Στη συνεδρίαση της Επιτροπή Χωροταξίας της ΚΕΔΕ, στην οποία είναι μέλος, συμμετείχε πριν από το Πάσχα ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη- Πρόεδρός της εξάλλου είναι ο Δήμαρχος Κατερίνης Κ. Κουκοδήμος– παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθ. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στ. Σταθόπουλος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Κρεμλής.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Φωτάκη λίγες ημέρες αργότερα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να θέσει στην Επιτροπή Χωροταξίας της ΚΕΔΕ τα σχετικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας, και πιο συγκεκριμένα το δασικό- οικιστικό, που κύριο πυλώνα του έχει τον καθορισμό των ορίων στους οικισμούς του Δήμου.
Ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε πως επίκειται η συμβασιοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αφορά στην πολεοδομική- χωροταξική τακτοποίηση ολόκληρου του Δήμου. Ταυτόχρονα, βούληση και στόχος του Δήμου, όπως εκφράσθηκε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου μέσα από ευρεία διαπαραταξιακή συζήτηση, είναι να επισπευσθεί η εκπόνηση Αυτοτελών Μελετών Οριοθέτησης των οικισμών, οι οποίες εν συνεχεία να επικυρωθούν με Προεδρικό Διάταγμα και μετά να ενσωματωθούν στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Τον παραπάνω στόχο, “ιδιαιτέρως κρίσιμο για τις περιοχές της Άνοιξης και του Αγ. Στεφάνου λόγω της χρόνιας ανασφάλειας δικαίου”, εξέθεσε ο κ. Φωτάκης και στην Επιτροπή Χωροταξίας της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας πως τον έχουν πλέον αποδεχθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς: Τόσο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ το οποίο προκηρύσσει τα Τοπικά Πολεοδομικά όσο και η προσωρινή ανάδοχος που έχει προκύψει για το Δήμο Διονύσου, με την οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες επαφές. Για πρώτη φορά, μάλιστα, φάνηκε να συντάσσεται “ασμένως» και η κυβερνητική πλευρά, με το Γενικό Γραμματέα να θέτει ως προϋπόθεση, όταν οι Αυτοτελείς Μελέτες φθάσουν στην έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, να μπορεί ο Δήμος να τεκμηριώσει επαρκώς την αιτία για την επίσπευση και την ξεχωριστή εκπόνησή τους. Η τεκμηρίωση αυτή, πάντως, περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που προβλέπει τον καθορισμό των ορίων των οικισμών με Αυτοτελείς Μελέτες- “και είναι λες και φωτογραφίζει την περίπτωσή μας”, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος- και σ’ αυτήν στηρίζεται και το σκεπτικό του Δήμου:
“Όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή επιβάλλεται για λόγους αποκατάστασης της νομιμότητας ή όταν διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες (όπως η νομική θωράκιση του ερείσματος των εκτελεστών διοικητικών πράξεων, ιδίως του κύρους των εκδιδόμενων οικ. αδειών) στις περιπτώσεις οικισμών μη οριοθετημένων ή οικισμών τα όρια των οποίων έχουν ακυρωθεί, στους οποίους παρατηρούνται έντονες οικιστικές πιέσεις”.
Πάντως τα οποιαδήποτε παραγόμενα αποτελέσματα δεν θα έρθουν πριν από τα επόμενα Χριστούγεννα, εκτίμησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, προσθέτοντας πως το οικιστικό- δασικό πρόβλημα θα αποτελέσει το κεντρικό, το κορυφαίο, ζήτημα της επόμενης θητείας και θα κρίνει εν πολλοίς πολεοδομικά και χωροταξικά το μέλλον, την τύχη και την πορεία της πόλης. Η λύση του θα φέρει τον ορθολογικό σχεδιασμό της πόλης, μέσα και από ευρωπαϊκά προγράμματα ευρύτατων αστικών αναπλάσεων. Γι’ αυτό και έχει τεράστια σημασία μια σοβαρή και αποτελεσματική και όχι λαϊκίστικη προσέγγιση, που πιθανόν να έσπρωχνε και πάλι το πρόβλημα κάτω από το χαλί για πολλά χρόνια, κατέληξε ο κ. Φωτάκης.