Σήμερα, Τετάρτη 31 Μαΐου, κλείνει ο πρώτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου, που θα διαρκέσει για πέντε ακόμη μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σε λίγες ημέρες, την Κυριακή 11 Ιουνίου, στην Κοινότητα Διονύσου ο Δρ Ιω. Παπουτσής θα μιλήσει για τις νέες τεχνολογίες στην πρόληψη των πυρκαγιών, καλεσμένος από τον τοπικό Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο.
Εντωμεταξύ, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα σοβαρό συμβάν δασικής πυρκαγιάς στα όρια της πόλης μας, και σ’ αυτό βέβαια βοηθούν οι άστατες καιρικές συνθήκες, που φέρνουν βροχές ή και μπόρες σχεδόν καθημερινά ( σ.σ. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος- γιατί η άλλη λέει πως όσο βρέχει, τόσο οι χλοοκοπές που γίνονται ασταμάτητα σε όλο το εύρος του Δήμου Διονύσου μοιάζουν ατελέσφορες, μέχρι ο καιρός να σταθεροποιηθεί).
Στο μέτωπο της πυροπροστσίας, πάντως, από πλευράς Δήμου μέχρι στιγμής το βάρος έχει δοθεί στην πρόληψη- γεννήτριες στα αντλιοστάσια, πίεση στους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα αδόμητα οικόπεδά τους (σ.σ. μόνο πέρυσι επιβλήθηκαν στους ασυνεπείς 700.000 ευρώ πρόστιμα, τα οποία εισπράττονται σταδιακά), στόλος οχημάτων και εξοπλισμός ετοιμοπόλεμος, εκτεταμένες χλοοκοπές σε κοινόχρηστους χώρους και περιαστικά δάση, πιλοτικό σύστημα πυροπρόληψης στην Άνοιξη.
Εκκρεμεί βέβαια το θέμα πυροφυλάκων. Αυτών που θα επανδρώνουν τις βάρδιες στα πυροφυλάκια της πόλης, μέρα νύχτα ελέγχοντας και ενημερώνοντας έγκαιρα για φωτιά.
Το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζεται, απασχόλησε το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου σε μια συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκαν οι μισοί Αντιδήμαρχοι με το Δήμαρχο. Κεντρικό ερώτημα ήταν ο προσφορότερος τρόπος επάνδρωσης των πυροφυλακίων- με δημοτικούς εποχικούς υπαλλήλους, με εθελοντές, με υπάλληλο του ΣΠΑΠ και των Λατομείων, με εταιρεία;
Η τελευταία εναλλακτική λύση βρίσκεται στο τραπέζι από πέρυσι κιόλας, μετά από σχετική πρόταση του τοπικού Κλιμακίου Εθελοντών. Τότε το πρόβλημα ήταν η απουσία σχετικού κωδικού στον προϋπολογισμό. Φέτος, σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Απριλίου, το θέμα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μια που ζητήθηκαν συγκεκριμένες προσφορές από εταιρείες security της πόλης.
Και ενώ προς στιγμήν φάνηκε πως ο στόχος της πυροφύλαξης μέσω εταιρείας θα ήταν φέτος η απάντηση, η υπόθεση ξαναμπλόκαρε: Σύμφωνα με την άποψη των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, η εν λόγω δαπάνη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο (σ.σ. ως έκτακτη, μια που η ανάγκη που καλύπτει είναι γνωστή και προκύπτει κάθε χρόνο), συνεπώς θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Του χρόνου, βέβαια, γιατί τώρα δεν έχει νόημα λόγω χρονικών παραμέτρων. Κι αυτό, παρά την εκπεφρασμένη θέση στελεχών της Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, ότι η ανάθεση της πυροφύλαξης σε εταιρεία θα απελευθέρωνε υπαλληλικό δυναμικό, που θα μπορούσε να ασχοληθεί στον τομέα της πυροπροστασίας και πάλι, αλλά με άλλες, επίσης επιτακτικές εργασίες.
Έτσι, ο Δήμος τελεί εν αναμονή της έλευσης εποχικού προσωπικού, που στις 15 Ιουνίου, κατά ρητή δήλωση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, αλλά και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μ. Κόκκαλη, θα βρίσκεται στις θέσεις του- στην Αχλαδούλα, στο Διονυσοβούνι και στο Κρυονέρι. Όπως μάλιστα είχε δεσμευθεί τον Απρίλιο, στη συνεδρίαση του Τοπικού Διονύσου, ο κ. Καλαφατέλης, “τα τρία πυροφυλάκια του Δήμου θα στελεχωθούν με 24ωρη κάλυψη 7 ημέρες την εβδομάδα”. Στην κατεύθυνση αυτή, και στο πλαίσιο προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει φέτος βάρος στην αύξηση του αριθμού πυροφυλάκων.
Αυτή είναι η μια πλευρά- γιατί η άλλη πλευρά λέει πως το Κρυονέρι κάηκε, ο Άγ. Στέφανος τσουρουφλίστηκε, η Σταμάτα και η Ροδόπολη το ίδιο, τι μένει να καεί; Και πώς θα το προλάβουμε;
Όταν οι πάντες, οι επαΐοντες και όχι οι τρομολάγνοι, μιλούν για ένα καλοκαίρι που θα τα έχει όλα- και ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες και ακραία φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές;
Καλή είναι η βροχή, αλλά δεν θα μας σώζει για πάντα.