Υπερδιπλασιασμός ήδη του ποσού που χρεώνει η ΔΕΗ, υπερδιπλασιασμός και του ποσού που χρεώνει ο ΕΔΣΝΑ, και αναμένεται να εφαρμοσθεί το προσεχές διάστημα. Και για να μιλήσουμε με νούμερα, πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ είναι πλέον ο δημοτικός λογαριασμός της ΔΕΗ, και πάνω από 2 εκατομμύρια αναμένεται να πληρώνει στον ΧΥΤΑ στη Φυλή για τα απορρίμματα ο Δήμος Διονύσου. Τα παραπάνω ποσά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης (Τρίτη 21 Ιουνίου) συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου από το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη που προειδοποίησε για έναν δύσκολο- οικονομικά- χειμώνα στο Δήμο, αλλά και σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αντιμετωπίζει τον ορατό πλέον κίνδυνο να τιναχθούν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί στον αέρα.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο κ. Καλαφατέλης επιβεβαίωσε πως ήδη υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, συνοδευόμενοι από υδραυλικό του Δήμου, επιδίδουν ειδοποιήσεις ρύθμισης οφειλών σε όσους χρωστούν ποσά χιλιάδων ευρώ από παλαιότερους και απλήρωτους λογαριασμούς νερού. Πρόκειται για δεκάδες μεγαλοοφειλετών που οφείλουν μέχρι και 150.000 ευρώ (!), έχοντας αγνοήσει μάλιστα στο παρελθόν επανειλημμένες ειδοποιήσεις για ρύθμιση της οφειλής τους. “Αναγνωρίζουμε το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το διαπιστώνουμε άλλωστε χρόνο με το χρόνο που η εισπραξιμότητα από τα τέλη μειώνεται συνεχώς. Αυτό όμως έχει τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα του Δήμου και αναζητούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε, αποστέλλοντας τις ειδοποιήσεις και καλώντας τους οφειλέτες αυτούς να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις σε τακτή προθεσμία. Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη διαδικασία, που φτάνει μέχρι και στην αφαίρεση του ρολογιού. Εμείς πάντως δεν θέλουμε να φτάσουμε ως εκεί”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Η ανησυχητική εικόνα για το χειμώνα που έρχεται αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, δια ζώσης μετά από δυο χρόνια. Όπως ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής η Πρόεδρος Α. Τόκα, η επιχορήγηση του Υπουργείου για λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο θέρμανσης, ανέρχεται στις 170.000 ευρώ. Την περυσινή χρονιά 2021-2022 το ποσόν που δαπανήθηκε για το πετρέλαιο ξεπέρασε τις 130.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μείνουν λιγότερα από 40.000 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα των σχολείων (πάγια έξοδα, μισθοδοσία σχολικών τροχονόμων, προμήθειες, πάγιες επιχορηγήσεις στους Διευθυντές κ.λπ.). Τι θα συμβεί με τις τιμές που πλέον έχουν εκτοξευθεί, αλλά και με τη δυνατότητα του κράτους να επιχορηγεί τα σχολεία, παραμένει άγνωστο.
Στην κατεύθυνση πάντως της εξοικονόμησης καυσίμων θέρμανσης συζητήθηκε και μπήκε στον προγραμματισμό της Σχολικής Επιτροπής η προμήθεια και εγκατάσταση μετρητών, για την επιβεβαίωση παραλαβής της σωστής ποσότητας, όπως τόνισε η Χ. Τσολάκου από την Ένωση Γονέων, αλλά και χρονοδιακοπτών, για να αποτρέπεται η άσκοπη λειτουργία των καυστήρων όταν τα σχολεία είναι κλειστά (σ.σ. όπως ακούστηκε ότι συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις!). Όσο για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων, που θα μείωνε το κόστος για τη θέρμανση, η δαπάνη για όλα τα σχολεία είναι τεράστια, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, υπενθυμίζοντας πως μόνο για δυο σχολεία- τα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς- η ενεργειακή αναβάθμιση θα φτάσει τις 500.000 ευρώ.