Σε ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στα μέτωπα της αποχέτευσης, προχώρησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης στην προχθεσινή (15/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου.
Η παραπάνω ενημέρωση ήρθε μετά από σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνη, ο οποίος μάλιστα έθεσε και θέμα δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή υποχρέωσης του Δήμου να επιστρέψει τη χρηματοδότηση σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, λοιπόν, παρόλο που οι εργασίες στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης των 5 Κοινοτήτων (μικρό τμήμα Αγ. Στεφάνου- Άνοιξη- Κρυονέρι- Ροδόπολη- Σταμάτα) που εκτελείται από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, προχωρούσαν κανονικά, είχαν μάλιστα εντατικοποιηθεί, προέκυψε η αποχώρηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, με αποτέλεσμα προσωρινό διοικητικό κενό μέχρι να εγκατασταθεί ο αντικαταστάτης του. Πολύ σύντομα, πάντως, οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι, διαβεβαίωσε ο κ. Κριεμάδης, προσθέτοντας μάλιστα πως ο εργολάβος πριν από την ολοκλήρωση του έργου θα αποσύρει και τα μπάζα που σωρεύονται σε λόφους εδώ και χρόνια στη θέση Πηγαδάκι της Κοινότητας Διονύσου. Υπενθυμίζεται εδώ πως για το εν λόγω έργο έχει εγκριθεί οριακή (τελευταία) προθεσμία η οποία λήγει στις 28 Ιανουαρίου του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής, μέχρι τότε θα έχει κατασκευαστεί κάτι λιγότερο από το 90% του έργου. Το δίκτυο όμως για να είναι λειτουργικό χρειάζεται και την κατασκευή αντλιοστασίων, διατρήσεων όπου υπάρχουν υψομετρικές διαφορές και βέβαια συνδέσεων με τα σπίτια- και στον τομέα αυτόν το ποσοστό υλοποίησης αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερο.
Όσον αφορά στο μέτωπο της αποχέτευσης στο μισό κομμάτι της Δροσιάς (σ.σ. γιατί το υπόλοιπο έχει ήδη κατασκευασθεί), το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία ΙΛΙΟΝ. Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Κριεμάδης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στις εργασίες: “Υπουργική εγκύκλιος σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση στις τιμές των υλικών, δίνει το δικαίωμα στους εργολάβους να ζητήσουν μονομερώς μέχρι και 6μηνη παύση των εργασιών με αυτόματη παράταση κατά το αντίστοιχο διάστημα. Σε αντίθεση με τον ΑΚΤΟΡΑ που είχε ζητήσει παράταση, η ΙΛΙΟΝ- και αφού ο Δήμος απέστειλε ειδική διαταγή για να επιταχύνει τις εργασίες στη Δροσιά- επέλεξε δυστυχώς να κάνει χρήση του δικαιώματος παύσης των εργασιών. Προς το παρόν, προσπαθούμε να πετύχουμε την εκτέλεση των εργασιών που περιγράφονται στην ειδική διαταγή στο αμέσως προσεχές διάστημα” υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος.
Η αποχέτευση της Σταμάτας, από την άλλη πλευρά, έργο που είχε συζητηθεί το ίδιο πρωί στην Οικονομική Επιτροπή, είναι στενά συνδεδεμένη με το δίκτυο αποχέτευσης του Αγ. Στεφάνου, μια που η σχετική μελέτη προβλέπει εκεί να είναι η λεκάνη απορροής με τα αντλιοστάσια για τα λύματα της Σταμάτας.
Και ερχόμαστε στην αποχέτευση του Αγ. Στεφάνου, το 4ο μέτωπο αποχέτευσης, το δίκτυο της οποίας, όπως προαναφέρθηκε, είναι προαπαιτούμενο για την αποχέτευση στη Σταμάτα. Το έργο, όπως συνόψισε ο κ. Κριεμάδης, βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης: Η ΕΥΔΑΠ έχει στείλει για προέγκριση τα τεύχη δημοπράτησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, και μόλις τη λάβει, θα δημοπρατήσει άμεσα το έργο. Συμπληρωματικές πληροφορίες για το εν λόγω έργο έδωσε και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, μιλώντας για κάποιου είδους εμπλοκή ανάμεσα στους δυο φορείς, η οποία αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα.
Αποκλείστηκε, πάντως, η περίπτωση δημοσιονομικής διόρθωσης, η οποία σε ένα άλλο έργο, αυτό της “Κτηματογράφησης- πολεοδομικής μελέτης Α και Β στάδιο πολεοδομικών ενοτήτων 1 και 2 της Κοινότητας Άνοιξης”, που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Γ. Νικητόπουλου, δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 και πέντε χρόνια αργότερα, το 2018, οδήγησε το Δήμο στην υποχρέωση να επιστρέψει 700.000 ευρώ.