβολιών, με πρόταση αθώωσης και από τον Εισαγγελέα. Ολοκληρώθηκε έτσι μια πράξη του δράματος, που ξεκίνησε το 2015 στην πόλη, παρέσυρε στη δίνη του δεκάδες πολιτών, πυροδότησε σωρεία δικαστικών και εξωδικαστικών αντιπαραθέσεων, έδωσε βήμα και υπόσταση σε ανώνυμους μισαλλόδοξους αχρείους, αμαύρωσε και ευτέλισε την πολιτική ζωή του τόπου.
Το χρονικό αυτού του δράματος, όπως το κατέγραψε σε όλες τις φάσεις του η Οδός Διονύσου παρατίθεται παρακάτω:
Η είδηση που κυριάρχησε την άνοιξη του 2015 στην επικαιρότητα του Δήμου Διονύσου ήταν η φωτιά που μπήκε- από άγνωστους μέχρι σήμερα εμπρηστές- στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών στην Άνοιξη, καταστρέφοντας υπολογιστές, πρωτότυπα παραστατικά, τιμολόγια, φακέλους. Όσα διασώθηκαν, στην αρχή φυλάσσονταν σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών σε ιδιωτικό χώρο με άμεση πρόσβαση από την επιχείρηση στο ισόγειο του κτηρίου του Δημαρχείου, κάτι που καταγγέλθηκε πολλές φορές τότε, μια που εγκυμονούσε τον προφανή κίνδυνο είτε περαιτέρω απώλειας είτε και αλλοίωσής τους. Για την πλημμελή αυτή φύλαξη τρεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν μάλιστα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, η οποία εν τέλει αρχειοθετήθηκε, καθώς εκ των υστέρων η Δημοτική Αρχή μίσθωσε το συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα να καλυφθεί η μη σύννομη φύλαξη.
Τον Απρίλιο του 2015 ο τότε Πρόεδρος Π. Χρονόπουλος ανακοινώνει πως μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο στα οικονομικά παρελθόντων ετών της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εντοπίστηκαν οικονομικές ατασθαλίες και ελλείμματα, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το ίδιο είχε συμβεί λίγο νωρίτερα και στη Σχολική Επιτροπή Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης. Στο στόχαστρο μπήκαν αμέσως οι Λ. Μήλα, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και οι Κ. Παλιγγίνης και Μ. Γαρεφαλάκης, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα της “αδελφής” Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, για το επίμαχο διάστημα της πρώτης καλλικρατικής περιόδου του Δήμου Διονύσου, με Δήμαρχο τότε για πρώτη φορά το Γ. Καλαφατέλη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήταν η κ. Μήλα μαζί με άλλο μέλος που την ίδια χρονιά, το 2015, είχαν εντοπίσει τα πρώτα δείγματα μη σύννομων εγγραφών στα Βιβλία του 2014 εκ μέρους της λογίστριας που η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απασχολούσε τότε σε μόνιμη βάση.
Η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και εν συνεχεία και του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές για οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο. Η πρώην Πρόεδρος στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής εκείνο το μήνα μιλά για πρώτη φορά για πιθανές μεθοδεύσεις σε βάρος της, και αρνείται να παραδώσει- παρά μόνο μετά από εισαγγελική παρέμβαση- τα πρωτότυπα στοιχεία που έχει ακόμη στην κατοχή της, στοιχεία που ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος Π. Χρονόπουλος της είχε παραδώσει, για να βοηθήσει στη σύνταξη των απολογισμών των Διευθυντών των σχολείων για το 2014. Η ίδια και ενώπιον της Σχολικής Επιτροπής αλλά και με δήλωσή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε αμέσως παραδεχθεί τον παράγοντα ανθρώπινου λάθους για την τυπική τήρηση των λογιστικών στοιχείων, αλλά είχε αμφισβητήσει ευθέως τις περισσότερες από τις παρατυπίες, που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Επιτροπής, αποδίδοντάς τις σε μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής εις βάρος της. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η κ. Μήλα συνδέει τη διαφαινόμενη στοχοποίησή της με το γεγονός πως είναι η βασική μάρτυρας σε άλλη υπόθεση, αυτή “του οικοπέδου της Δροσιάς”. Σ’ αυτήν μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγεται και ο πρώην Δήμαρχος Α. Πασιπουλαρίδης, η Διοίκηση του οποίου στην εκπνοή της θητείας της το 2010 αγόρασε οικόπεδο από μη κύριο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί ήδη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων.
Μετά από την παραπάνω απόφαση, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε με επίσημο έγγραφό του τη διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου για τη Σχολική Επιτροπή. Το έγγραφο αυτό, όπως και εξώδικο της πρώην Προέδρου, ήρθαν σε γνώση των μελών της Επιτροπής καθυστερημένα και μάλλον τυχαία, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη λειτουργία της και την τήρηση διαφάνειας, ειδικά σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση και οδηγώντας σε ηχηρή παραίτηση τον Στ. Μιχιώτη, μετέπειτα Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Το ίδιο διάστημα ανατίθεται από τη Διοίκηση Ζαμάνη σε ορκωτό λογιστή πλήρης έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της Σχολικής Επιτροπής από συστάσεώς της, το 2011.
Το 2016 επεφύλασσε δυσάρεστη έκπληξη για 52 συμπολίτες μας, που- στο πλαίσιο μηνυτήριας αναφοράς τόσο του Δήμου όσο και της Σχολικής Επιτροπής- κλήθηκαν να παρουσιαστούν για προκαταρκτική εξέταση στο Πταισματοδικείο Αμαρουσίου, σχετικά με τα οικονομικά ευρήματα και στις δυο Σχολικές Επιτροπές. Οι 52 αυτοί, αιρετοί και μη, είχαν διατελέσει μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δυο Επιτροπών από το 2011. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση από τη Λ. Μαγκλάρα, πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων: “Χτυπούσε το κουδούνι και δεν ήξερες αν ήταν ο ταχυδρόμος ή ο δικαστικός κλητήρας με κλητήριο θέσπισμα ανά χείρας”!
Την ίδια χρονιά ολοκληρώνεται ο έλεγχος του ορκωτού λογιστή και σε ένα ογκωδέστατο πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, γνωστό και ως πόρισμα Παναγιωτοπούλου, αποφαίνεται πως υπήρξε “εκτεταμένη διασπορά των περιπτώσεων παραβατικότητας περί την οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής… εκφράζουμε τις σχετικές επιφυλάξεις μας για την τυχόν ύπαρξη και άλλων αναλόγων περιπτώσεων”. Το έλλειμμα που παρουσιαζόταν στο πόρισμα Παναγιωτοπούλου ανερχόταν σε 74.000 ευρώ περίπου και τα συμπεράσματά του ανακοινώθηκαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2017, αν και είχαν διαρρεύσει σε ανώνυμο ηλεκτρονικό site πριν καν το πόρισμα πρωτοκολληθεί στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Δήμου.
Από κει και πέρα, το κλίμα στην πόλη γίνεται όλο και πιο βαρύ: Πυκνώνουν οι αναφορές σε “ληστές, κλέφτες και απατεώνες που έφαγαν τα λεφτά των σχολειών μας” (σ.σ. Η φράση αυτή αυτούσια, και με κάθε αφορμή, έχει ακουστεί πλείστες όσες φορές στη διάρκεια συνεδριάσεων όλων των συλλογικών οργάνων του Δήμου), οι οξείες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον τότε Δήμαρχο και τον προκάτοχό του βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ σε κρεσέντο φτάνουν οι λοιδορίες, ο διασυρμός και η διαπόμπευση της πρώην Προέδρου από τα ανώνυμα, ακόμη τότε, ηλεκτρονικά μέσα που αίφνης είχαν αναλάβει ρόλο όχι μόνο κατήγορου, αλλά δήμιου. Εκτός βέβαια από τους ανώνυμους, τις κατηγορίες είχαν πλήρως υιοθετήσει και στελέχη της τότε Δημοτικής Αρχής και τις επαναλάμβαναν σε κάθε ευκαιρία από όποια θέση κατείχαν.
Ο στόχος έγινε γρήγορα φανερός: Εκτός από την κ. Μήλα, υπόλογος δίκην ηθικού αυτουργού, βρέθηκε και ο νυν Δήμαρχος, τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Στη δική του δημαρχιακή θητεία είχε αναλάβει καθήκοντα η πρώην Πρόεδρος, εκείνος θα έπρεπε να έχει ελέγξει τα πεπραγμένα της, εκείνος της προσέφερε κάλυψη, και εκείνος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στις δίκες που ακολούθησαν.
