Με αφορμή την προγραμματιζόμενη κατασκευή του “Παραλιακού Οδικού Άξονα Ωρωπού – Μαραθώνα”, που παρουσιάστηκε προχτές στο γειτονικό Δήμο, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Διονύσου Ν. Καρυστινός καταθέτει προτάσεις, ώστε η πόλη μας να επωφεληθεί αλλά και να αναβαθμίσει τη θέση της:
Στις 7.7.2022 ο Δήμος Ωρωπού διοργάνωσε μία ημερίδα με αντικείμενο την μελλοντική διαμόρφωση/κατασκευή του «Παραλιακού Οδικού Άξονα Ωρωπού – Μαραθώνα» και ομιλητές τον Περιφερειάρχη Αττικής, τους Δημάρχους Ωρωπού και Μαραθώνα και πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής. Δεν γνωρίζω σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο, ούτε εάν έχει προχωρήσει ούτε εάν η υλοποίησή του εντάσσεται στις προτεραιότητες της Πολιτείας. Εάν, όμως, τελικά υλοποιηθεί, πιθανότατα θα μιλάμε για την «Βόρεια Ριβιέρα» της Αττικής και το παραλιακό αυτό μέτωπο δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από το αντίστοιχο του Νότου. Η αξία της περιοχής θα αναβαθμιστεί σημαντικά.
Κι εδώ ερχόμαστε στη θέση του Δήμου Διονύσου. Ο Διόνυσος, αν και όμορος των 2 παραθαλάσσιων Δήμων Ωρωπού και Μαραθώνος, δεν έχει άμεση πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Ειδικότερα, ο Διονυσιώτης, για να προσεγγίσει π.χ. την ευρύτερη παραλία του Μαραθώνα, θα πρέπει να διανύσει με το αυτοκίνητό του είτε 25 χλμ -περίπου σε 35 λεπτά- μέσω της λίμνης και του φράγματος είτε 20 χλμ – σε περίπου 25 λεπτά – μέσω του βουνού της Πεντέλης. Την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας, υπάρχει, αγροτική οδός, απροσπέλαστη σήμερα για ΙΧΕ, η οποία ξεκινά από την Σταμάτα και καταλήγει στο παραλιακό μέτωπο μέσα σε 10 λεπτά.
Εάν, λοιπόν, πράγματι η Βόρεια Ριβιέρα γίνει πραγματικότητα είναι εξαιρετικά αναγκαίο ο Διόνυσος να αποκτήσει εκεί ταχεία και ασφαλή πρόσβαση. Η αξία του Διονύσου ως τόπου κατοικίας και δραστηριοποίησης, σε αντίθεση με άλλους δήμους της βόρειας Αττικής, όπως π.χ. το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, παραμένει τα τελευταία χρόνια στάσιμη – εάν όχι υποβαθμισμένη. Ας σκεφτούμε πόσο θα αναβαθμιστεί διά της κατασκευής ενός οδικού άξονα που θα καθιστά εύκολη και γρήγορη την πρόσβαση στη θάλασσα∙ ενός οδικού άξονα που θα ενισχύει παράλληλα την αντιπυρική μας προστασία, αφού πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές θα αποκτήσουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία του Δήμου μας.
Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί και η ενίσχυση της αξίας του Διονύσου ως τοποσήμου ολόκληρης της Αττικής. Κι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων, δηλαδή σε 1η φάση του Αρχαίου Ικαρίου με τον Τύμβο του Μαραθώνα και σε 2η φάση – γιατί όχι – και με το Αμφιάρειο του Ωρωπού.
Κάποιος θα παρατηρήσει εύλογα : “Ωραία όλα αυτά. Αλλά δεν γίνονται”. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αυτός που έχει θέληση δημιουργεί. Και δημιουργεί πάρα πολλά. Αυτό είναι απόδειξη πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο.
Νίκος Καρυστινός
Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσου
π. Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικών Υποδομών.
π. Πρόεδρος ΟΝΑΠ Θέσπις
#Neos_Dionysos_Parwn
#Neos_Dionysos_Gia_Olous