Εννέα πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 110.789 μέτρων και 3 δασικές ποδηλατικές διαδρομές, μήκους 21.967 μέτρων, περιλαμβάνει ο φάκελος που παρέδωσε στη Δημοτική Αρχή η ομάδα εργασίας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Paths of Greece, σε συνεργασία με την ForestPlan Environmental Consulting, με στόχο την ανάπτυξη και την προβολή δικτύου πεζοπορικών και δασικών ποδηλατικών μονοπατιών στην περιοχή του Δήμου Διονύσου, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην προσέλκυση επισκεπτών, πεζοπόρων και ποδηλατών αλλά και ταυτόχρονα, εκπαιδευτικό – φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα. Όπως, επιπλέον, τονίζεται στη σχετική μελέτη, οι σχεδιαζόμενες διαδρομές, με την καταγραφή και τη βελτίωση της βατότητάς τους και την κατάλληλη σήμανση, θα αποτελέσουν κύριο στοιχείο της ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Το σύνολο των προτεινόμενων έργων θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εναρμονισμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το υφιστάμενο τοπίο, ενώ το δίκτυο έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοήσει τη μελλοντική προσθήκη διαδρομών πεζοπορίας, με απώτερο στόχο οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα νέα μονοπάτια, τα οποία δίνουν πρόσβαση σε λιγότερο γνωστές περιοχές του Δήμου, και σε σημεία ενδιαφέροντος που έχουν λησμονηθεί. Τα μονοπάτια, εξάλλου, έχουν σχεδιασθεί με βάση τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές και με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών τους.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, ο φάκελος έχει κατατεθεί για τις σχετικές αδειοδοτήσεις στο Δασαρχείο και την Αρχαιολογία, από την οποία μάλιστα έρχονται και τα μεγαλύτερα προσκόμματα και καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο του Δήμου για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την προβολή δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή μας παρουσιάστηκε πέρυσι το Φεβρουάριο από τους εκπροσώπους της ΚΟΙΝΣΕΠ στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, με διαδικτυακή συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούσαν.
Οι προτεινόμενες διαδρομές διέρχονται από μονοπάτια, χωματόδρομους και κάποια τμήματα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ αρκετά είναι κλειστά από βλάστηση ή αλλοιωμένα από την άναρχη δόμηση. Για το δίκτυο των μονοπατιών επελέγησαν οι Κοινότητες Διονύσου, Ροδόπολης, Σταμάτας και Δροσιάς, σε κυκλικές στην πλειονότητά τους διαδρομές, κάποιες από αυτές συναντώνται, ενώ ο βαθμός δυσκολίας τους, ανάλογα με τις κλίσεις και τη μορφολογία του εδάφους, κυμαίνεται από εύκολη μέχρι μέτρια, εξαιρουμένης μιας των τριών ποδηλατικών διαδρομών που χαρακτηρίζεται δύσκολη λόγω κλίσης. Βαδίζουν δε πάνω στα χνάρια ήδη υφιστάμενων παλιών μονοπατιών, χωρίς να απαιτείται η διάνοιξη νέων. Κύρια επέμβαση θα είναι η βελτίωση της βατότητας με επεμβάσεις στο έδαφος, με καθαρισμούς, αποκλαδώσεις και εκθαμνώσεις, μικρές διαπλατύνσεις και άρση καταπτώσεων στα σημεία εκείνα που κρίνεται απαραίτητο.
Από τη μελέτη λείπει προς το παρόν το Κρυονέρι, που λόγω του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτήματος Τατοΐου και της ανατολικής Πάρνηθας, εξαιρέθηκε από την πρώτη φάση της παρούσας πρότασης, ύστερα και από υπόδειξη της δημοτικής αρχής, παρά το γεγονός ότι, ακόμη και μετά το σοβαρό πλήγμα της δασικής πυρκαγιάς του 2021, παρουσιάζει μεγάλο πεζοπορικό ενδιαφέρον και πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί σε μελλοντικό χρόνο, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης του Κτήματος Τατοΐου. Ενώ στον Άγ. Στέφανο η περιοχή που προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές μπαίνει στα όρια του Δήμου Ωρωπού.
Οι εργασίες πεδίου και η καταγραφή των απαραίτητων εργασιών και τεχνικών έργων πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2022, με επιτόπιες επισκέψεις είτε πεζή είτε με ποδήλατο, επίσκεψη στους οικισμούς, αναγνώριση σημείων ενδιαφέροντος και συλλογή στοιχείων και φωτογραφιών. Ανάμεσα στα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται το Ανοιχτό Μουσείο Λατομικής Τέχνης γνωστό σε όλους ως Αλούλα, τα εκκλησάκια της περιοχής, η Φειδιππίδεια διαδρομή, οι καταρράχτες της Ραπεντώσας κ.ά.
Για την ολοκλήρωση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ιστορικοί χάρτες και πηγές, στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου, δορυφορικές εικόνες του Κτηματολογίου και του Goggle Earth, οπτική ανάλυση του τοπίου, συνεντεύξεις ή επισκέψεις με ντόπιους αλλά και σχετικούς επιστήμονες, καθώς και συμμετοχικά εργαστήρια με κατοίκους και εκπροσώπους δημοτικών φορέων.
Σημαντικό, τέλος, κεφάλαιο στη μελέτη είναι αυτό που αφορά στις ενέργειες προώθησης και προβολής, με το δεδομένο πως η περιοχή του Δήμου Διονύσου δεν είναι ευρέως γνωστή στο πεζοπορικό και ποδηλατικό κοινό.
Η μελέτη για τα μονοπάτια στοίχισε 24.800 ευρώ και πραγματοποιήθηκε με απ’ εθείας ανάθεση, ενώ σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο η υλοποίηση του έργου θα κυμανθεί γύρω στις 200.000 ευρώ.
Η σημασία του είναι πρόδηλη και πολλαπλή: Εκτός από την προσέλκυση επισκεπτών, τέτοιου είδους παρεμβάσεις αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στις οποιεσδήποτε επιχειρηματικές βλέψεις έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία δυο χρόνια με στόχο την Πεντέλη και την επανέναρξη λατομικής, καταστροφικής για το βουνό, την πόλη και την Αττική, δραστηριότητας.