Απέναντι στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, η κ. Μήλα επαναλάμβανε ασταμάτητα και εξαρχής την ίδια δήλωση, που είχε κάνει στην Οδό Διονύσου: “Αμφισβητώ πλήρως τόσο την ορθότητα όσο και την πιστότητα του πορίσματος των Ορκωτών Λογιστών, μια που είναι γνωστό πως δεν βασίσθηκε σε πρωτότυπα, αλλά σε φωτοτυπημένα ή και ανύπαρκτα στοιχεία. Για μένα, από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση, η μόνη οδός για τη διαλεύκανσή της, είναι και παραμένει η δικαστική”.
Το 2018 η Σχολική Επιτροπή αποφασίζει, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Διονύσου, την άσκηση και αγωγής αποζημίωσης, πέρα από τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν ήδη υποβληθεί, κατά όσων ευθύνονταν για το χρηματικό έλλειμμα χωρίς ακόμη τότε να τους προσδιορίζει ονομαστικά. Την ίδια περίοδο ανακοινώνεται πως εκτός από το πόρισμα Παναγιωτοπούλου, που συντάχθηκε με παραγγελία του Δήμου, βρίσκεται σε εξέλιξη ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη που έχει παραγγείλει ο Εισαγγελέας της υπόθεσης. Τοποθετήσεις στελεχών της Δημοτικής Αρχής που παρίσταντο στη σχετική συνεδρίαση, προδίκασαν πως εφόσον το αποτέλεσμα αυτής της πραγματογνωμοσύνης δεν ήταν το αναμενόμενο- δηλαδή, αν δεν συμφωνούσε με το πόρισμα των Ορκωτών- τότε δεν αποκλείετο να προσβληθεί από το Δήμο, που θα προσπαθούσε να το καταρρίψει. Και πράγματι, το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα κατεβάζει το χρηματικό έλλειμμα στη Σχολική Επιτροπή κατά πολλές δεκάδες χιλιάδων ευρώ, δεν κοινοποιείται όμως πουθενά, ούτε καν στα μέλη της Σχολικής Επιτροπής που όλο το προηγούμενο διάστημα αποφάσιζαν για την άσκηση ένδικων μέσων.
Το Δεκέμβριο του 2018 εκδίδεται εν μέρει απορριπτική διάταξη του Εισαγγελέα για όλα τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πλην της πρώην Προέδρου, που παραπέμπεται σε δίκη, αλλά με βάση το πόρισμα του εισαγγελικού πραγματογνώμονα.
Έτσι το Φεβρουάριο του 2019 ξεκινάει στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών η δίκη σε πρώτο βαθμό για τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει ο τέως Δήμαρχος προσωπικά, ο Δήμος και η Σχολική Επιτροπή. Παρέστησαν ο τότε Δήμαρχος (ως μάρτυρας), και οι μάρτυρες κατηγορίας Π. Χρονόπουλος, Αικ. Γκιζελή (δημοτική σύμβουλος που για μικρό διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής), Ξ. Νταγκαλή (που διαδέχθηκε την κ. Γκιζελή στην ίδια θέση) και Κ. Σαββοπούλου (υπάλληλος του Δήμου που διεκπεραίωνε τη γραμματειακή υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής από τον Οκτώβριο 2014 και μετά). Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν οι Στ. Μιχιώτης, Α. Κώνστα, Γ. Καλαφατέλης, Κ. Τσαλτούμη, πρώην δημοτική σύμβουλος, και Σ. Ανδρουτσόπουλος (τεχνικός σύμβουλος της κ. Μήλα). Το Δικαστήριο κάλεσε επίσης να καταθέσουν και όσοι ασχολήθηκαν με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Επιτροπής- την M. Παναγιωτοπούλου, που συνέταξε το ομώνυμο πόρισμα, τον Α. Ιωάννου λογιστή της Επιτροπής επί Διοίκησης Ζαμάνη και τον Π. Ντερτινή, πραγματογνώμονα που είχε συντάξει το ανεξάρτητο πόρισμα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από την πρώτη κιόλας φάση της διαδικασίας, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης, πως ο Δήμος ζημία δεν έχει υποστεί μια που τα φερόμενα ως οφειλόμενα ποσά είναι προς ΔΕΚΟ (ΟΤΕ και ΔΕΗ) και η χρηματοδότησή τους προέρχεται από το κράτος και όχι από το Δήμο, συνεπώς ο τελευταίος δεν νομιμοποιείτο να παρίσταται.
