Άνευρος, με μικρή συμμετοχή, που όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και μικρότερη, καμιά χρήση της τεχνολογίας, με διαδικασία που παρέπεμπε σε απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες πρακτικές- αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη 4 Μαΐου.
Για τη διεξαγωγή της, σημειώνεται, είχε προηγηθεί η σύγκληση διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να καθορισθεί η σειρά των ομιλητών- Δήμαρχος και 3 Αντιδήμαρχοι, και εν συνεχεία τα υπόλοιπα στελέχη της Διοίκησης εναλλάξ με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους ειδικούς αγορητές τους- και οι χρόνοι τους. Η συνομολογημένη απόφαση αυτής της επιτροπής συνάντησε, πάντως, “με το καλημέρα” αντιδράσεις, οι οποίες έγιναν εντονότερες εξαιτίας ενός ακόμη γεγονότος: Στους επικεφαλής των παρατάξεων είχε σταλεί, δίκην εισήγησης, λίστα με τα θέματα στα οποία θα τοποθετούνταν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης- αλλά, και παρά τα σχετικά αιτήματα, κανένα εισηγητικό κείμενο, στο οποίο εν συνεχεία να τοποθετούνταν οι παρατάξεις. Πολύ περισσότερο που επί τρία χρόνια απολογισμός πεπραγμένων δεν είχε πραγματοποιηθεί (σ.σ. οι εξηγήσεις για την παράλειψη αυτή ήρθαν από το Δήμαρχο, με καθυστέρηση περίπου 4 ωρών, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση). Ο συνδυασμός των παραπάνω “έδιωξε”, από τα έδρανα αρχικά και από την αίθουσα λίγο αργότερα, τον ανεξάρτητο Θ. Στάικο.
Δεν ήταν όμως ο μοναδικός που επέλεξε να μην παραστεί- και αυτό ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό της προχθεσινής συνεδρίασης:
Εξ αρχής απών ήταν ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Νέος Διόνυσος», που με σχετικό Δελτίο Τύπου είχε προαναγγείλει την απουσία του.
Παρών, αντιθέτως, ο Εύπολις, που αν και σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, είχε χαρακτηρίσει τη συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων, παράτυπη, επέλεξε να παρευρεθεί- στην αρχή σύσσωμος, και στο τέλος της συνεδρίασης εκπροσωπούμενος μόνο από τον Άγγ. Κατσιακίδη, Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρούσα και η μείζων μειοψηφία των Ανοιχτών Οριζόντων, με την- ιστορικά- μικρότερη συμμετοχή: Από τους 10 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, προσήλθαν μόνον τέσσερις, που λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης έγιναν τρεις με την αποχώρηση του επικεφαλής Δ. Ζαμάνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ένας από τους 4 ήταν ο Ιω. Αμπαρτζίδης, προεδρεύων στη θέση του Θ. Κρητικού ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Ο κ. Αμπαρτζίδης, προεδρεύοντας σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κατά γενική ομολογία ανταποκριθεί περίφημα στο ρόλο του.
Όσο για τους δημότες- άλλη ερώτηση: Τέσσερις όλοι κι όλοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στον Άγ. Στέφανο- ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσου Δ. Τσιράκης, που παρέμεινε μέχρι τέλους της συνεδρίασης, και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Η Πρόοδος” στην Άνοιξη Φ. Καραβατά– καθώς και κατά περίπτωση άλλοι 22 έως 40 συμπολίτες, διαδικτυακά.
Τοποθετήσεις, τοποθετήσεις, κι άλλες τοποθετήσεις, και πάλι τοποθετήσεις- είτε μονόλογοι με παράθεση ανούσιων και περιττών στοιχείων που κούραζαν, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, είτε πυροτεχνήματα λεκτικά και επανάληψη γνωστών αιτιάσεων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Με μια εξαίρεση.
Πιο συγκεκριμένα:
Στα 22 θετικά βήματα, που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Διονύσου τα τελευταία 3 χρόνια, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, δίνοντας περιληπτικά κάποιες πληροφορίες. Και επειδή το αρχικά συμφωνημένο 20λεπτο δεν ήταν αρκετό, πήρε- με τη σύμφωνη γνώμη του Προεδρείου- παραπάνω χρόνο για να διαβάσει βιαστικά το σχετικό κείμενο. Το παράδοξο ήταν πως οι 6+1 Αντιδήμαρχοι που μίλησαν στη συνέχεια (σ.σ. το λόγο πήρε και ο τέως Αντιδήμαρχος Σπ. Αρνής για το κομμάτι της Αντιδημαρχίας που τον αφορούσε) επανέλαβαν, ο καθένας για τον τομέα του, τα θετικά αυτά βήματα, με αναλυτικές και σε κάποιες περιπτώσεις περιττές λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα τα 7 λεπτά που δικαιούνταν να μην είναι ούτε γι’ αυτούς αρκετά. Ενδιαφέρων αποδείχθηκε, πάντως, ο απολογισμός από τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, που στα 4 λεπτά που τοποθετήθηκαν (σ.σ. η Α. Τόκα από την Πρωτοβάθμια ήταν η μόνη από όλους τους ομιλητές που ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της ακριβώς στην εκπνοή του χρόνου) κατάφεραν να δώσουν ανάγλυφα (σ.σ. ιδιαιτέρως ο Ν. Παπαδόπουλος της Δευτεροβάθμιας) την εικόνα των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν, ώστε να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στα Νομικά Πρόσωπα ευθύνης τους.
Απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, παραπλάνηση του κόσμου, περιφρόνηση της υποχρέωσης για ετήσιο απολογισμό, κακοδιαχείριση και στα οικονομικά και στο ανθρώπινο δυναμικό, αθέτηση βασικών προεκλογικών υποσχέσεων, ειδικά σε θέματα αποκέντρωσης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας, περιγραφή εικονικής πραγματικότητας, προεκλογική κίνηση εντυπωσιασμού- ήταν οι χαρακτηριστικότερες αιτιάσεις που άκουσε η Δημοτική Αρχή από τους επικεφαλής και τους ειδικούς αγορητές των παρατάξεων. Αλλά όπως προαναφέρθηκε, με μια εξαίρεση, η οποία εντυπωσίασε ακόμη και στελέχη της Δημοτικής Αρχής: Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μοναδική παράταξη, που με τον Π. Πανάγο ως ειδικό αγορητή, κατάφερε και κριτική να ασκήσει στη Διοίκηση του Δήμου αλλά και να κάνει το δικό της απολογισμό πεπραγμένων- με στοιχεία και αριθμούς- από την παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Και κανείς από όλους δεν σκέφτηκε να βάλει στην υπηρεσία της διαδικασίας για τον απολογισμό πεπραγμένων τη βοήθεια της τεχνολογίας οπτικοακουστικών μέσων, καθιστώντας την πιο σύγχρονη, πιο ελκυστική, πιο ενδιαφέρουσα για τον πολίτη.
Αν έτσι, και με τον ίδιο τρόπο, σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να δώσει τον απολογισμό πεπραγμένων της, στους πολίτες αυτή τη φορά, την προσεχή Δευτέρα στον ίδιο χώρο, θα πρέπει να είναι έτοιμη για την εικόνα μιας αίθουσας όπου “θα είμαστε εμείς κι εμείς”.