ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πολιτισμός της ανακύκλωσης & οι διάσπαρτοι σκουπιδότοποι
Μία βόλτα στις γειτονιές του Δήμου Διονύσου και διαπιστώνουμε το τεράστιο έλλειμμα στην διαχείριση των απορριμμάτων από την πλευρά της διοίκησης, αλλά και την έλλειψη σεβασμού κάποιων συμπολιτών μας προς το περιβάλλον.
Η διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η συμβολή του καθενός μας στην ποιότητα της καθημερινής ζωής, στο να διατηρείται αναλλοίωτη η φυσικά ομορφιά του Δήμου και η πόλη καθαρή, είναι τόσο σημαντική όσο ο αέρας που αναπνέουμε. Θα μου πει κάποιος «φταίνε οι άλλοι που τα πετάνε, φταίνε οι υπηρεσίες που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους» ή «για όλα φταίει ο δήμαρχος», κατά το κοινώς λεγόμενο.
Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ο αγώνας για την παγκόσμια αυτή πρόκληση δεν είναι μόνο υπόθεση και ευθύνη των Αρχών, αλλά και προσωπική υπόθεση του κάθε πολίτη. Περπατώντας σε κάθε γωνιά, θα βρεις απομεινάρια των -συχνά, άκρατων- καταναλωτικών συνηθειών μας. Θα διαπιστώσεις τις κακές πρακτικές, τις αγενείς συμπεριφορές, τις ανεύθυνες ενέργειες, την άγνοια, την αδιαφορία των επαγγελματιών της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μικροί σκουπιδότοποι διάσπαρτοι παντού…
Προφανώς, στα μέρη μας, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο Περιφέρειας αλλά και Κράτους είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κοινωνία «μηδενικών αποβλήτων». Όμως, δεν δικαιολογούμαστε,
• να μην ανακυκλώνουμε ό,τι ανακυκλώνεται
• να πετάμε τα απορρίμματά μας έξω από τους κάδους
• να πετάμε τα ανακυκλώσιμα στους κάδους απορριμμάτων ή και το ανάποδο
• να αποθέτουμε άκριτα, οπουδήποτε, ογκώδη παλαιά αντικείμενα, προϊόντα κατεδάφισης κ.λπ.
• να αδειάζουμε τα υγρά απόβλητά μας (λύματα) στους δρόμους
• να πετάμε τα μπουκαλάκια του νερού, τα μπουκάλια αναψυκτικών, τα ποτήρια του καφέ όταν τελειώνουν σε οποιοδήποτε σημείο του δημόσιου χώρου
Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για στοιχειώδη «καλή συμπεριφορά» στην διαχείριση των απορριμμάτων μας, όταν εμείς κάνουμε κάτι από τα παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν εμείς ή και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας να αφήνουμε τους κάδους ανακύκλωσης ή σκουπιδιών ανοιχτούς. Το νερό της βροχής καταστρέφει τα χάρτινα ανακυκλώσιμα, δημιουργεί συνθήκες σήψης στα βιοδιασπώμενα με αποτέλεσμα την δυσοσμία στους περίοικους και στους περαστικούς. Επίσης, βρωμίζουν οι κάδοι με αποτέλεσμα την ανάγκη συχνότερου καθαρισμού (αν γίνονται καθαρισμοί).
Ας σκεφτούμε το δημόσιο χώρο σαν το σπίτι μας, πιστεύω ότι κανείς δεν πετάει τα υπολείμματα των τροφών του στο δάπεδο του σαλονιού του, ούτε τα χαρτιά τις τουαλέτας στο πάτωμα. Ας ενημερωθούμε μόνοι μας ή και με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου για τις διαδικασίες της «Κυκλικής οικονομίας» με στόχο τα ελάχιστα ή μηδενικά απόβλητα.
Προτεραιότητα λόγω του μικρότερου οικονομικού κόστους είναι η πρόληψη προς την ελαχιστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Αυτό ξεκινάει από τις καταναλωτικές μας συνήθειες και φτάνει στην τσέπη μας μέσω των τελών που μας επιβάλλονται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και τα οποία θα είναι δυστυχώς αυξανόμενα όσο δεν σκεφτόμαστε οικολογικά, οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Η λύση για την μείωση των απορριμμάτων είναι ο ακριβέστερος προσδιορισμός των αναγκών μας και οι πληροφορίες για το πώς θα τις καλύψουμε με την μικρότερη περιβαλλοντική ζημία για τον πλανήτη και την τσέπη μας.
Κωστής Κουριδάκης
12ΙΑΝ23