Μεσολαβούν οι δημοτικές εκλογές του 2019 και η Σχολική Επιτροπή αλλάζει Διοικητικό Συμβούλιο, που με απόφασή του δηλώνει πως αποδέχεται το πόρισμα Ντερτινή έναντι αυτό της Μ. Παναγιωτοπούλου. Παράλληλα η μέχρι τότε δικηγόρος αντικαθίσταται λόγω μη αγαστής συνεργασίας και ο Δήμος διορίζει νέα δικηγόρο για την παράσταση της Σχολικής Επιτροπής προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη. Η κίνηση αυτή ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από την παράταξη της μείζονος πλέον μειοψηφίας, μια που τη θεώρησε ως απεμπόληση των δικαιωμάτων του Νομικού Προσώπου.
Μετά από αλεπάλληλες διακοπές και αναβολές, στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε μέχρι και ανεξήγητη απώλεια ολόκληρων φακέλων από τα χέρια των Δικαστών, τον Ιούλιο του 2020 το Δικαστήριο- μετά από διήμερη συνεδρίαση με ελλιπή δικογραφία- καταδίκασε την πρώην Πρόεδρο σε 12 μήνες με τριετή αναστολή, απόφαση για την οποία την ίδια ημέρα η κ. Μήλα άσκησε έφεση. Εκείνη την ημέρα για πρώτη φορά ακούστηκε επίσημα, στην απολογία της κατηγορουμένης, μέσα σε αίθουσα Δικαστηρίου ποιος κρυβόταν επί τρία χρόνια πίσω από το ημιανώνυμο site που επί τρία χρόνια δρούσε στο απυρόβλητο στοχοποιώντας και συκοφαντώντας τους πολιτικούς αντιπάλους της τέως Δημοτικής Αρχής. Από εκείνη την ημέρα επιπλέον, και επί 9 μήνες, στη ρητορική του κ. Ζαμάνη περίοπτη θέση κατείχε η “καταδικασμένη πρώην Πρόεδρος”, στην οποία προφανώς αρνείτο εκ προοιμίου το τεκμήριο της αθωότητας.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε, εν μέσω πανδημίας πλέον, τον Οκτώβριο του 2020 στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, που στην προσπάθειά του να κατανοήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης, κάλεσε και νέους μάρτυρες. Στην πλευρά της υπεράσπισης έχει ήδη προστεθεί ακόμη ένας δικηγόρος, ο Αντ. Φούσσας, που μαζί με τον Ν. Σκλαβουνάκο παρίστανται pro bono. Η διαδικασία, μετά από αλλεπάλληλες διακοπές λόγω εξαντλήσεως του ωραρίου και συνολικά πέντε συνεδριάσεις, ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις του Εισαγγελέα και των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης την Παρασκευή 9 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο Εισαγγελέας δέχθηκε πως αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία την παράνομη ιδιοποίηση ποσών από την κατηγορούμενη με στόχο το χρηματικό όφελος, πράξη δηλαδή που προϋποθέτει πρόθεση και δόλο, δεν υπάρχουν. Αποδίδοντας τη μη ορθή τήρηση των Βιβλίων της Σχολικής Επιτροπής στην έλλειψη ειδικών γνώσεων και υποστηρικτικού μηχανισμού (σ.σ. τα πρώτα καλλικρατικά χρόνια, λογιστής για τις Σχολικές Επιτροπές δεν προβλεπόταν, ενώ δεν υπήρχε ούτε γραμματειακή υποστήριξη), πρότεινε την αθώωση της πρώην Προέδρου. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής πρότεινε από την πλευρά της ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ οι δυο συνήγοροι υπεράσπισης κατέδειξαν αναξιοπιστία από τους μάρτυρες κατηγορίας και υπογράμμισαν ελλείψεις στα αποδεικτικά στοιχεία. Το Δικαστήριο, μετά από σύσκεψη μιας ώρας, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή του να δεχθεί την πρόταση του Εισαγγελέα και να ανακηρύξει αθώα λόγω αμφιβολιών την κ. Μήλα.
Η ίδια σε δήλωσή της στην Οδό Διονύσου, φανερά συγκινημένη για το αίσιο τέλος στην εξαετή περιπέτειά της, τόνισε πως η δικαιοσύνη που από την αρχή εμπιστεύθηκε, τη δικαίωσε και υπογράμμισε πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της έναντι όσων τη συκοφαντούσαν και λοιδορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Το πρώτο κιόλας ραντεβού με τη Δικαιοσύνη έχουν οι χτεσινοί κατήγοροί της τον Οκτώβριο του 2021 για συκοφαντικά δημοσιεύματα και Δελτία Τύπου σε βάρος της, που κυκλοφόρησαν το 2018.