Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. η Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις IANOS διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Βούλγαρη και του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου – Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου (Πλαστήρα 50).
Θα μιλήσουν οι:
Αντώνης Αμπαρτζίδης, Πολιτικός Επιστημών, λογοτέχνης,
Αφροδίτη Σφαιροπούλου, ιστορικός, σκηνοθέτις, δασκάλα δημιουργικής γραφής
και η συγγραφέας.
Η εκδήλωση θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Μπουζούκι, τραγούδι: Δημήτρης Ουρανίτσας
Πιάνο, τραγούδι: Αθηνά Τσάγκη
Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3UYYNJm
Link βιβλίου: https://bit.ly/3gCD3DW
Από τον πρόλογο του Μίκη Θεοδωράκη
Στο πρόσωπο της Αναστασίας Βούλγαρη οι απόψεις και οι ιδέες μου βρήκαν έναν πολύτιμο συνεργάτη και ερμηνευτή. Απαραίτητο, προκειμένου να επιλεγούν και να φωτιστούν οι αρμοί ενός έργου το οποίο φιλοδοξεί να ερμηνεύσει σε μέλλοντα χρόνο τις σκοτεινές πτυχές που περιγράφουν τα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής και της ανθρώπινης αγωνίας. […] Ένα τόσο υπεύθυνο και αποτελεσματικό έργο έχει να διεκπεραιώσει η Αναστασία Βούλγαρη . Γεγονός που αποδεικνύει ότι έχω απόλυτη συναίσθηση του μεγέθους της μόρφωσης, της φαντασίας και της πνευματικής και διεισδυτικής της ικανότητας.
Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
[…] Από το μεγάλο Ταξίδι του Θεοδωράκη στη Μουσική και στην Ιστορία, επιλέγω τις τέσσερις κορυφαίες πρωτοβουλίες του, οι οποίες, ιστορικά, τον κατατάσσουν στη μουσική και πολιτική πρωτοπορία: το Έντεχνο Λαϊκό Τραγούδι, το Κίνημα των Λαμπράκηδων (1963-1967), το Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ, 1967-1974) και την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» (2010-2013). Όμως, δεν περιορίζομαι σε μια απλή παράθεση γεγονότων· επιχειρώ να παρουσιάσω σφαιρικά τους τέσσερις αυτούς σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να φωτίσω τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Μίκη Θεοδωράκη, που σημάδεψαν ανεξίτηλα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις ιστορικές εξελίξεις. Η τελευταία ιστορική πρωτοβουλία του, αν και παρέμεινε μετέωρη, επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως.
Με τη σύντομη εξιστόρηση της πορείας του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού από τη δικτατορία έως σήμερα και την αναφορά των συνθετών, των τραγουδοποιών, των ποιητών και των στιχουργών που εντάχθηκαν στον κορμό του, επιχειρώ να αποδείξω την αδιάλειπτη συνέχειά του. Δεν περιορίζομαι στη θέση, αλλά συμπεριλαμβάνω και την αντίθεση, ώστε να συμβάλω στον διάλογο προς τη σύνθεση απόψεων, ιδεών και οραμάτων – χρέος μου ιερό απέναντι στον μεγάλο μουσουργό και αγωνιστή αλλά και απέναντι στο όραμά του για μια ευτυχισμένη Ανθρωπότητα…
Λίγα λόγια για την Αναστασία Βούλγαρη
Η Αναστασία Βούλγαρη κάποτε δραπέτευσε από τον κόσμο των επιχειρήσεων, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Θέατρο, ποίηση, μυθιστόρημα. Είναι μελετήτρια για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια του συγγραφικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ υπήρξε μία από τους στενούς του συνεργάτες τα τελευταία δέκα χρόνια.
Έργα: Κάποιος να με φωνάξει, 2011 Θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ, 2015 Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ με μουσική επένδυση από έργα του Μίκη Θεοδωράκη˙ «Θα σε λιώσω!», νουβέλα, 2013˙ Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης, ποιητική συλλογή αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, 2016˙ «Γυναίκα, Μάνα, Αδελφή», 2017, κείμενο για μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών – Petit Paris d’ Athènes», Θέατρο «Έαρ Βικτώρια»˙ Μίκης Θεοδωράκης Μονόλογοι, Διάλογοι και το Μονοπάτι προς το μέλλον- Συνοπτική παρουσίαση, πρόλογος Μίκης Θεοδωράκης, 2017· Το τελευταίο παιχνίδι, Ιανουάριος-Απρίλιος 2018, Δεκέμβριος 2018-Φεβρουάριος 2019, Θέατρο «Έαρ Βικτώρια»˙ Όρκος στο παρόν, 2020, ποιητικό θέατρο. Θέατρο Άλμα (Μικρή Σκηνή).