“Μακάρι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να μπορέσουμε να τα πούμε και από κοντά”. Ήταν η κοινή ευχή που ακούστηκε από τους συντελεστές- τους 58 που έγραψαν, ζωγράφισαν, έπλασαν ή τράβηξαν φωτογραφίες, αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα και έτρεξαν την υλοποίηση της, κι αυτούς που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην έκδοσή του- του Λευκώματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου με τίτλο “Μένουμε Σπίτι Δημιουργώντας: Έργα και Ημέρες με τον Covid-19”. Το Λεύκωμα παρουσιάστηκε χθες Κυριακή 18 Απριλίου διαδικτυακά από το επίσημο κανάλι του Δήμου Διονύσου, με τη συμμετοχή των περισσότερων από τους συντελεστές, και με κεντρική ομιλία από το διακεκριμένο ψυχίατρο Στ. Στυλιανίδη, που μίλησε για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εγκλεισμού στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και το θεραπευτικό ρόλο της τέχνης.
Η αρχική ιδέα, υπενθυμίζεται, ήρθε από την δασκάλα δημιουργικής γραφής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αφ. Σφαιροπούλου στην πρώτη καραντίνα του περυσινού Μαρτίου, με στόχο η τέχνη και η δημιουργία να λειτουργήσουν ως αντίδοτο και φάρμακο στον εγκλεισμό. Στην ιδέα ανταποκρίθηκαν 58 συμπολίτες με κείμενα, κατασκευές, εικαστικές δημιουργίες και φωτογραφίες. Η ιδέα προχώρησε στην έκδοση ενός Λευκώματος που θα περιλαμβάνει όλες τις δουλειές, εγχείρημα που αγκάλιασε αμέσως η Δημοτική Βιβλιοθήκη με την ακάματη Χρ. Γιαννέτου και εν συνεχεία και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Κοινωνικών Υποδομών. Η έκδοση του Λευκώματος στηρίχθηκε στην οικονομική χορηγία της εταιρείας ΑΙΓΕΑΣ του Θ. Μαρτίνου, και εν μέρει και του Δήμου Διονύσου, ενώ τα περισσότερα από τα 450 αντίτυπα του Λευκώματος προορίζονται για τη στήριξη και ενίσχυση των σκοπών του ΠΕΓΚΑΠ Άνοιξης. Εκ μέρους του Ιδρύματος, ο Πρόεδρός του Όμ. Εμμανουηλίδης ευχαρίστησε χτες τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για την πρωτοβουλία αυτή, προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών που στηρίζει το Ίδρυμα. Ο κ. Εμμμανουηλίδης αναφέρθηκε και στο στόχο του ΠΕΓΚΑΠ να εξελιχθεί σε πολυκέντρο που θα περιλαμβάνει κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, το κέντρο πρόληψης και συμβουλευτικής, την πρώιμη παρέμβαση που στηρίζει 20 οικογένειες, το τμήμα υπερηλίκων ΑΜΕΑ, φιλοξενία ορφανών, αθλητικούς χώρους, ανοιχτούς σε όλους, καθώς και τη δημιουργία θέσεων υποστηριζόμενης εργασίας.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Λευκώματος, με ειδική μνεία “σ’ έναν σπουδαίο άνθρωπο”, τον Θ. Μαρτίνο, “που ανταποκρίνεται πάντα στα αιτήματα του Δήμου και των φορέων του για στήριξη”. Ο κ. Καλαφατέλης εξήρε επίσης την πρωτοβουλία για την έκδοση του Λευκώματος, “μια πρωτότυπη ιδέα της Αφροδίτης Σφαιροπούλου, που δείχνει την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, υποστήριξε ο Δήμος μέσω της Βιβλιοθήκης και αγκαλιάστηκε από 58 συμπολίτες μας”.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός υπογράμμισε την εμπιστοσύνη και την εντολή Δημάρχου, να αναδειχθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη κύτταρο για όλο το Δήμο Διονύσου. Μια από τις καλύτερες Δημοτικές Βιβλιοθήκες πανελλαδικά, δεν περιορίζεται στα στενά όρια της Κοινότητας Διονύσου, αλλά έχει καταλάβει όλο το Δήμο, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυστινός που ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές “που παρέμειναν όρθιοι”, κλείνοντας με τους στίχους του Παλαμά “Όταν αλύπητη βαριά ξεσπάει η ανάγκη και προστάζει, τότε ανάξιος είναι όποιος διστάζει”- Κι εμείς δεν διστάσαμε”, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.
«Ο Δήμος Διονύσου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη απέδειξαν ότι, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, μπορούμε να παραμένουμε ενεργοί πολίτες, λεγοντας ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Τέχνη & τον Πολιτισμό. Περήφανη για τους συμπολίτες μου!«, γράφει σήμερα στον «τοίχο» της facebook η κ. Σφαιροπούλου.
«Μια ομαδική συγκινητική και ελπιδοφόρα προσπάθεια! Μια σύμπραξη μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης. Κάτω από τις φτερούγες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου! Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος κατάθεσης ψυχής! Την αγάπη μου σε όλους!», συμπληρώνει η κ. Γιαννέτου.
Ολόκληρη η εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος αναμεταδίδεται στο κανάλι του Δήμου στο YouTube.