Σχετική με τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες περιοχές της πόλης, και τον προγραμματισμό τους, ήταν η ερώτηση του ειδικού συνεργάτη Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου, στην πρόσφατη (21/9) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου.
Η ερώτηση του κ. Παπαϊωάννου αφορούσε κατ’ αρχάς στο Κρυονέρι, όπου ήδη έχει πραγματοποιηθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) παρέμβαση απομάκρυνσης καμένων δέντρων γύρω από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Και έγινε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά, που δίνει τη δυνατότητα στα Δασαρχεία και στην Περιφέρεια Αττικής να προσφεύγουν σε κατεπείγουσες διαδικασίες ανάθεσης έργων αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές (σ.σ. Είναι η ίδια διαδικασία που έχει ακολουθήσει ο Δήμος Διονύσου με τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την αντιμετώπιση των συνεπειών και της “Μήδειας” αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού, και για την οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από μερίδα των μειοψηφιών).
Οι εργασίες αποκατάστασης είναι συγκεκριμένες και ορίζονται από το Υπουργείο και το Δασαρχείο, υπογράμμισε στην απάντησή του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, προσθέτοντας πως για ό,τι γίνει απαιτούνται κονδύλια. Ο κ. Καλαφατέλης διέκρινε τα έργα αποκατάστασης σε αυτά που αφορούν στην υλοτόμηση και την απομάκρυνση των καμένων, σ΄αυτά που αφορούν σε έργα ομβρίων και σε όσα αφορούν στις επισκευές στα δίκτυα και στις υποδομές, που σε κάποια σημεία της πόλης έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά.
Ήδη στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, δόθηκαν πάνω από 200.000 ευρώ για έργα στην ύδρευση και στο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, ενώ αναμένονται και άλλα κονδύλια για την υλοτόμηση μέσα στα ρέματα, αλλά και πάνω από το ναό του Αγ. Παντελεήμονα. Παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζει μελέτη για έργο ομβρίων στις δυο Κοινότητες- Άγ. Στέφανο και Κρυονέρι- που κατεξοχήν επλήγησαν από τη φωτιά, με το μεγαλύτερο κομμάτι βέβαια να αφορά στο Κρυονέρι, επειδή υπάρχει ο φόβος πολύ έντονων πλημμυρικών φαινομένων στις οδούς Ανοίξεως και Πολυτεχνείου, μετά από την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους μέχρι τη Δροσοπηγή.
Εργασίες καθαρισμού έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια Αττικής στο ρέμα Ορφανίδη που θα συνεχίσουν και στο ρέμα της Ανοίξεως, ενώ σύντομα θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή η μελέτη για την τοποθέτηση κορμοδεμάτων στα 4 ρέματα του Κρυονερίου και σ’ αυτό της Μητρ. Κυδωνιών για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.
Η βούληση της Δημοτικής Αρχής, προσέθεσε ο Δήμαρχος, είναι άμεσα στα κομμάτια που άπτονται του περιαστικού δάσους, στα σύνορα με το Κτήμα Τατοΐου, να γίνουν δυο δενδροφυτεύσεις- η πρώτη προγραμματίζεται για το Νοέμβριο και η δεύτερη το Μάρτιο- «με δένδρα που θα προλάβουμε να τα δούμε κι εμείς να μεγαλώνουν». Οι δενδροφυτεύσεις αυτές θα επεκταθούν και στο Σπατατζίκι, στον Άγ. Στέφανο.
Ο κλαδοφάγος, τέλος, που έχει μεταφερθεί και λειτουργεί στο Κρυονέρι, θα παραμείνει για το επόμενο 15νθήμερο τουλάχιστον, μια που εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες.