Με την πρόσφατη, οριστική και αμετάκλητη, απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί κυβερνησιμότητας στους Δήμους, ασχολήθηκαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας στη χθεσινή (13/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου. Τόσο ο Εύπολις, όσο και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, αλλά και οανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, επεσήμαναν το νομικό κενό που δημιουργείται μετά από την απόφαση, και μέχρι να σταλούν από το Υπουργείο διευκρινιστικές εγκύκλιοι με οδηγίες για το πώς θα κινηθούν οι Δήμοι μέχρι τη λήξη της παρούσας θητείας.
Σημειώνεται πως οι διατάξεις αυτές, γνωστές και ως νόμος Θεοδωρικάκου, επιδίωκαν να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα, μια που στη συντριπτική πλειονότητα των Δήμων οι Δημοτικές Αρχές δεν είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν (τη συνηθισμένη από παλιότερα) άνετη πλειοψηφία, λόγω της απλής αναλογικής. Μη δίνοντας κανένα περιθώριο και καμιά ευκαιρία στη διαμόρφωση πολιτικών μέσα στο νέο περιβάλλον, αλλά και φαλκιδεύοντας τη λαϊκή βούληση όπως είχε εκφρασθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να επιβάλει πλειοψηφία των 3/5 υπέρ των Δημοτικών Αρχών στις δυο Επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) ενώ ενίσχυσε τις αρμοδιότητές τους, και κυρίως της Οικονομικής Επιτροπής, σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει αυτό το καθεστώς- αλλά δεν βάζει κάτι άλλο στη θέση του, πράγμα που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μέχρι λοιπόν να υπάρξει σχετική ρύθμιση:
Ο Εύπολις, με τον Κ. Κουριδάκη, δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμμετέχει στις δυο Επιτροπές του Δήμου, όπου εκπροσωπείται κανονικά.
Ο Ν. Κλήμης, από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο αφού επεσήμανε πως ο νόμος Θεοδωρικάκου υπονόμευσε τη δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστή, ενώ θέτει μείζον θέμα τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για το ΥΠΕΣ σχετικά με την αποκατάσταση της νομιμότητας. Άλλως οι συνεδριάσεις των Επιτροπών θα είναι στον αέρα και οι αποφάσεις τους διαβλητές. Γι’ αυτό, και παρά το γεγονός πως οι ΜΑΖΙ δεν εκπροσωπούνται στις Επιτροπές, κάλεσε τη μείζονα και τον Εύπολι να μην συμμετέχουν μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση των Επιτροπών, αλλά και τη Δημοτική Αρχή να παραπέμπει τα θέματα των Επιτροπών για απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, τέλος, αναγνωρίζοντας το θολό τοπίο, και μέχρι το ΥΠΕΣ να νομοθετήσει σχετικά, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να κοινοποιεί στο Δημοτικό Συμβούλιο οποιαδήποτε σχετική αλληλογραφία, ώστε το Σώμα να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Αναμφίβολα σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ, εντούτοις μένει να δούμε πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποκλειστική πρωτοβουλία βέβαια του ΥΠΕΣ, τόνισε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε πως η κυβερνησιμότητα ήταν πρόβλημα όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για σχεδόν 300 Δήμους της χώρας, κάποιοι από τους οποίους- και παρά το νόμο Θεοδωρικάκου- δεν μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων ούτε για τα πιο απλά θέματα της καθημερινότητας. Την ίδια ώρα το μείζον είναι πως οι πολίτες περιμένουν να δουν την εφαρμογή όσων κάθε Δημοτική Αρχή είχε εξαγγείλει στο πρόγραμμά της, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης.
Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:
Έξι ώρες, 15 θέματα και μιάμισης ώρας συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις εκτός Ημερησίας Διατάξεως. Σημαντικά τα θέματα, ανάμεσά τους αίτημα του Σωματείου Εθελοντών Αρωγών Ζώων Αγ. Στεφάνου, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη για το 2023, σημαντικές και οι ερωταπαντήσεις. Αυτή ήταν η γενική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου. Μόνο που πολλά από τα μέλη του είχαν το ένα αυτί στη διαδικασία και το άλλο στην εξέλιξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Κροατίας, που διεξαγόταν στο Κατάρ την ίδια ώρα. Ή προτίμησαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης- για τον ίδιο λόγο.
Σε πρόσφατο άρθρο της Οδού Διονύσου είχαν αναλυτικά καταγραφεί οι συνεδριάσεις στις οποίες μέχρι τις 25 Οκτωβρίου είχαν- ή και δεν είχαν- παραστεί οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δυο παρατάξεων της μειοψηφίας- Ανοιχτοί Ορίζοντες και Εύπολις. Η σούμα είναι σε βάρος τους, ακόμη και πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα αιτιολογούσε, αλλά δεν θα δικαιολογούσε, την αποχή τους: Μέχρι λοιπόν τις 25 Οκτωβρίου, στις 44 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου μέσα το 2022, σ’ αυτήν όπου είχαν μεταφερθεί οι πλέον σοβαρές αρμοδιότητες, όπως όλοι κατήγγελλαν, προσήλθαν εκπρόσωποι εκ μέρους των μειοψηφιών ακριβώς στις μισές, στις 22, με τον αριθμό αυτόν να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα- σε 54 συνολικά συνεδριάσεις, εκπρόσωποι των μειοψηφιών έχουν προσέλθει στις 26.