Δυο τα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου, χθες Τρίτη 14 Ιουνίου, αλλά άλλο ήταν αυτό που μονοπώλησε σχεδόν τη συζήτηση. Και ήταν τόσο σημαντικό αλλά και αναπάντεχο, που έφερε μάλιστα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στον Άγ. Στέφανο εκπροσώπους από δυο παρατάξεις που δεν συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου- τον Π. Πανάγο από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής. Στην ίδια συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί, παρίστατο ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, αλλά ουδείς από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, οι οποίοι μάλιστα συμμετέχουν κανονικά με δυο δημοτικούς συμβούλους της παράταξης.
Ο λόγος φυσικά για την αιφνιδιαστική απόφαση του υφυπουργού Ν. Ταγαρά που δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο ΦΕΚ, στις 9 Ιουνίου, με την οποία προβλέπεται η θεσμοθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε τρεις από τις 7 Κοινότητες του Δήμου Διονύσου, και πιο συγκεκριμένα στον Άγ. Στέφανο, την Άνοιξη και το Κρυονέρι.
Τη δυσαρέσκεια και την ενόχληση της Δημοτικής Αρχής για την παραπάνω εξέλιξη, που αιφνιδίασε τους πάντες, και για την οποία οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο Δήμο είναι ελάχιστες, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Φωτάκης, που υπογράμμισε πως οι δυο από τις παραπάνω Κοινότητες, ο Άγ. Στέφανος και η Άνοιξη, είναι εντελώς αρρύθμιστες πολεοδομικά, με όρια που δεν αναγνωρίζονται από την Πολιτεία: “Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει. Ιδιαιτέρως που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς και τους υφυπουργούς του ΥΠΕΝ, συζητούσαμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα της πόλης και κανείς δεν μας ενημέρωσε σχετικά. Αγνόησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά τα συλλογικά της όργανα θα αντιδράσουν αρμοδίως. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το Υπουργείο οδηγήθηκε σε μια τέτοια απόφαση, να κάνει σ’αυτές τις περιοχές Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, που προβλέπονται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα με ταχείες διαδικασίες. Στο Δήμο Διονύσου το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η οριοθέτηση των οικισμών μας. Όλα τα υπόλοιπα θα προκύψουν κατά την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που ήδη δημοπρατείται. Το σημαντικό είναι πάρουμε διευκρινίσεις για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα τα ξαναπούμε αναλυτικότερα στα συλλογικά όργανα του Δήμου”, συνόψισε ο κ. Φωτάκης.
Την άποψη πως η απόφαση Ταγαρά για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης στοχεύει στη διάσωση με fast track διαδικασίες μεγάλων ακινήτων που παρουσιάζουν αυθαιρεσίες, και μάλιστα γύρω από τον άξονα της Εθνικής Οδού, ώστε να πραγματοποιηθούν μεγάλες εμπορικές, βιομηχανικές κ.λπ. επενδύσεις, διατύπωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του Εύπολι. Ο ίδιος θεώρησε κατ’ αρχάς πως και οι τρεις αποφάσεις Ταγαρά που περιλαμβάνονται στο επίμαχο ΦΕΚ- καθορισμός δημοτικών οδών, Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και οριοθέτηση οικισμών- αποτελούν εργαλεία, τα οποία ο Δήμος ο ίδιος έπρεπε να είχε επιδιώξει και όχι να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις.
Ειδικά πάντως για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, που οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλές πόλεις κατά το παρελθόν σε πολεοδομικά εκτρώματα, ο κ. Κουριδάκης, κάλεσε το Σώμα να διαβάσει πίσω από τις γραμμές: Άγ. Στέφανος, Άνοιξη, Κρυονέρι θα γίνουν κατόπιν μελέτης ΖΥΣ, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως θα τακτοποιηθούν τα μεγάλα ακίνητα κατηγορίας 5 που παρουσιάζουν αυθαιρεσίες ή έχουν χτιστεί χωρίς άδειες και κανονικά θα κατεδαφίζονταν (σ.σ. οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να αγοράσουν τίτλο μεταφοράς συντελεστή είτε από ακίνητο εντός του Δήμου είτε- αν δεν υπάρχει- από ακίνητο που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα είτε στην Περιφέρεια, και είτε να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες είτε να αυξήσουν τη δόμηση αν βρίσκονται σε εκτός Σχεδίου περιοχές. Πάντως στο Δήμο Διονύσου τέτοιοι τίτλοι σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε χθες). Την άποψή του ο κ. Κουριδάκης βάσισε και στην πρόβλεψη πως οι Ζώνες μπορούν να θεσμοθετηθούν και σε περιοχές εκτός Σχεδίου- και τέτοιες υπάρχουν και στις τρεις επιλεγμένες Κοινότητες. Και ενώ η τακτοποίηση των παραπάνω- μεγάλων ή μικρότερων- οικιστικών ακινήτων θα αποτελούσε διέξοδο για τους ιδιοκτήτες τους, δεν είναι το ίδιο αν πίσω από τη φωτογραφική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να αναπτυχθούν κατά μήκος και γύρω από την Εθνική Οδό.
Για το γεγονός, τέλος, πως κεντρικές αποφάσεις που μας αφορούν, έρχονται εδώ αφού έχουν γίνει ΦΕΚ, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, “είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να απολογηθείτε εσείς και ο Δήμαρχος. Γιατί το επικίνδυνο θα ήταν οι όποιες συμφωνίες κάνει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, να είναι γνωστές και σ’ εμάς και να μην κάνουμε τίποτα”, κατέληξε ο κ. Κουριδάκης.
Τρεις προτάσεις κατέθεσε από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Πανάγος, με στόχο τόσο την παροχή διευκρινίσεων για την απόφαση Ταγαρά περί καθορισμού ΖΥΣ, όσο και την- επιβεβλημένη- αντίδραση του Δήμου σε ερήμην του αποφάσεις από την κυβέρνηση: «Είναι προφανές πως θα δημιουργηθούν εκτρώματα στο Δήμο αν ισχύσει η μεταφορά συντελεστή δόμησης», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, προτείνοντας να σταλεί επιστολή με την οποία να ζητούνται διευκρινίσεις για την απόφαση, να συναντηθούν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ ώστε να συζητηθούν ο λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του Δήμου Διονύσου και τέλος να γίνει σαφές προς την κυβέρνηση ότι ο Δήμος προτίθεται να προσβάλει τη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης, μη μπαίνοντας σε καμιά λογική διαπραγμάτευσης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, έχει ήδη συνταχθεί η επιστολή προς το ΥΠΕΝ, στην οποία η Δημοτική Αρχή διαμαρτύρεται έντονα επειδή παρά τις επί μακρόν συνομιλίες εκπροσώπων της με στελέχη του, ενημερώθηκε για τη θεσμοθέτηση των ΖΥΣ κατόπιν εορτής, ενώ ζητούνται και διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση. Παράλληλα, προγραμματίζεται και συνάντηση με μηχανικούς της πόλης αφού δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο.