*Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Στην Οδός Διονύσου (8/01/2023) διαβάζουμε “Σοβαρούς λόγους ουσίας, τους οποίους πάντως δεν διευκρινίζει, επικαλείται η εθελόντρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου Χ. Γιαννέτου, για την παραίτησή της, την οποία γνωστοποίησε με ανάρτηση στον τοίχο των Φίλων της Βιβλιοθήκης στις 5 Ιανουαρίου”.
Σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε “Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα την αιφνίδια παραίτηση της Χριστίνας Γιαννέτου από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου. Δεν γνωρίζω τους λόγους της παραίτησης αλλά είναι προφανώς σοβαροί”, υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα κάτοικο Διονύσου κ. Άρη Γαβριηλίδη. Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας αποδίδει τα εύσημα στην κ. Γιαννέτου για το πλούσιο έργο και την πρωτοποριακή της δημιουργικότητα ενώ δεκάδες συμπολίτες μας επιδοκιμάζουν το περιεχόμενο του κειμένου.
Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος που έχω αφοσιωθεί για πολλά χρόνια στη μελέτη συγγραμμάτων μέσα σε βιβλιοθήκες καταλαβαίνω καλά τι σημαίνει προσφορά και καλή οργάνωση από ανθρώπους που αγαπάνε το βιβλίο και την μόρφωση που αποκτούν από τη συντροφιά ενός καλογραμμένου βιβλίου. Θα μπορούσα απλώς να συνυπογράψω τις θετικές αναφορές όλων των συμπολιτών μας σαν ελάχιστη δική μου αναγνώριση. Θα ήθελα όμως να εστιάσω την προσοχή μας σε δύο λέξεις κλειδιά που καταγράφονται στην αρθρογραφία.
Σοβαροί λόγοι και όχι προσωπικοί, που όμως δεν γράφτηκαν καν στην παραίτηση, όπως θα μπορούσε κάποιος ανυποψίαστος να υποθέσει.
Επομένως είναι αρκετά λογικό να διερωτηθεί κανείς ποιοι είναι αυτοί οι σοβαροί λόγοι, πότε προέκυψαν, αν τυχόν κατεβλήθη προσπάθεια αναίρεσης των λόγων παραίτησης και τι μπορεί να προβλεφθεί στο μέλλον για να αποφεύγονται παραιτήσεις άξιων καθόλα προσώπων.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν διευκρινίσεις για την ουσία της παραίτησης και ο καθείς υποθέτει ή υιοθετεί διάφορες εκδοχές.
Αυτή η ασαφής πλευρά δεν υπηρετεί χρήσιμους για όλη την κοινωνία μορφωτικούς θεσμούς, όπως αυτόν της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Δεν έχω δικαίωμα να προτρέψω την αξιοπρεπή κυρία Γιαννέτου να δημοσιοποιήσει την ουσία της παραίτησης όχι για λόγους προσωπικής “άμυνας” σε κακόπιστες ερμηνείες αλλά για λόγους ενημέρωσης της κοινής γνώμης που έχει απαιτήσεις ώστε να μην υποβαθμίζονται οι θεσμοί και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν.
Δεν γνωρίζω ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για να καλυφθεί το κενό που προέκυψε. Ελπίζω και εύχομαι να είναι διαφανείς, αξιοκρατικές με αξιολόγηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
Είμαι από επιστημονική λογική οπαδός του “ουδείς αναντικατάστατος” διότι αυτό αντιστρατεύεται την αριστεία. Όμως από την εύκολη επίκληση και εφαρμογή μπορεί να οδηγηθούμε στο “υποκατάστατοι πάντα υπάρχουν”.
Για τη στελέχωση των μη μόνιμων θέσεων ευθύνης στα δημοτικά αξιώματα πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατάθεση βιογραφικών και αντικειμενική αξιολόγηση για να πάψει επί τέλους η προσωπική επιρροή και η εξυπηρέτηση ημετέρων. Τέτοιες θέσεις ευθύνης υπάρχουν πολλές και αν ζητηθεί ας τις ονομάσουμε για να αποτελέσουν δέσμευση των δημοτικών παρατάξεων και κριτήριο σύγκρισης που θα τεθεί υπόψη του εκλογικού σώματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όλοι και όλα αξιολογούνται και επιβραβεύονται ή αποστρατεύονται.
Παναγιώτης Γεωργιάδης
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