Με αρνητική εισήγηση των οικείων Υπηρεσιών, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η Οδός Διονύσου, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 7 Ιουλίου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διενέργεια έρευνας από εταιρεία με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει μαρμαροφόρο κοίτασμα στην Πεντέλη, μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Διονύσου.
Την εισήγηση υπογράφουν ο Δ. Φίνος, Μηχανικός Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος Τ.Ε., MSc και ο Κ. Ακρίβος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας και στο αποφασιστικό της τμήμα έχει ως εξής:
Θέτουμε υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της δραστηριότητας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφάνειας 243.810,90 τ.μ. στη θέση ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ, Δ.Ε. Διονύσου, Δήμου Διονύσου, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής, από την ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Β.Ε., η οποία διαβιβάστηκε με το (19) σχετικό, για την έκφραση απόψεών μας, στο πλαίσιο της διαδικασίας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Κύριος του Έργου: ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Β.Ε.
Αντικείμενο & Περιγραφή του έργου: Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφάνειας 243.810,90 τ.μ. στη θέση ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ, Δ.Ε. Διονύσου, Δήμου Διονύσου, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής.
Μετά από έλεγχο του φακέλου της ΜΠΕ της δραστηριότητας εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων στη θέση ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ, Δ.Ε. Διονύσου, Δήμου Διονύσου, η Υπηρεσία εισηγείται αρνητικά για το εν θέματι έργο, καθώς:
Η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Β.Ε., σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο 2.3. της ΜΠΕ, προτίθεται να εκμεταλλευτεί εκτός από το υπό μελέτη λατομείο μαρμάρων ΛΧ1 και άλλους 4 λατομικούς χώρους οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Οι τέσσερεις Λατομικοί Χώροι (ΛΧ1, ΛΧ2, ΛΧ3 και ΛΧ4) είναι όμοροι ενώ ο πέμπτος (ΛΧ5) βρίσκεται πλησίον των ανωτέρω τεσσάρων Λατομικών Χώρων (περίπου στα 900m Ανατολικά του ΛΧ1). Επιπροσθέτως σύμφωνα τα αναφερόμενα στην ΜΠΕ, η λατομική δραστηριότητα στους χώρους αυτούς θα λαμβάνει χώρα παράλληλα.
Ως αποτέλεσμα της ταυτόχρονης λειτουργίας τους θα υπάρξουν συνεργιστικές / αθροιστικές επιπτώσεις όσον αφορά στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τόσο της άμεσης όσο και της ευρύτερης περιοχής μελέτης.
Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η Δ/νση Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής έχει την άποψη ότι θα πρέπει να κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία θα αφορά στο σύνολο των προς εκμετάλλευση Λατομικών Χώρων [(ΛΧ1 – ΛΧ5) με επισπεύδοντες ουσιαστικά τα ίδια φυσικά – νομικά πρόσωπα και ανεξαρτήτως τυχών τμηματικών συμβάσεων παραχώρησης], έτσι ώστε να ακολουθηθεί η όλη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για ενιαίο έργο με διακριτούς λατομικούς χώρους, όπως πραγματικά είναι, αποφεύγοντας την κατάτμηση του έργου, που στο σύνολο του ανήκει στην ανώτερη περιβαλλοντική κατηγορία Α1.