logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κλιματική κρίση είναι, αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ο Δήμος Διονύσου ήδη έχει υποστεί αρκετές ζημιές εξαιτίας της, τόσο το χειμώνα με τις χιονοπτώσεις, όσο και το καλοκαίρι με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, οι οποίες χρόνο με το χρόνο, γίνονται ανεξέλεγκτες.

Το Γυμνάσιο Δροσιάς δεν ξεχνά έναν από τους βασικούς στόχους του σχολείου, που είναι η δημιουργία ενεργών πολιτών οι οποίοι θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την επίλυση προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, παρά τις πολλές αντιξοότητες, επιμένει να επενδύει στην δημιουργικότητα των μαθητών του. Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά, δημιούργησε την ομάδα ρομποτικής με όνομα «Δροσουλίτες», η οποία πήρε μέρος σε δύο διαγωνισμούς. Στο πρότζεκτ Climate Detectives του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών.

Η ομάδα ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις που είχε η πυρκαγιά που έλαβε χώρα στη Ροδόπολη το προηγούμενο καλοκαίρι (27/7/2021) στο μικροκλίμα της περιοχής. Επιπλέον, πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πυρόσβεσης, παρατηρώντας ότι πολλά σπίτια του Δήμου Διονύσου διαθέτουν πισίνες, το νερό των οποίων παραμένει αναξιοποίητο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Η ιδέα είναι ότι όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης του νερού των δεξαμενών κολύμβησης, αυτό θα φυλάσσεται σε δεξαμενές οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με ένα δίκτυο πυροσβεστήρων. Η θέση κάθε πυροσβεστήρα θα είναι, κατά βάση, σε κάθε σπίτι που διαθέτει πισίνα. Όμως, χάρη στην ύπαρξη δικτύου, μπορούν να τοποθετηθούν πυροσβεστήρες και στα ενδιάμεσα κενά, ώστε να δημιουργηθεί ένα διπλό μέτωπο νερού (εξωτερικό -εσωτερικό) που θα ενεργοποιείται από αισθητήρες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Το προτεινόμενο σύστημα ειδοποίησης για πυρκαγιά είναι ικανό να την εντοπίσει σε ακτίνα 5Km, όταν αυτή έχει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων! Η ακτίνα ρίψης νερού κάθε πυροσβεστήρα θεωρείται ότι είναι 50 μέτρα.

Εξυπακούεται ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο παραπάνω δίκτυο είναι σκόπιμο να γίνεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, διότι σε περίπτωση πυρκαγιάς η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το δημόσιο δίκτυο συνήθως διακόπτεται.

Εναλλακτικά, οχήματα της πυροσβεστικής μπορούν να γεμίζουν νερό από αυτές τις δεξαμενές, αντί να χάνουν χρόνο περιμένοντας την μεταφορά νερού από υδροφόρες. Τέλος, χάρη στην πρόταση αυτή, γίνεται και οικονομία νερού, αφού αποφεύγεται η σπατάλη νέων μεγάλων ποσοτήτων νερού για την πυρόσβεση.

H πρόταση της ομάδας ρομποτικής του Γυμνασίου Δροσιας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA): Projects gallery 2021-2022 – Climate detectives (esa.int)

H Συμμετοχή της ομάδας ρομποτικής του Γυμνασίου Δροσιάς στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών: Διάθεση νερού πισίνας σε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης – Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (ellak.gr)

O Δήμος Διονύσου συγχαίρει τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Δροσιάς κ. Ρένα Πολίτη και δεσμεύεται να εξετάσει την πρόταση και την περίπτωση τυχόν υλοποίησής της εφόσον αυτό καταστεί εφικτό.