Οι φωτιές, που αποψιλώνουν δάση εκατονταετιών, οι πλημμύρες, που παρασύρουν τα πάντα στην ορμή τους, η κλιματική αλλαγή, που είναι εδώ, ακόμη και η παρατεταμένη οικονομική κρίση- δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος γύρω μας. Πρώτα ήταν τα αγριογούρουνα, που η εμφάνισή τους σηματοδότησε αλλαγή των μέχρι σήμερα χαρακτηριστικών της τοπικής άγριας πανίδας. Και πλέον είναι και οι λύκοι, που εμφανίστηκαν στο Διόνυσο, κατασπαράζοντας δυο αδέσποτα στον περιφραγμένο χώρο της Ραπεντώσας. Μονόλυκος ή όχι, ένας ή περισσότεροι, ακολουθώντας ή όχι τα αγριογούρουνα που αποτελούν την τροφή τους, το γεγονός της εμφάνισής τους έχει θορυβήσει, τρομοκρατήσει καλύτερα, τους κατοίκους, ιδιαιτέρως μετά από μαρτυρίες που θέλουν το συγκεκριμένο ζώο να έχει μπει μέχρι και μέσα σε κήπους. Αν συνυπολογισθούν και τα χαρακτηριστικά του- μοναχικός, ο μονόλυκος γίνεται επιθετικός γιατί αισθάνεται ισχυρός ενώ έχει μεγάλη αλτικότητα, που του επιτρέπει την πρόσβαση σε χώρους περιφραγμένους με μάντρα ή φράκτη έως και τριών μέτρων, η εμφάνισή του σε αστική περιοχή που συνορεύει με ορεινό όγκο εύλογα γεννά ανησυχία.
Μετά από τη γνωστοποίηση των επιθέσεων από το Κλιμάκιο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου και τον Πρόεδρό του Δ. Πιτιανούδη, σε αυτοψία προχώρησε χθες Κυριακή 30/1 το Δασαρχείο, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη από τον ίδιο φορέα, ώστε να οργανωθεί σχέδιο για τον εντοπισμό του λύκου και τη φυγάδευσή του.
Από την πλευρά του Δήμου Διονύσου, πολλά από τα υπόλοιπα αδέσποτα που φιλοξενούνταν στο χώρο της Ραπεντώσας, έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια αλλού, όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος Γ. Τσουδερός προσέθεσε πως αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Δασαρχείου, ώστε ο Δήμος να προχωρήσει σε δική του σχετική ανακοίνωση, δίνοντας και οδηγίες αντιμετώπισης. Παράλληλα τόσο η πρόεδρος του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου Β. Γώγου όσο και η Επιτροπή Αδέσποτων του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση.
Η ίδια οργάνωση, όταν σημειώθηκε περιστατικό στην Πάρνηθα, με λύκο που άρπαξε σκυλάκι μέσα από τα χέρια μικρού κοριτσιού, είχε εκδώσει τις παρακάτω προτεινόμενες ενέργειες- οδηγίες για παθητική ή ενεργητική αντιμετώπιση λύκου, μια που, όπως ανέφερε στη σχετική τότε ανακοίνωση, “πιθανόν βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενο προσαρμογής του είδους σε ανθρωπογενές περιβάλλον και εξοικείωσής του στην ανθρώπινη παρουσία, που μπορεί να προκλήθηκε από παροχή τροφής στην άγρια πανίδα της περιοχής”:
Α. ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
1. Τοποθέτηση αυτόματων φωτογραφικών καταγραφικών διατάξεων στα σημεία εμφάνισης λύκων ώστε να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισης και προσέγγισής τους.
2. Ενημέρωση των επισκεπτών που κατευθύνονται προς τον κεντρικό τομέα του Εθνικού Δρυμού (ΕΔ) με χρήση εντύπου και σύντομου κειμένου που θα διανέμεται επιτόπου, για την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα, συμμόρφωση με τους κανονισμούς του Εθνικού Δρυμού που αφορούν την παρουσία σκύλων στις περιοχές εντός ΕΔ, καθώς η παρουσία σκύλων κινητοποιεί έντονα εξοικειωμένους -και όχι μόνο- λύκους στο να προσεγγίσουν ανθρώπους και να επιτεθούν συχνά στα σκυλιά τους. Επιπλέον, μικρής ηλικίας παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται ασυνόδευτα για προληπτικούς λόγους.
3. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τροφής για προσέλκυση των λύκων για φωτογράφισή τους και να γίνεται ανεκτή ως δραστηριότητα, καθώς αποτελεί ακόμα μία «επιβράβευση» της προσέγγισης των ζώων.
4. Οι συστάσεις για περιορισμό των κατοικίδιων -κτηνοτροφικά ζώα και σκύλοι σε ασφαλείς χώρους- εντός αποτελεσματικής περίφραξης κατά τη διάρκεια της νύκτας θα πρέπει να αφορούν και τους γειτονικούς οικισμούς περιμετρικά του Δρυμού.
5. Τοποθέτηση φωτιστικών συσκευών (π.χ. φανάρια οδοσήμανσης) στα σημεία προσέγγισης που θα πρέπει να μετακινούνται τακτικά. Οι λύκοι φοβούνται ή είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε νέο σε μία περιοχή (νεοφοβία) τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.
6. Διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή -όχι μόνο στα σημεία των περιστατικών- προς εντοπισμό εστιών παροχής εν δυνάμει ανθρωπογενούς προσέλευσης τροφής, όπως σημεία όπου πετώνται πτώματα κτηνοτροφικών ζώων ή άλλα ζωικά υπολείμματα, αποφάγια, ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.
7. Προσεκτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων στον τομέα προσέγγισης αλλά και στους οικισμούς περιμετρικά του ΕΔ, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια εκτός κάδων ιδιαίτερα κατά της νυκτερινές ώρες.
8. Προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων και προσωπικού του φορέα διαχείρισης σε περιοχές προσέγγισης καθώς και απόκριση σε κλήσεις πολιτών σε περιπτώσεις προσεγγίσεων.
Β. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Σύσταση και λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και απώθησης.
Η ενεργητική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή δευτερογενούς απώθησης, δηλαδή επώδυνου ερεθίσματος σε συνδυασμό με τη μη επιθυμητή συμπεριφορά των λύκων. Σύμφωνα με την οργάνωση, θα πρέπει να παραχθεί έντονο και επώδυνο ερέθισμα προς τους λύκους κατά τη προσέγγισή τους -και μόνο στις περιοχές και τις περιπτώσεις που θέλουμε να απωθήσουμε τα ζώα- δηλαδή εντός κατοικημένων περιοχών (π.χ. κατά τη διάρκεια προσέγγισης λύκων στο καταφύγιο «Μπάφι») με τη χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό, πλαστικών σφαιριδίων με καραμπίνα 12mm, κροτίδων με κέλυφος, εκτοξευτήρων τύπου paint ball, χρήση συσκευών παραγωγής δυνατού θορύβου κ.λπ.
Όπως υπογραμμίζει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η εφαρμογή αυτών των αποτρεπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση του εξοπλισμού και πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, για ικανό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα. Δεν κάνουμε απώθηση σε φυσικές περιοχές όπου δεν ενοχλούν με την παρουσία τους οι λύκοι, αλλιώς η σύνδεση θα γίνει με το άτομο/α που κάνει την απώθηση και όχι με τον χώρο (αυτό που ενδιαφέρει).