Για μια ακόμη φορά η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη βρέθηκε στο Δήμο μας, και πιο συγκεκριμένα στο Κρυονέρι, χτες Κυριακή 20 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά καλεσμένη του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου, με στόχο να γνωρίσει την περιοχή αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα τουριστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, ιδιαιτέρως μέσα από την εν εξελίξει ανάπλαση του Κτήματος Τατοΐου. Καλεσμένοι του Συλλόγου ήταν και ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Επιχειρηματικότητας Χ. Πέππας, καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Η. Χιώτης, ενώ αργότερα προστέθηκε στην ομάδα με την ιδιότητα του επαγγελματία και ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου.
Η κ. Ζαχαράκη εκκλησιάστηκε κατ’ αρχάς στον Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονα, ενώ μετά τη λειτουργία μετέβη μαζί με τους εκπροσώπους του Συλλόγου και του Δήμου στο Αρχονταρίκι, όπου ακολούθησε μακρά συνομιλία με τον πατέρα Πέτρο.
Εν συνεχεία η υφυπουργός επισκέφθηκε το Κλιμάκιο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, όπου κατέγραψε ελλείψεις και προβλήματα, και επέστρεψε πεζή- συνομιλώντας με αρκετούς επαγγελματίες της περιοχής- στο κέντρο της Κοινότητας Κρυονερίου, και στο νέο καφέ Fluxus, όπου ο Εμπορικός Σύλλογος παρέθεσε μικρό μπουφέ, ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και περαιτέρω ενημέρωση.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα προβλήματα- χρονίζοντα και νέα- που αντιμετωπίζει όλος ο Δήμος και στις δυσκολίες για την επίλυση και αντιμετώπισή τους: Δασικό- οικιστικό, αποχέτευση, ύδρευση, νέα λατομεία, μείωση χρηματοδότησης για τα μισθώματα των δημοτικών κτηρίων και των σχολείων, Μήδεια, Ελπίδα, κορονοϊός, δυσανάλογη κατανομή ενεργειακού κόστους στους Δήμους, καθυστέρηση της πολιτείας στην απόδοση των δαπανών για τις φυσικές καταστροφές- όλα μπήκαν στο τραπέζι, με τον κ. Καλαφατέλη να επισημαίνει πως ο Δήμος προήλθε το 2011 από την ένωση 7 διαφορετικών πόλεων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη και σήμερα, να είναι αυτό των υποδομών.
Στο θέμα των λατομείων αναφέρθηκε ειδικότερα ο επικεφαλής του Εύπολι, προτείνοντας στην υφυπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης του Πεντελικού σε ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο, με την ενεργή σύμπραξη του Εμπορικού Συλλόγου, σε ένα σχήμα ευέλικτο, γρήγορο και αποτελεσματικό. Η κ. Ζαχαράκη μάλιστα προχώρησε ακόμη ένα βήμα, προσθέτοντας στα υπόψη προγράμματα για την ανάπλαση και αξιοποίηση του βουνού και τα INTERREG, που έχουν αντικείμενο την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία. Ο κ. Κουριδάκης δεν παρέλειψε να περιγράψει το Δήμο ως μια περιοχή περικλειόμενη από 4 Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας (Πεντέλης, Πάρνηθας, Λ. Μαραθώνος και Κηφισού), που δείχνουν την οικολογική της σημασία και την αναδεικνύουν συνολικά ως τοπόσημο.
Στο τουριστικό προϊόν του Κτήματος Τατοΐου και τους τρόπους με τους οποίους ο Εμπορικός Σύλλογος μπορεί να επωφεληθεί, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Πίλτσης. Ο κ. Πίλτσης έθεσε επιπλέον το θέμα των αποζημιώσεων των επαγγελματιών από σφοδρές χιονοπτώσεις, που μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί θεσμικά, ενώ υπογράμμισε πως στο Δήμο Διονύσου λειτουργούν κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη στήριξης και όχι συγχώνευσης, σημείο στο οποίο συμφώνησαν και οι 13 παριστάμενοι συνάδελφοί του. Επιπλέον ανάγκες που καταγράφηκαν από εμπόρους της περιοχής ήταν η καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση του Κρυονερίου ειδικά, λόγω και της ανάπλασης του Κτήματος Τατοΐου, καθώς και η υπογειοποίηση των πυλώνων, μια που όπως είναι γνωστό, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε βραχυκυκλώματα. Και μια που ο λόγος για τις φωτιές, επαγγελματίας του Κρυονερίου υπενθύμισε την καταστροφική- και για την Κοινότητα και για το Τατόι- πυρκαγιά του 2021, ζητώντας άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Ο κ. Πίλτσης υπογράμμισε, τέλος, τη δύναμη του εμπορικού κόσμου στο Δήμο Διονύσου, που άντεξε στα απανωτά πλήγματα και κατάφερε να επιβιώσει.
Οικοτουρισμός. Αυτό είναι το τουριστικό προϊόν που θα ταίριαζε στο Δήμο Διονύσου, μια που αποτελεί προορισμό ψυχαγωγίας, φυσικής άσκησης και αναψυχής επισκεπτών, χωρίς ανάγκη διαμονής, είπε, μιλώντας ρεαλιστικά η κ. Ζαχαράκη, τονίζοντας πως αυτό θα ενταθεί μετά και από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των παρεμβάσεων στο Κτήμα Τατοΐου, που υπολογίζεται το 2025. Υπενθύμισε παράλληλα πως το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει περιοχές της χώρας, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα με το διαδημοτικό Ημιμαραθώνιο ή με τη χάραξη μονοπατιών στην Πεντέλη, με στόχο τη γνωστοποίησή τους στο εξωτερικό και την προσέλκυση τουρισμού. Όσον αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε προγράμματα χρηματοδότησης ή δανειοδότησης που είτε τρέχουν είτε πρόκειται να ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον για επαγγελματίες.
Κατά τα φαινόμενα, πάντως, η υφυπουργός θα επισκεφτεί και πάλι την πόλη μας, καλεσμένη αυτή τη φορά του Αντιδημάρχου Αθλητισμού και Επιχειρηματικότητας, για να εξεταστεί η σύνδεση αθλητισμού και πολιτισμού με την ανάπτυξη του τουρισμού στο Δήμο Διονύσου.
Στο περιθώριο της υπουργικής επίσκεψης, αξίζει να σημειωθεί, ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση ανάμεσα σε επαγγελματίες, για τη νεολαία της πόλης: Πώς- με τη συμβολή του εμπορικού κόσμου- τα νέα παιδιά, οι έφηβοι, θα μείνουν στο Δήμο μας, αντί να αναζητούν τρόπους ψυχαγωγίας- συχνά παρακινδυνευμένους- σε γειτονικά προάστια.