Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, αχτίδα ελπίδας, φως στο τούνελ, λήξη μακροχρόνιας αβεβαιότητας και ομηρίας. Αυτά- μεταξύ άλλων- ακούστηκαν χθες τρίτη 19 Απριλίου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναφορικά με την προκήρυξη και δημοπράτηση μελέτης για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για το Δήμο Διονύσου.
Η εν λόγω εξέλιξη, μετά και από τους πρόσφατους (σ.σ. ατελέσφορους για την πόλη) νόμους- δασικό και χωροταξικό- αποτελούσε εδώ και καιρό για τη Διοίκηση του Δήμου, και ειδικά για τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, την απάντηση στο οικιστικό πρόβλημα που έχει εδώ και δεκαετίες εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκων στους οικισμούς της πόλης.
Ο ίδιος, προχωρώντας χθες σε μια παρουσίαση της εξέλιξης, τη χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική για την πόλη, μια που η δημοπράτηση του ΤΠΣ, που γίνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σημαίνει πως ξεκινά ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης. Το Σχέδιο περιλαμβάνει και τις επτά Κοινότητες, έχει προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ- τον υψηλότερο στην ομάδα των 10 Δήμων για τους οποίους δημοπρατούνται τώρα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προσέθεσε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης– και αφορά πιο συγκεκριμένα:
*Σύνταξη Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΜΠΣ).
*Σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την περιβαλλοντική αξιολόγηση των προτεινόμενων από τη ΜΠΣ ρυθμίσεων και κατευθύνσεων.
*Σύνταξη Προκαταρκτικής Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλόλητας ως υποστηρικτική της ΜΠΣ.
*Σύνταξη Μελέτης Προσωρινής Οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων ως υποστηρικτική της ΜΠΣ, σε περίπτωση που προκύψει η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων εντός των νέων, προς πολεοδόμηση, περιοχών της πρότασης του ΤΠΣ.
Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω, συνέχισε ο κ. Φωτάκης, τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην πολεοδόμηση των περιοχών μας, για να λυθούν οριστικά και αμετάκλητα τα προβλήματα.
Ο δρόμος από δω και πέρα θα είναι μακρύς- μιλάμε για ένα ορίζοντα πενταετίας από την εγκατάσταση του μελετητή μέχρι την εκπόνηση της τελικής πρότασης για το Τοπικό Πολεοδομικό. Στο διάστημα αυτό, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει την έντονη παρουσία του Δήμου τόσο στο τεχνικό μέρος όσο και στη διαδικασία της “μεγαλύτερης δυνατής” διαβούλευσης, που θα είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία, ενώ κάθε φάση υλοποίησης της μελέτης, για κάθε περιοχή, θα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ενημέρωση, έγκριση και περαιτέρω κατευθύνσεις, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.
Η διαβούλευση θα επιδιωχθεί να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ώστε να αναδειχθούν οι ασάφειες και να ασκηθούν πιέσεις για την αντιμετώπισή τους στη σωστή κατεύθυνση: «Αναφέρομαι βέβαια στο θέμα των ορίων. Εμείς επιδιώκουμε- και το ξεκαθαρίζουμε αυτό- τα σημερινά όρια να καθοριστούν ως οικιστικές περιοχές και να μπορέσουμε εν συνεχεία να τις ρυθμίσουμε- να εξασφαλίσουμε κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. και όλοι οι κάτοικοι να μπορέσουν διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, με σωστή πολεοδόμηση».
Παράλληλα, προγραμματίζεται η συγκρότηση νομοτεχνικής ομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τους μηχανικούς, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και άλλοι ντόπιοι μηχανικοί, ενδεχομένως και πολεοδόμος, σίγουρα δασολόγος, καθώς και νομικό γραφείο, για να παρακολουθείται στενά η όλη διαδικασία.
Η δημοπράτηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και ό, τι αυτό θα σημαίνει για την πορεία της πόλης στο μέλλον, “για τα επόμενα 100 χρόνια”! είπε ο Αντιδήμαρχος, έρχεται σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης και απογοήτευσης των κατοίκων των οικισμών του Δήμου, που παρακολουθούν εδώ και χρόνια, κυβέρνηση την κυβέρνηση, να μην αναλαμβάνονται ουσιαστικές και ειλικρινείς πρωτοβουλίες απεγκλωβισμού τους από το αδιέξοδο.
Φως στο τούνελ, χαρακτήρισε με τη σειρά του την παραπάνω εξέλιξη ο επικεφαλής του Εύπολι, θεωρώντας την επιπλέον ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Διονύσου. Ο ίδιος ευχήθηκε την επόμενη τριετία, οπότε και θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το Τοπικό Πολεοδομικό, να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να έχουμε όλοι την ευθύνη και την ωριμότητα να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πολεοδομικό αυτό εργαλείο, “γιατί άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν: Βλέπε Άγ. Στέφανος, βλέπε Άνοιξη, τόσες πολεοδομικές μελέτες κατασπαταλημένες και στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτά όλα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες τις παρατάξεις και με όποια Διοίκηση έρθει στο μέλλον στην πόλη, ώστε να συμβάλουμε όλοι, μεθοδικά, χωρίς βιαστικές κινήσεις και αναζητώντας τις καλύτερες λύσεις, και να ξεπεράσει ο Δήμος μας το πρόβλημα δεκαετιών”.