Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής ΕΚΠΑ
Γαία Πυρί Μιχθήτω < αρχαία ελληνική> γαῖα πυρὶ μιχθήτω, κατά λέξη: «χώμα και φωτιά ας αναμιχθούν»
Μια έκφραση που δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις όποιες εξελίξεις, κυρίως για τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας μιας ενέργειας (Βικιλεξικό).
Η Δημοτική Αρχή(ΔΑ) βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά σύνθετα και χρονίζοντα προβλήματα όπως αυτά των υποδομών ύδρευσης, δασικών και πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, αποχέτευσης και σχέδια πόλης, διεκδικήσεων κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων από την γραφειοκρατική μας πολιτεία. Στα μεγάλα πολύπλοκα θέματα προστίθενται κατά καιρούς έκτακτα ακραία συμβάντα όπως πρόσφατα αυτό της ΜΗΔΕΙΑΣ και της διαχρονικής πρόνοιας για πυροπροστασία, τώρα μάλιστα που επέρχεται καλοκαιρινός καύσωνας. Τώρα προσετέθη και το πολύ κρίσιμο θέμα των Λατομείων που προϋποθέτει διαπαραταξιακή συνεργασία και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για δράσεις και συλλογή υπογραφών ώστε να ανατραπούν διοικητικές αποφάσεις που κρίνονται ελλιπείς, άστοχες τεχνικά και νομικά και εν τέλει πολιτικά προβληματικές έως και ύποπτες. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των αρνητικών εξελίξεων είναι το εξαιρετικό άρθρο της κας Μ. Χαζάπη στην ηλεκτρονική εφημερίδα <Οδός Διονύσου> με τον εύστοχο τίτλο <Ποιος θα πληρώσει το Μάρμαρο>.
Η ΔΑ πασχίζει να τα βγάλει πέρα άλλοτε με σχετική επιτυχία άλλοτε με καθυστερήσεις, άλλοτε με προτάσεις υποβολής έργων σε αναπτυξιακά προγράμματα ενίοτε με κινητοποιήσεις, ανασύνταξη δυνάμεων και κάποτε με ανασχηματισμούς. Η σταθερή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, της πυροσβεστικής και της δραστήριας και προνοούσας κεντρικής πολιτικής προστασίας δημιουργούν ένα αρκετά θετικό προαίσθημα ότι η φετινή οργάνωση πυροπροστασίας είναι αρκετά καλύτερα προετοιμασμένη με την ελπίδα να μην διαψευστούμε εν ώρα κρίσεως.
Οι δημότες εξακολουθούν να έχουν απαιτήσεις από τη ΔΑ, θέτουν ερωτήματα αν όλα έχουν ρυθμιστεί εγκαίρως, διατηρούν επιφυλάξεις και γενικώς εκφράζουν την αγωνία τους για το τι ήθελε συμβεί για τις ζωές και τις περιουσίες τους σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου. Η τραγική κατάληξη στο ΜΑΤΙ δεν λέει να διαγραφεί από τη μνήμη τους. Αρκετοί δημότες συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναθροίσεις για την πυροπροστασία και κάπως λιγότεροι δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν ως εθελοντές στις βάρδιες για τα δύο πυροφυλάκια του Δήμου. Ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασία (κος Κούνης) του Δήμου με περισσή γνώση και πληρότητα εξηγεί στους εθελοντές τα καθήκοντα και τις ενδεδειγμένες ενέργειες που οφείλουν να δρομολογήσουν σε περίπτωση εκδήλωσης ή βάσιμης υποψίας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Για το σοβαρό θέμα των πυροφυλακίων και την χρησιμότητα του εθελοντισμού θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις και να προτείνω κάποιες εφαρμόσιμες, φρονώ, προτάσεις
Η περιουσία του Δήμου είναι το ανθρώπινο δυναμικό που κατοικεί ή εργάζεται στην περιοχή και ασφαλώς το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτές τις δυο συνιστώσες συμπεριλαμβάνονται όλα όσα οφείλει να πράττει η ΔΑ με προγραμματισμό και μεθοδικότητα για να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Αν καταστραφεί το περιβάλλον, υποβαθμίζεται καθοριστικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων και παύει να υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής με έργα προστιθέμενης αξίας. Αν λοιπόν στο όραμα και την αποστολή της ΔΑ δεν συνυπάρχει η έμπρακτη και σύγχρονη φροντίδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος οι δημότες θα διατηρούν αν δεν πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες τους.
Τα πυροφυλάκια θυμίζουν τις σκοπιές στα στρατόπεδα και τους άμοιρους στρατιώτες φύλακες να καιροφυλαχτούν μην τυχόν εμφανιστεί ο εχθρός, και ασφαλώς η περίπολος με τον λοχία. Στην αρμοδιότητα και ευθύνη της ΔΑ είναι η φροντίδα να διαμορφώσει και εξοπλίσει τα πυροφυλάκια με όλα τα μέσα τεχνικά και μη π.χ. πίνακας οδηγιών όπως αυτές που εξηγούσε με σαφήνεια ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας και στην πράξη ξεχνιούνται, γραμμές τηλεφωνικής επικοινωνίας εξασφαλισμένης λειτουργίας, αλεξικέραυνο για προστασία από κεραυνούς λόγω του υψομέτρου, κιβώτιο πρώτων βοηθειών δια παν ενδεχόμενο, μονοκυάλια – διόπτρες νυκτός, θερμικές κάμερες, κατάλληλους χάρτες της περιοχής εποπτείας και πιθανώς άλλα που δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω.
Θα προσέθετα στα παραπάνω την επιμέλεια και παραγωγή ενός φιλικού και απλού στη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού για τα πυροφυλάκια, αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου, προσπελάσιμο από όλους ανά πάσα στιγμή ώστε να αποφεύγονται συχνές μετακινήσεις ενημέρωσης και να υφίσταται ευκολία ανανέωσης περιεχομένου με νεότερες πληροφορίες.
Αν τεθεί θέμα κόστους και φύλαξης των υλικών στο πυροφυλάκιο τότε νομίζω πως βλέπουμε το δέντρο αλλά χάνουμε το….. καμένο δάσος!!
Ο τίτλος του κειμένου έχει επιλεγεί σκόπιμα δραματικός και προβοκατόρικος, όχι επειδή πιστεύω πως διακατέχει τους υπευθύνους όλων των επιπέδων, αλλά για να αφυπνίσει περαιτέρω τις δυνάμεις σχεδιασμού, επιφυλακής και πρόνοιας και για να αισθανθούν οι δημότες ότι αυτοί οι αρμοδίως υπεύθυνοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον για το καλό συλλογικό αποτέλεσμα.