Την αποδοχή της αγωγής των 54 εργαζόμενων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην ΕΣΤΙΑ αποφάσισε ομόφωνα στη χθεσινή (12/12) συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, ο οποίος μάλιστα τόνιζε πως σχετική απόφαση αποδοχής θα είναι παράνομη, επιφέροντας πιθανόν και ποινές για τα μέλη του.
Υπενθυμίζεται πως η αγωγή αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου (ΙΔΟΧ) σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) με το επιχείρημα πως οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται συνεχώς από το 2012, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΣΤΙΑΣ. Στην κατηγορία αυτή, σημειώνεται, ανήκουν οι 65 από τους 80 εργαζόμενους στην ΕΣΤΙΑ- η απουσία τους θα είναι καταστροφική για τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου, τόνιζε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος Τ. Καρασαρλής.
Το ίδιο, και με μεγαλύτερη ένταση, υποστήριξε και στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας την ηθική υποχρέωση για επαγγελματική αποκατάσταση αυτών που όχι μόνο κρατούν όρθια την ΕΣΤΙΑ, αλλά και παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αποτέλεσμα της δουλειάς τους ήταν, μεταξύ άλλων, η έναρξη της πιστοποίησης με HACCP για την ασφάλεια τροφίμων στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και η εκτίναξη των εσόδων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μια που επιδιώχθηκε εντατικά η ένταξη όσων γονιών μέχρι τώρα δεν εντάσσσονταν αν και το δικαιούνταν. Τα έξοδα, για τη μισθοδοσία, από την άλλη πλευρά, θα διαφοροποιηθούν ελάχιστα, τόνισε ο κ. Καλασαρλής, και μόνον κατά το μέρος των κρατήσεων λόγω της αλλαγής στην εργασιακή κατάσταση. Απόδειξη, τέλος, της αφοσίωσής τους είναι το γεγονός πως παρά την ομηρία τους, έρχονται στην ΕΣΤΙΑ από όλες τις γωνιές της Αττικής, και πιο μακριά, αναγνωρίζοντας το καλό εργασιακό περιβάλλον του Δήμου Διονύσου.
Ο ίδιος προσέθεσε πως από την ώρα που ανέλαβε, έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη- εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς- ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ανάλογα αιτήματα εργαζομένων σε άλλους Δήμους.
Για την αποσαφήνιση, μάλιστα του θέματος είχαν προσκληθεί και τοποθετήθηκαν τόσο ο Γ. Πάζιος, Πρόεδρος του ενός από τα δυο Σωματεία Εργαζόμενων του Δήμου Διονύσου, όσο και ο Β. Πετρόπουλος, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, παλιός και επί σειρά ετών Πρόεδρος του ίδιου Σωματείου.
Και οι δυο διευκρίνισαν πως για τη μετατροπή των συμβάσεων αρμόδια δεν είναι η ΕΣΤΙΑ αλλά το Δικαστήριο. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει το Νομικό Πρόσωπο είναι η νομική στήριξη των εργαζομένων του:
“Δεν ερχόμαστε σήμερα να μετατρέψουμε τις συμβάσεις τους, γιατί τέτοια αρμοδιότητα δεν έχουμε. Αλλά να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί άνθρωποι από το 2012 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και χωρίς αυτούς οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει το Δικαστήριο”, τόνισε ο κ. Πάζιος, αναρωτώμενος επιπλέον για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου.
Στοιχεία για τις πανελλαδικές εξελίξεις πάνω στο θέμα της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έδωσε αμέσως μετά ο κ. Πετρόπουλος: Το φαινόμενο με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, αν και μπορεί να έχουν προϋπηρεσία και 15 και 20 χρόνια, κυριαρχεί στους περισσότερους Δήμους της χώρας, ακόμη και σε δομές ευαίσθητες όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί. Για να αποκτήσουν μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά στη δουλειά τους αυτοί οι εργαζόμενοι, ένας δρόμος είναι η δικαστική απόφαση. Αθήνα, Πάτρα, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Μπραχάμι, Φιλαδέλφεια είναι μερικοί από τους Δήμους που έχουν αποδεχθεί κατά καιρούς τις αντίστοιχες αγωγές εργαζομένων τους. “Σήμερα το ζητούμενο, και αυτό που καλείσθε να ψηφίσετε, είναι πώς μπορεί και ο Δήμος Διονύσου να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, που θα κριθεί στο Δικαστήριο και μόνο”, υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος απευθυνόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο και καταφερόμενος με τη σειρά του στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου.
Την ανάγκη για μόνιμο προσωπικό στους Παιδικούς Σταθμούς τόνισε και ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Γαρεφαλάκης, ανατρέχοντας στην αγωνία του όταν ήταν Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, στην πρώτη θητεία Καλαφατέλη: “Ξεκινούσε η χρονιά και δεν ήξερα αν θα είχα μάγειρα και παιδαγωγούς. Ειδικά για τις δομές αυτές είναι απαραίτητη η σιγουριά πως είναι πλήρως και κανονικά στελεχωμένες από την πρώτη ημέρα της κάθε χρονιάς”, είπε χαρακτηριστικά.
Το θέμα- που ο τέως δημοτικός σύμβουλος Β. Δαρδαμάνης χαρακτήρισε κατ’εξοχήν “πολιτικό”- υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τα παρόντα 12 μέλη (σ.σ. Ο Άγγ. Κατσιακίδης από τον Εύπολι, απουσίαζε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας λόγω έκτακτης περίστασης, αλλά όπως δήλωσε εν συνεχεία, η ψήφος του θα ήταν αρνητική). Η γνωμοδότηση πάντως του νομικού συμβούλου, από ό, τι φάνηκε, προβλημάτισε, μια που ο Β. Δημόπουλος υπερψήφισε μόνον μετά από τη ρητή διαβεβαίωση του Προέδρου πως το Διοικητικό Συμβούλιο ουδεμία ευθύνη φέρει για την αποδοχή της αγωγής των εργαζομένων, αλλά και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, όπως μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση.