Χωρίς αποτέλεσμα μένουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι διεκδικήσεις του Δήμου Διονύσου όσον αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τη “Μήδεια”, αλλά και τη μοριοδότηση των αποφοίτων Λυκείου της πόλης για τα ΑΕΙ, ως κατοίκων περιοχής που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτά προέκυψαν από τις σχετικές ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών και τις αντίστοιχες απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής στην πρόσφατη (28/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Τόσο οι Τ. Παντελόγλου και Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και οι Ν. Κλήμης και Λ. Φέρμελη από τους «ΜΑΖΙ για το Διόνυσο» αναφέρθηκαν στο θέμα των εκκρεμών εδώ και μήνες αποζημιώσεων όσων επλήγησαν από την καταστροφική χιονόπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας πως στην αρχή ήταν η πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής να υποβληθούν αιτήσεις, ακολούθησαν δυο έντονες συνεδριάσεις για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, εν συνεχεία η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε πως για την απόδοση αποζημιώσεων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση επειδή οι χιονοπτώσεις δεν αναγνωρίζονται ως φυσικές καταστροφές, και σήμερα- 8 μήνες μετά από τη θεομηνία- αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί: “Δηλαδή τζάμπα καλέσατε τους συμπολίτες που επλήγησαν να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημίωση;” ρώτησαν οι παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι, ζητώντας να μάθουν την αιτία στην καθυστέρηση καταβολής.
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως όντως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, την οποία από τον Απρίλιο τουλάχιστον διεκδικεί γραπτώς και προφορικώς από τους κυβερνητικούς αρμόδιους.
Υπενθυμίζεται πως 2505 συμπολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για αποζημίωση από καταστροφές και ζημιές που υπέστησαν από τη σφοδρή χιονόπτωση, αλλά μέχρι στιγμής οι απαιτήσεις τους δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Στους παραπάνω, έρχονται να προστεθούν αυτοί που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίοι από τον Αύγουστο καταθέτουν αιτήσεις αποζημίωσης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη προχωρήσει σε απόφαση για τη διαγραφή των χρεώσεων ύδρευσης για τα επόμενα τρία τετράμηνα σε νοικοκυριά που τα σπίτια τους έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Όσον αφορά πάντως στις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους, το φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα πληροφορίες για απάτη στην υποβολή σειράς αιτήσεων, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι αντίστοιχες πληρωμές, ενώ ολοκληρώνονται άμεσα οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Η δεύτερη διεκδίκηση του Δήμου αφορούσε στην καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των τελειοφοίτων και αποφοίτων από τα ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ του Δήμου, λόγω των επιπτώσεων από τη “Μήδεια” και την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπενθυμίζεται πως η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον τέως Αντιδήμαρχο (και) Παιδείας Ν. Καρυστινό, συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο, οπότε και ανέλαβε ο διάδοχος Αντιδήμαρχος Σπ. Αρνής να συνεχίσει τις σχετικές ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας. Ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά τους συναδέλφους του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Στ. Ουσταμπασίδη, δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, και παραθέτοντας το ιστορικό των ενεργειών: Στις 3 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, που να αφορά την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των τελειόφοιτων των Λυκείων και του ΕΠΑΛ για το 2021-2022. Στις 21 Ιουλίου, και μετά από νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για επέκταση του αιτήματος στους τελειόφοιτους δημότες της πόλης, μαθητές είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών Λυκείων, κατατέθηκε νέο αίτημα στο Υπουργείο. Μεσολάβησαν οι φωτιές του καλοκαιριού, οπότε στις 11 Αυγούστου νέο αίτημα του Δήμου προς την Υπουργό την καλεί να λάβει υπόψη πως η πόλη, εκτός από τη “Μήδεια”, είναι πλέον και πυρόπληκτη, με παρατεινόμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Λίγες ημέρες αργότερα, αρχές Σεπτεμβρίου, ο Δήμος αποστέλλει νέο αίτημα για υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις μεταγραφή φοιτητών, μόνιμων κατοίκων του Δήμου Διονύσου, από σχολές της περιφέρειας σε αντίστοιχες κοντά στον τόπο διαμονής συγγενών τους έως και δευτέρου βαθμού, ακολουθώντας παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις για την πλημμυροπαθή Μάνδρα και το πυρόπληκτο Μάτι. Την ίδια ημέρα, όμως, υπουργική απόφαση εντάσσει στην ευνοϊκή ρύθμιση μόνο τους φοιτητές των σεισμόπληκτων Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου και Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, αποκλείοντας αντίστοιχα αιτήματα Δήμων όπως ο Διόνυσος, η Κηφισιά, ο Ωρωπός, η Καρδίτσα, καθώς και περιοχών στη Βόρεια Εύβοια. Για τα παραπάνω, και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου για έγκαιρη ενημέρωση ώστε να δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία, ο Δήμος Διονύσου ενημερώθηκε εκ των υστέρων, με χρονοκαθυστέρηση 10 ημερών. Κατόπιν αυτών, η επίσκεψη του Αντιδημάρχου και του Δημάρχου στο Υπουργείο σε μια ύστατη προσπάθεια πίεσης έπεσε στο κενό, μια που όπως υπογράμμισε ο κ. Αρνής, η επιτροπή που εισηγείται τα σχετικά θέματα επέμεινε πως η πόλη μας, μαζί και η Κηφισιά, ο Ωρωπός, η Βόρεια Εύβοια κ.λπ., δεν μπορεί να ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση για τους φοιτητές της.