Η προσωρινή λύση της περίφραξης του σημείου, όπου το προαύλιο στο Λύκειο Δροσιάς έχει υποστεί σημαντική καθίζηση, επελέγη τελικά από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία σε κατεπείγουσα και δια περιφοράς συνεδρίασή της την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ενέκρινε τη διάθεση ποσού 1364 ευρώ για το σκοπό αυτό. Τις προδιαγραφές προς τον εργολάβο που επελέγη με βάση την οικονομικότερη προσφορά, έδωσε μετά από αυτοψία ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Σχολικής Επιτροπής, που εδώ και δυο χρόνια και με συνεχή αλληλογραφία με την Τεχνική Υπηρεσία, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει παλαιότερα καταγράψει η Οδός Διονύσου, η καθίζηση στο προαύλιο του Λυκείου έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τη Σχολική Επιτροπή, στην οποία μέλος είναι και ο Διευθυντής του σχολείου Δ. Τσαλούχος. Το πρόβλημα μάλιστα ήταν τόσο οξύ, ώστε πρόσφατα αποφασίστηκε να αφαιρεθούν οι μπασκέτες από το σημείο, για να μην κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών από πιθανή πτώση τους. Γυμναστής ο ίδιος, ο Λυκειάρχης πολλές φορές είχε υπογραμμίσει την επικινδυνότητα του σημείου, στο οποίο είχαν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις, προσωρινές όμως όπως αποδείχθηκε, μια που το ρέμα που περνάει από κάτω τις ακύρωνε κάθε φορά.
Το σχετικό έγγραφο του κ. Τσαλούχου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγες μόνον ημέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, περιγράφει παραστατικά το πρόβλημα, αλλά και τις προσπάθειες του ίδιου να πιέσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες- Δήμου και Περιφέρειας- για την αντιμετώπισή του:
“Τα τελευταία δυο χρόνια ο προαύλιος χώρος του σχολείου μας στο ΓΕΛ Δροσιάς, το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο από το Δήμο Διονύσου κτήριο (σ.σ. Πρόκειται για το Ζάννειο στην Εκάλη), υποχωρεί συστηματικά με αποτέλεσμα να έχει αχρηστευθεί ολοκληρωτικά το γήπεδο καλαθοσφαίρισης, από το οποίο ήδη έχουν απομακρυνθεί οι μπασκέτες λόγω επικινδυνότητας του εδάφους, αλλά και σημαντικό μέρος προαύλισης των μαθητών μας…
… Είναι γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο έγινε προσπάθεια επισκευής του αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε αποτυχημένη καθώς μετά από δεκαπέντε ημέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερη η καθίζηση μέρα με τη μέρα και χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωσή μας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το τι μέλλει γενέσθαι.
Παρά τις επανειλημμένες, έγγραφες και τηλεφωνικές μου οχλήσεις, έχουν παρέλθει δέκα μήνες από την τελευταία ανεπιτυχή παρέμβαση στο σημείο και ουδείς υπεύθυνος τεχνικός του Δήμου Διονύσου ασχολήθηκε με το θέμα, το οποίο συνεπάγεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καν ενδείξεις προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς.
Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με αρμόδιους φορείς στην Περιφέρεια Αττικής, με συμβούλευσαν ότι πρέπει άμεσα να γίνει μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ώστε να προχωρήσουν τάχιστα όλες οι ενέργειες αποκατάστασης και εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται η συνδρομή της Περιφέρειας, οικονομικά ή τεχνικά, να ενημερωθεί αρμοδίως καθώς το ρέμα Διονύσου διέρχεται κάτω από το σχολείο και δεν υπάρχει η απαραίτητη στεγανοποίησή του.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί αμέσως το θέμα πρωτίστως για την ασφάλεια των μαθητών και για να αποφύγουμε, όχι μόνο, τυχόν καταλήψεις αλλά και σοβαρές δικαιολογημένες αντιδράσεις από γονείς- δημότες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το θέαμα αλλά και με ενδεχόμενο κίνδυνο για τα παιδιά τους…”.
Σημειώνεται, τέλος, πως η οριστική επίλυση του προβλήματος στο Λύκειο της Δροσιάς, που αποτέλεσε αντικείμενο ερωτήσεων από μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτεί σε βάθος παρέμβαση και ξήλωμα σχεδόν του μισού προαυλίου, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη. Το έργο θα κατασκευασθεί στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας για την επισκευή και συντήρηση δημοτικών κτηρίων, και σχολείων, δαπάνης 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία- αν και δημοπρατημένη και με τον εργολάβο έτοιμο να αναλάβει- βρισκόταν, μαζί με άλλα τρία έργα του Δήμου, καθηλωμένη επί μήνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θα γίνει μάλιστα μετά από μελέτη για όλη την επιφάνεια, περίπου 1300 τ.μ., όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.