Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου κατήγγελλε παράνομες επιχώσεις με ασύνδετα και χαλαρά υλικά στο ρέμα μέσα στον αστικό ιστό του Κρυονερίου, προειδοποιώντας ακόμη και για καταρρεύσεις των πρανών.
Το θέμα έφερε στη χθεσινοβραδινή (19/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης Κ. Κουριδάκης, ανεβάζοντας τους τόνους, μια που και επέμεινε πως οι επιχώσεις είναι παράνομες και χωρίς άδεια αλλά και προκάλεσε τη Δημοτική Αρχή να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη, στην οποία βασίστηκαν οι επιχώσεις, χωρίς πάντως ανταπόκριση. Προσέθεσε μάλιστα πως παρουσία του έγινε κατάπτωση των πρανών πριν από λίγες ημέρες. Για το ίδιο θέμα είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, πως οι εργασίες εκτελούνται με βάση εγκεκριμένη υδραυλική μελέτη, ενώ προσέθεσε πως στο σημείο θα γίνει δενδροφύτευση με περισσότερα από 1000 δέντρα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ουδείς έχει το μονοπώλιο της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το θέμα πάντως, εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο, Διονύσου, φαίνεται πως θα απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, μια που η Περιφέρεια είναι ο αρμόδιος φορέας για τα ρέματα. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη “Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής”, που και στο παρελθόν είχε αναδείξει και καταγγείλει τα βουνά με τα μπάζα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στη Σταμάτα, θα φέρει το θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καλώντας την Περιφέρεια να εφαρμόσει το νόμο και να παραγγείλει αυτοψία στο σημείο για την καταγραφή των προβλημάτων και των ενεργειών αποκατάστασης των παραβάσεων:
Αθήνα, 19-10-2022
Αρ. Πρωτ.:
Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής,
κ. Θεοδωρόπουλο Χρήστο
Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη Αττικής,
κ .Γεώργιο Πατούλη
κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους
Θέμα: ΕΗΔ για την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Διοίκησης σχετικά με την επίχωση πρανών κλάδου του ρέματος Κρυονερίου εντός του αστικού ιστού της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, Δήμου Διονύσου
Κύριε Πρόεδρε,
Στην πρωτοφανή στάση της Δημοτικής Αρχής Διονύσου ως προς την διαχείριση των μπάζων είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν όταν καταγγείλαμε επανειλημμένα την διαχρονική συσσώρευση όγκου χιλιάδων κυβικών απόβλητων και αδρανών στην περιοχή «Προφήτη Ηλία» – Σταμάτας – του Δήμου Διονύσου, με άμεσο κίνδυνο για την περιοχή του Μαραθώνα σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας ή σεισμού. Αν όμως η παραπάνω περίπτωση οφείλεται σε εγκληματική αδιαφορία, η προκειμένη περίπτωση εντάσσεται δίχως αμφιβολία στη σφαίρα της συνειδητής – και επικίνδυνης – περιβαλλοντικής κακοποίησης.
Όπως μας κατήγγειλαν μόλις την περασμένη Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στον κλάδο του ρέματος του Κρυονερίου που διέρχεται από τον αστικό ιστό της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, του Δήμου Διονύσου, μεταξύ των οδών Σεβδικίου και Βρυούλων, η Δημοτική Αρχή προχωρεί σε επιχώσεις των πρανών του ρέματος με ασύνδετα υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων, απ’ ότι φαίνεται για να αυξήσει εις βάρος του ρέματος το εύρος του πεζοδρόμου στην στέψη του πρανούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μεγάλο ύψος της επίχωσης σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλίση του διαμορφωμένου πρανούς και την ασύνδετη φύση των αποθέσεων, καθιστούν την όλη «κατασκευή» ιδιαίτερα επικίνδυνη καθόσον ευάλωτη στην επιφανειακή διάβρωση, στη διάβρωση από την κίνηση του νερού του υδροφόρου ορίζοντα και, δίχως αμφιβολία, στην σεισμική φόρτιση. Και σαν να μη έφτανε αυτό, η επικινδυνότητα της κατασκευής αυξάνει γεωμετρικά λόγω των σημειακών εξόδων στην επιφάνεια των επιχώσεων υδρορροών για την αποστράγγιση νερών από τα γειτονικά σπίτια με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη, διαχρονική, ανάπτυξη διασωλήνωσης στο υλικό του πρανούς.
Ως εκ τούτου,
και δεδομένων των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής αναφορικά με την «αστυνόμευση των υδατορεμάτων» – Π.Δ. 18/21/1924, Π.Δ./24.2.1932 (ΦΕΚ 51 Α’/25.2.1932), εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ Δ7α/οικ.3147/ΕΓΚ.33/12-10-98 και έγγραφο Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της 5.10.2022 – σύμφωνα με τις οποίες οι ορισμένοι από τον Περιφερειάρχη αρμόδιοι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για :
1. Τον εντοπισμό καταλήψεων, επιχώσεων (μπαζώματα), ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, απόρριψη στερεών αποβλήτων (σκουπίδια) και γενικώς όλων των παράνομων ενεργειών που γίνονται στις κοίτες των υδατορεμάτων.
2. Την λήψη των προβλεπομένων, από τη νομοθεσία, διοικητικών και άλλων μέτρων στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παράνομες ενέργειες στις κοίτες των υδατορεμάτων.
3. Τον έλεγχο της κατάστασης που βρίσκεται η φυσική κοίτη των υδατορεμάτων.
4. Τη σύνταξη δελτίου αυτοψίας στο οποίο καταγράφονται τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και τις ενέργειες που έγιναν για την αποκατάσταση των παραβάσεων.
5. Την υποβολή του ως άνω δελτίου στον Περιφερειάρχη, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες συντηρήσεως.
η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να προβεί άμεσα στην εφαρμογή του νόμου, όπως παραπάνω, στο επίμαχο τμήμα του ρέματος και να καταθέσει το σχετικό δελτίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ολοκλήρωση των κατά τον νόμο ενεργειών της. Παράλληλα, καλούμε την Περιφερειακή Διοίκηση να κοινοποιήσει τα στοιχεία των ορισμένων από τον Περιφερειάρχη υπαλλήλων αρμόδιων για την «αστυνόμευση των υδατορεμάτων» της Περιφέρειας Αττικής.
Για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Γιώργος Δημητρίου (επικεφαλής)
Στέλλα Αναστασοπούλου
Αναστασία Χρήστου
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
– Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
– Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
– Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
– Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com