Τρεις οι αποφάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εγκρίνουν την επαναλειτουργία λατομικής δραστηριότητας στο Διόνυσο από ιδιωτική εταιρεία, τρεις και οι προσφυγές του Δήμου. Παράλληλα ετοιμάζεται ακόμη μια προσφυγή, κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έστειλε η Περιφέρεια στο Δήμο, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας διαβούλευσης που λήγει στις 16 Ιουνίου, ώστε να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Αυτά δήλωσε στη σημερινή (14/5) κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, συμπληρώνοντας πως οι τρεις αποφάσεις έχουν ήδη προσβληθεί ενώπιον της Διεύθυνσης Λατομείων, Μαρμάρων & Αδρανών Υλικών της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενώ “ο Δήμος θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να αποτρέψει την επαναλειτουργία λατομείων στα όριά του”.
Εντωμεταξύ Ειδική Διοικητική Προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατέθεσε χθες, ως έχων έννομο συμφέρον, και ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου, προκειμένου να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή, που απειλείται σοβαρά από τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες τής εν λόγω εταιρείας.
Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των παρατάξεων και στο οποίο ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει ήδη σταλεί σε όλες τις παρατάξεις. Το θέμα θα έρθει αμέσως μετά προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ας σημειωθεί και τούτο: Στην Μελέτη, ως χώρος έρευνας ορίζεται μια έκταση 243 στρεμμάτων στη θέση Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας. Αλλά στο Κεφάλαιο 2 και με τίτλο “Συνεργιστικές επιπτώσεις από την λειτουργία όμορων λατομείων”, ρητά αναφέρεται πως η εταιρεία προτίθεται πλην του συγκεκριμένου σημείου, να εκμεταλλευτεί ακόμη 4 λατομικούς χώρους στην ίδια θέση σε θέσεις όμορες ή κοντινές προς αυτό. Και ενώ για τα 243 στρέμματα η εκτιμώμενη όχληση είναι μικρή ή αντιμετωπίσιμη, δεν συμβαίνει το ίδιο εφόσον η λατομική δραστηριότητα γίνεται παράλληλα και στα 5 σημεία, όπως παραδέχονται οι μελετητές:
Η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Β.Ε. προτίθεται να εκμεταλλευτεί εκτός από το υπό μελέτη λατομείο μαρμάρων ΛΧ1 και άλλους 4 λατομικούς χώρους οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια περιοχή, σε θέσεις όμορες ή κοντινές προς αυτό όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Ειδικότερα πρόκειται για τους λατομικούς χώρους ΛΧ1 στα νότια, ΛΧ2 και ΛΧ4 στα βόρεια – βορειοανατολικά και τον λατομικό χώρο ΛΧ5 ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νοτιοανατολικά. Η λατομική δραστηριότητα στους χώρους αυτούς θα λαμβάνει χώρα (σύμφωνα με τον παρόντα προγραμματισμό) παράλληλα. Ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης λειτουργίας τους, ή εν μέρει ταυτόχρονης θα υπάρξουν συνεργιστικές / αθροιστικές επιπτώσεις ειδικότερα όσον αφορά στην σκόνη και στο θόρυβο, με κύριους αποδέκτες τους οικισμούς Διόνυσου στα βορειοδυτικά και Ραπεντώσας στα βορειοανατολικά. Εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης και τα επίπεδα θορύβου, όταν θα λειτουργούν ταυτόχρονα 2 ή περισσότεροι Λατομικοί χώροι, θα είναι μεγαλύτερα από τις υπολογισθείσες τιμές της παρούσας ΜΠΕ. Για το λόγο αυτό πριν την έναρξη εργασιών και κατά τη διάρκεια της εξορυκτικής δραστηριότητας θα γίνονται τακτικές μετρήσεις και θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, όπως θα προδιαγράφεται στο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.