Για μια ακόμη φορά συζητήθηκε, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου αυτή τη φορά, η εξέλιξη του αντιπλημμυρικού έργου στη Λ. Δροσιάς- Σταμάτας, που όταν επιτέλους υλοποιηθεί θα αποτρέπει φαινόμενα όπως αυτό που ζουν τα τελευταία χρόνια παρόδιοι και διερχόμενοι σε έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης.
Στη συνεδρίαση της περασμένη Τρίτης 24 Μαΐου το σχετικό θέμα, που ήρθε για συζήτηση και έγκριση, είχε τίτλο «Παραλαβή της Μελέτης με τίτλο: «Επικαιροποίηση – ωρίμανση της μελέτης αντιπλημμυρικού έργου στη Λ. Σταμάτας των δ.κ. Σταμάτας και Δροσιάς».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί σε γενικές γραμμές το ιστορικό της υπόθεσης, μια που αφορά σε έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή:
Το εν λόγω αντιπλημμυρικό στόχο έχει να διοχετεύει τα νερά που έρχονται από ανάντη, δηλαδή από τις περιοχές της Δροσιάς, της Ροδόπολης και του Διονύσου, στον αγωγό της Άνοιξης, ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα. Το έργο έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.850.000 ευρώ. Για την κατασκευή του, με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το 2013, στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, απαιτείται η διέλευση αγωγού μέσα από δυο ιδιοκτησίες. Η πρώτη αγοράστηκε επί Διοίκησης Ζαμάνη έναντι 330.000 ευρώ, παρόλο που η αντικειμενική της αξία ήταν κατά πολλές χιλιάδες μικρότερη, συμφώνησαν μάλιστα τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι παρατάξεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου. Σημειώνεται εδώ πως ο κ. Καλαφατέλης, ως Δήμαρχος πλέον, κλήθηκε αργότερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο να παράσχει εξηγήσεις για το ύψος του τιμήματος.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν επιδιώχθηκε η αγορά και της δεύτερης ιδιοκτησίας. Παρά τις συνεχείς επαφές με τον ιδιοκτήτη, λύση δεν βρισκόταν- ο ιδιοκτήτης επέμεινε στην πρότασή του, αντί να περνάει το έργο μόνο μέσα από τη δική του ιδιοκτησία, να μετατοπισθεί και να επωμισθεί το βάρος από κοινού με άλλες 5 όμορες ιδιοκτησίες-, μια που “εκ μέρους του εκδηλώνεται σθεναρή αρνητική στάση στην αποδοχή κάθε συμβιβασμού και εξεύρεσης λύσης για την παραχώρηση τμήματος των ιδιοκτησιών του, που έχει ως συνέπεια την περιέλευση του Δήμου σε αδιέξοδη κατάσταση για την πορεία του έργου και την συνακόλουθη διακινδύνευση της απεντάξεώς του”, γράφουν σταθερά όλες οι σχετικές εισηγήσεις που έρχονται στα συλλογικά όργανα του Δήμου εδώ και δυο χρόνια περίπου. Να σημειωθεί εδώ πως από την πλευρά της η νυν Δημοτική Αρχή επιμένει στην υλοποίηση της μελέτης, όπως αυτή είχε συνταχθεί το 2013, μια που σε περίπτωση μετατόπισης του αγωγού θα έπρεπε να γίνει συνολική και εξ αρχής τροποποίησή της, ενώ υπογραμμίζει πως αν υπάρχει πρόβλημα στη συνεννόηση με ένα ιδιοκτήτη, τότε πολύ περισσότερο με έξι.
Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, το Νοέμβριο του 2020 ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πρόταση της Διοίκησης να αναθέσει σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο “τη νομική συμπαράσταση στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη δέσμευση ιδιοκτησιών διέλευσης του αγωγού αποχέτευσης ομβρίων Σταμάτας- Δροσιάς”. Η συμπαράσταση αυτή, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, έγκειτο στην “υπόδειξη της πλέον σύντομης και προσφορότερης διαδικασίας για την (εξαναγκαστική) πραγματοποίηση του έργου προς αποφυγή του κινδύνου της απεντάξεώς του με την παράκαμψη της άρνησης του ιδιοκτήτη”.
Λίγες ημέρες αργότερα το θέμα της αμοιβής του εξωτερικού συνεργάτη απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο, μια που υπερέβαινε την οριζόμενη από τον δικηγορικό Κώδικα- και εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά πως η λύση, στην οποία έτεινε η Δημοτική Αρχή, ήταν αυτή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της επίμαχης ιδιοκτησίας. Η έντονη αντιπαράθεση εκείνης της συνεδρίασης εστιάστηκε τόσο στο ύψος της αμοιβής, που είχε χαρακτηριστεί από τις παρατάξεις ως κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, μια που ο Δήμος έχει και Νομική Υπηρεσία, αλλά και συνεργάτες νομικούς, όσο και στη σημασία και την αναγκαιότητα του έργου ως απαραίτητου για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία. Η έγκριση της αμοιβής, σημειώνεται, είχε τότε υπερψηφισθεί με μια ψήφο διαφορά. Στο διάστημα που ακολούθησε, η αρχική μελέτη για το έργο, χωρίς να διαφοροποιηθεί στις λύσεις που προτείνει, εμπλουτίσθηκε και ολοκληρώθηκε με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, οπότε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήρθε η επικαιροποίηση και η ωρίμανσή της.
Στην ίδια συνεδρίαση, την περασμένη Τρίτη, σχετική- μετά τα παραπάνω- ήταν η ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη αναφορικά με τη γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείου: Έχει σταλεί τέτοια γνωμοδότηση στο Δήμο, ενάμιση χρόνο μετά; Και αν ναι, γιατί οι παρατάξεις δεν έχουν λάβει γνώση; Και τι γίνεται αν η γνωμοδότηση αυτή δείχνει άλλους τρόπους υλοποίησης της μελέτης για το έργο; “Παραλαμβάνοντάς την σήμερα, χωρίς να έχουμε γνώση για πιθανόν προτεινόμενους εναλλακτικούς, ίσως και οικονομικότερους, τρόπους, δεν κάνουμε το πρωθύστερο;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.
Ασαφής ήταν η απάντηση του κ. Καλαφατέλη στην ερώτηση του συναδέλφου του, μια που ενώ στην αρχή δήλωσε πως η γνωμοδότηση έχει ολοκληρωθεί, αμέσως μετά συμπλήρωσε πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, με το γραφείο και τις Υπηρεσίες του Δήμου να συνεργάζονται στενά για το τελικό αποτέλεσμα, για να το διορθώσει αμέσως μετά: “Το γραφείο έχει καταλήξει και την πρότασή του θα τη λάβετε”, πρόταση που εξάλλου δεν έχει σχέση με την περιβαλλοντική μελέτη που καλείτο προχτές να παραλάβει η Οικονομική Επιτροπή, τόνισε και ο ίδιος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης. Ο Δήμαρχος πάντως επανέλαβε πως αποδεδειγμένη βούληση και της Διοίκησης και των παρατάξεων είναι η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού ώστε και να μην πνίγεται η περιοχή σε κάθε νεροποντή, αλλά και να μην υποχρεώνεται ο Δήμος να αποζημιώνει κάθε φορά τους πληγέντες, και κάλεσε τους συναδέλφους του να βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Μη διαφωνώντας με την τεχνική μελέτη, και την επικαιροποίησή της, ο επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Κ. Κουριδάκης επέμεινε ιδιαιτέρως στη διευκρίνιση για τον τρόπο παροχέτευσης των νερών που πλημμυρίζουν τη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο τέως Δήμαρχος επεσήμαναν πως περιβαλλοντική μελέτη κλήθηκαν να εγκρίνουν , αλλά περιβαλλοντική μελέτη δεν τους είχε αποσταλεί ώστε να λάβουν γνώση.
Η επικαιροποίηση και ωρίμανση της μελέτης ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο από τον κ. Ζαμάνη και λευκή από τον κ. Κουριδάκη. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επέμεινε πως σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης στην υποβολή της μελέτης, πόσω μάλλον αν αυτή τροποποιηθεί, τότε το έργο κινδυνεύει με απένταξη από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Υπογράμμισε, τέλος, πως για την πληρέστερη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έχει ήδη εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διευθέτηση των ομβρίων από όλη την ανάντη περιοχή, που θα υλοποιηθεί σε δεύτερη φάση.