Το ποσόν των 49.600 ευρώ, με βάση την κατηγοριοποίησή του σε μεσαίο Δήμο, δικαιούται ο Δήμος Διονύσου για την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας, υποχρεωτικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Το θέμα, που ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως στη σημερινή (17/5) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (σ.σ. από την οποία, σημειωτέον, απουσίαζαν όλα τα μέλη εκ μέρους των μειοψηφιών), αφορά στην πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, μια που σύμφωνα με το Ν. 4819/2021 (στο κεφάλαιο των ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων) “Οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, οι Δήμοι Πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, σύμφωνα με τις παρ. 6 και 8 του άρθρου 119 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), εκπονούν υποχρεωτικά έως και την 31η.12.2022 πρόγραμμα καθορισμού απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας, των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων (εφεξής ονομαζόμενο «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)». Η εκπόνηση Σ.Α.Π. πραγματοποιείται είτε με ιδίους πόρους του δήμου είτε κατόπιν χρηματοδότησης από πόρους του Πράσινου Ταμείου ή του Ε.Σ.Π.Α.”.
Η πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο προς τους Δήμους, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης την Παρασκευή 20/5, γι’ αυτό και το θέμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, ήρθε σήμερα εκτάκτως στην Οικονομική Επιτροπή.
Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Τα δυο παραδοτέα του Σχεδίου περιλαμβάνουν την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης (τεχνική έκθεση περιγραφής της, καταγραφή των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της κ.λπ.) και πρόταση με τις παρεμβάσεις ως προς την προσβασιμότητα στα δημόσια κτήρια και στους υπαίθρους δημόσιους χώρους, καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, όχι πέραν των δυο χρόνων από την παράδοση και έγκριση του Σχεδίου.