Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τότε που ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου Δ. Πιτιανούδης απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο της Κοινότητας, με την πρόταση να αναλάβει ιδιωτική εταιρεία τη στελέχωση του πυροφυλακίου στο Διονυσοβούνι. Η πρόταση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά: Εμπειρίες πολλών χρόνων έδειξαν πως το πυροφυλάκιο, που εποπτεύει περιμετρικά την περιοχή, είναι ανάγκη να στελεχώνεται καθόλη την αντιπυρική περίοδο σε 24ωρη βάση. Τη στελέχωση αυτή αναλαμβάνουν κατά περίπτωση υπάλληλοι του Δήμου, εργαζόμενος των Λατομείων, οι Ναυτοπρόσκοποι, εργαζόμενος εκ μέρους του ΣΠΑΠ και οι εθελοντές. Οι ίδιες εμπειρίες χρόνων έχουν δείξει πως η πυροφύλαξη δεν καλύπτεται ικανοποιητικά- όλες οι βάρδιες, όλες οι ημέρες, επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Από την άλλη πλευρά, οι αλλεπάλληλες σχετικές αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου (“φτιάξτε το πυροφυλάκιο”, που παρουσιάζει πολλές ζημιές και βανδαλισμούς, “και στελεχώστε το για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη”) δεν έχουν εισακουστεί. Έτσι ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών ήρθε με την πρόταση να συνεργαστεί ο Δήμος με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τα Λατομεία Διονύσου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείτο και παλιότερη πρόταση του καθηγητή πληροφορικής στο ΕΚΠΑ Π. Γεωργιάδη, που αντιπαρέβαλε “τον υπαρκτό, φιλότιμο αλλά με αρκετές αδυναμίες εθελοντισμό” με την επαγγελματική θεώρηση και πρακτική:
Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι πως από τον υπαρκτό, φιλότιμο μεν αλλά και με αρκετές αδυναμίες, ερασιτεχνισμό σε όσους συμμετέχουν στις βάρδιες, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια πιo επαγγελματική θεώρηση και πρακτική στην αναγκαία στελέχωση των πυροφυλακίων σε όλη την αντιπυρική περίοδο.
Στόχος η στελέχωση με επιλεγμένο προσωπικό αμειβόμενο για τις υπηρεσίες του.
Οι παράμετροι για την εκτίμηση κόστους, με την παράκληση οι οικονομολόγοι να πιάσουν δουλειά για ακριβείς υπολογισμούς.
Αριθμός πυροφυλακίων, κάλυψη 24 ώρες, διάρκεια 4/5 μήνες, τρεις βάρδιες 8 ωρών ανά ημέρα, αριθμός ατόμων, αμοιβή ικανοποιητική ανά άτομο με ασφαλιστική κάλυψη.
Η επιλογή των ατόμων θα γίνει με πρόσκληση και διαφάνεια για όσους θέλουν να εκτελέσουν αυτή την εργασία με προοπτική επαναπρόσληψης με σύμβαση έργου για κάθε επόμενο έτος.
Η επιλογή των ατόμων γίνεται από επιτροπή του Δήμου, και τα άτομα υπάγονται/τίθενται στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για εκπαίδευση, εποπτεία στην άσκηση των καθηκόντων τους και όπου κριθεί απαραίτητο κατάθεση γραπτής αναφοράς αξιολογικού χαρακτήρα στο τέλος της περιόδου.
Οι δικοί μου πρόχειροι υπολογισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται ετησίως πόροι ύψους περίπου 45.000 ευρώ και εκτιμώ ότι μπορούν να εξευρεθούν από περικοπές άλλων αχρείαστων ή “πολυτελών” δαπανών.
Και αν η αναιτιολόγητη απάντηση είναι πως αυτό είναι δύσκολο τότε καταλήγουμε σε κάτι ακόμα δυσκολότερο που συναρτάται και με την διάθεση των δημοτών, αρκεί να είναι πεπεισμένοι ότι ο οβολός τους είναι για καλό σκοπό προς όφελος όλων.
Ειδική εισφορά 1 ευρώ/έτος ανά κάτοικο για τα πυροφυλάκια, ώστε να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι των 45.000 ευρώ.
Ιδού τα πυροφυλάκια, ιδού και ο οβολός!
Παναγιώτης Γεωργιάδης