Η επιστροφή στις συνεδριάσεις για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου, προχθές Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, δεν ήταν χωρίς προβλήματα, τόσο στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όσο και στα θέματα που τελικά συζητήθηκαν, τα πιο σημαντικά από τα οποία ήταν εκτός Ημερησίας Διατάξεως.
Αναφορικά με τις διαδικασίες:
Η Σχολική Επιτροπή, όπως και όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου, λειτουργεί κατ’ αναλογία του Δημοτικού Συμβουλίου. Με το δεδομένο αυτό, πριν να συζητηθούν κατ’ ουσίαν τα εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέματα που ήρθαν είτε από την Πρόεδρο Α. Τόκα είτε από την εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας, τέως Πρόεδρο, Λ. Κανακάρη– και δεν ήταν καθόλου λίγα- θα έπρεπε το Σώμα να αποφασίσει κατ’αρχάς αν θα τα συζητούσε ή όχι. Αυτό δεν έγινε σε καμία περίπτωση- και μάλιστα δεν επισημάνθηκε από κανέναν, ούτε από τη νυν ή την τέως Πρόεδρο, ούτε από κάποιο μέλος, αν και ανάμεσά τους βρίσκονται πεπειραμένοι αυτοδιοικητικοί, όπως οι Αντιδήμαρχοι Στ. Κριεμάδης και Μ. Τσιλιγκίρης.
Επιπλέον, η έναρξη της συνεδρίασης δεν εξαρτάται από την προσέλευση τυχόν ενδιαφερομένων είτε ως παρατηρητών είτε επειδή θα συζητηθεί θέμα που τους αφορά. Έτσι ήταν ακατανόητη η- με την ανοχή της Προέδρου- καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης μέχρι να συνδεθεί ένας προμηθευτής (για θέμα εκτός Ημερησίας που τον αφορούσε) και ένας δημοτικός σύμβουλος ως παρατηρητής. Υπενθυμίζεται πως στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, όταν οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν δια ζώσης, αυτή η διαδικασία επ’ ουδενί θα είχε ακολουθηθεί, για όποιο συλλογικό όργανο και αν μιλάμε.
Όσον αφορά στην ίδια τη συζήτηση πάνω στα θέματα, από την αρχή σχεδόν εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυρών και αιτιάσεων ανάμεσα στην τέως και τη νυν Πρόεδρο, χωρίς την τήρηση στοιχειώδους έστω δεοντολογίας- ποιος μιλάει πότε και ποιος του δίνει το λόγο- με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη να παρακολουθούν μάλλον αμήχανα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις δεν αποτελούν τυπολατρεία: Σε συλλογικό όργανο που παίρνει αποφάσεις (σ.σ. και οικονομικού χαρακτήρα), η τήρηση των διαδικασιών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εγκυρότητα των αποφάσεων αυτών αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία του οργάνου. Περιττό επιπλέον να προστεθεί πως η διεξαγωγή του διαλόγου με στοιχειώδεις κανόνες εξασφαλίζει πως ό, τι λεχθεί, θα αποτυπωθεί σωστά στα πρακτικά, ώστε αργότερα να μην υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες.
Τα δυο ζητήματα που σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση, καλύτερα έντονο διάλογο, αφορούσαν το μεν πρώτο στις σχολικές βιβλιοθήκες και το δεύτερο στο χειρισμό των αιτημάτων που οι Διευθυντές των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων έχουν καταθέσει στη Σχολική Επιτροπή, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία της.
Πιο συγκεκριμένα:
Τρία Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Διονύσου, το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, το 3ο Δημοτικό Διονύσου και το 1ο Δημοτικό Δροσιάς, συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται ο εξοπλισμός των σχολείων με βιβλία και υπολογιστές, η χρηματοδότηση των οποίων καλύπτεται από το Υπουργείο. Εν προκειμένω, η χρηματοδότηση αυτή για το Δήμο Διονύσου καθυστερεί επί τουλάχιστον έξι μήνες να εκταμιευθεί, μια που το Υπουργείο ζητεί την κατάθεση απολογισμού για το 2020, που θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε η Πρόεδρος.
Εντωμεταξύ η Σχολική Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με εκκρεμή από τον περυσινό Νοέμβριο την πληρωμή ενός εκ των προμηθευτών, που προσήλθε στην προχτεσινή συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση αυτή: “Αν γνώριζα εκ των προτέρων πως θα πληρωνόμουν μετά από μήνες, δεν θα δεχόμουν να συνεργαστώ με τη Σχολική Επιτροπή”, δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά. “Να πάρουμε απόφαση να τον πληρώσουμε, όπως είχα κάνει στη δική μου θητεία το 2019, και ας βάλει τα χρήματα το Υπουργείο αργότερα. Και αν υπάρξει πρόβλημα, να αποταθούμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση”, υποστήριζε η τέως Πρόεδρος.
“Εσείς ακολουθήσατε τότε λάθος διαδικασία, την οποία μάλιστα δεν ολοκληρώσατε. Εμείς τα κάνουμε σωστά και από την αρχή, γι’ αυτό και η καθυστέρηση”, αντέτεινε η διάδοχός της, και αντιπρότεινε να περιμένει η Σχολική Επιτροπή μέχρι να έρθει προς έγκριση ο απολογισμός για το 2020, ώστε αμέσως μετά να εκταμιευθούν τα χρήματα και να πληρωθούν οι προμηθευτές. Για την ιστορία να σημειωθεί πως οι δυο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και απέσπασαν η μεν της κ. Κανακάρη μόνο τη δική της ψήφο, της Προέδρου συγκέντρωσε 6 ψήφους, ενώ η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Κρυονερίου Αγγ. Λούκαρη και η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων Διονύσου Χ. Τσολάκου έδωσαν λευκή ψήφο.
Το δεύτερο θέμα, που έφερε εκτός Ημερησίας Διατάξεως η τέως Πρόεδρος και απασχόλησε τη Σχολική Επιτροπή, αφορούσε στα αιτήματα που κατά καιρούς έχουν απευθύνει οι Διευθυντές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της πόλης, για την αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων τους. Πολλά από τα αιτήματα αυτά, υποστήριξε η κ. Κανακάρη, παραμένουν ανικανοποίητα ή δεν φτάνουν ποτέ προς συζήτηση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο, μια που τα διαχειρίζεται μόνη της η νυν Πρόεδρος χωρίς να ενημερώνει σχετικά το Σώμα. Έτσι ζήτησε αναλυτική κατάσταση με τα αιτήματα που η Σχολική Επιτροπή έχει ικανοποιήσει από την 1/11/2019 μέχρι και τον Αύγουστο του 2021, ενώ από την άλλη πλευρά αναγνώρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σχολική Επιτροπή (σ.σ. και οι δυο Σχολικές Επιτροπές) με την έλλειψη γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης. “Στη Σχολική Επιτροπή έρχονται εργασίες ή ανάγκες μέχρι του ποσού που μπορούν να καλυφθούν από ίδιους πόρους, ενώ τα υπόλοιπα προωθούνται κατ’ ευθείαν στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να συμπεριληφθούν στη μεγάλη εργολαβία για τα δημοτικά κτήρια που θα εκτελεστεί με συμφωνία- πλαίσιο, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ”, αντέταξε η κ,. Τόκα, για να επιβεβαιωθεί από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και μέλος της Σχολικής Επιτροπής Στ. Κριεμάδη, που τόνισε πως στην Υπηρεσία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100 αιτήματα Διευθυντών. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η εν λόγω εργολαβία, μαζί με άλλα τρία μεγάλα έργα, έχει καθυστερήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως κατέγραψε πρόσφατα η Οδός Διονύσου.