Σε σκληρές καταγγελίες προχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου στην πρόσφατη (6/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τις μειοψηφίες με αφορμή την ποιότητα του νερού στην πόλη. Υπενθυμίζεται εδώ πως σε προηγούμενη (23/5) συνεδρίαση του Σώματος, επίσημη έκθεση που παρουσιάστηκε σε εισήγηση με υπογραφή του Αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Τσουδερού, ανέφερε πως το νερό που πίνουν τέσσερις Κοινότητες (Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Άνοιξη και Σταμάτα) είναι ακατάλληλο προς πόση, όπως ακατάλληλες είναι και οι δεξαμενές του δικτύου. Η οποία έκθεση, αξίζει εδώ να τονισθεί, μετράει 7 χρόνια, μια που συντάχθηκε το 2016 αλλά έγινε γνωστή μόλις το 2019, όταν η νυν Δημοτική Αρχή υπέβαλε προς χρηματοδότηση έργο σχετικό με την ύδρευση.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο κ. Παντελόγλου, που εξαρχής είχε διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το θέμα θα πάει μέχρι και στη Βουλή, αποκάλυψε πως από το 2019 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με απόφασή της, έχει εγκρίνει την ίδια τεχνική έκθεση, η οποία καθαρά και ξάστερα και τότε και βέβαια τώρα αναφέρει πως το νερό είναι ακατάλληλο. Την ίδια έκθεση η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε επισήμως, αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο, αλλά μέχρι τώρα ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή δεν έχει υπάρξει.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε πως ο μελετητής σε στοιχεία βασίστηκε ώστε να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα: «Είναι έγκλημα να ξέρεις τέσσερα χρόνια πως το νερό δεν είναι πόσιμο και να μη λες κουβέντα, ανέβασε τους τόνους ο κ. Παντελόγλου, επισημαίνοντας πως αν η ποιότητα του νερού είχε γίνει γνωστή, η κατανάλωσή του θα είχε μειωθεί, με συνέπεια τη μείωση και των εσόδων του Δήμου, που θα αναγκαζόταν να μειώσει την τιμή του νερού ως μη πόσιμου.
Τέλος, ο κ. Παντελόγλου υπογράμμισε πως οι αναλύσεις στο νερό (σ.σ. που γίνονται κάθε 15-20 ημέρες από ειδικό πιστοποιημένο εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιεί μικροβιολογικό και χημικό δειγματοληπτικό έλεγχο από μια σειρά σημείων ανά την πόλη- αντλιοστάσια, σχολεία, εκκλησίες, πλατείες) δεν περιλαμβάνουν τον έλεγχο για μια σειρά ουσιών, όπως βαρέα μέταλλα, αμίαντο, χρώμιο ή αρσενικό, παρόλο που ο μικροβιακός φόρτος μπορεί να είναι μικρός.
“Παρόλο που δεν πιστεύω πως το νερό που πίνουμε είναι ακατάλληλο, εντούτοις με δική σας ευθύνη, και με δική σας λάθος διαχείριση, δημιουργήθηκε πανικός και αναστάτωση στην πόλη”, κατηγόρησε αμέσως μετά τη Δημοτική Αρχή ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Νέος Διόνυσος” Ν. Καρυστινός, που επιπλέον ζήτησε μια σειρά ενεργειών για τον πληρέστερο έλεγχο της ποιότητας του νερού: Εξασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας των δειγμάτων από τα σημεία υδροληψίας, καθώς και τις επιπλέον, υποχρεωτικές, χημικές αναλύσεις που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση του 2017 για νικέλιο, χρώμιο, παρασιτοκτόνα, ιδιαιτέρως σε όσες Κοινότητες χρησιμοποιούν νερό από γεωτρήσεις, “ώστε να πάψει ο φόβος του κόσμου”.
Από το 2016, επί Διοίκησης Ζαμάνη, ξεχασμένη στα συρτάρια ήταν αυτή η τεχνική έκθεση για την ποιότητα του νερού, απάντησε στις παραπάνω αιτιάσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Όταν αναλάβαμε το 2019 και προχωρήσαμε για να εντάξουμε το έργο των υδρομέτρων στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, μεταφέρθηκε η έκθεση αυτούσια, με την επίμαχη παράγραφο, στα έγγραφα που χρησιμοποιήσαμε.
Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω τους πάντες πως το νερό που πίνουμε είναι απολύτως και καθόλα ασφαλέστατο και γίνονται όλες οι αναλύσεις και οι μετρήσεις όπως προβλέπονται από το νόμο. Πέραν αυτών μετά τις φωτιές του 2021, ζητήσαμε επιπλέον αναλύσεις και για διοξίνες. Οπότε θεωρώ πως δεν αξίζει να πανικοβάλλουμε άδικα τον κόσμο” ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Τσουδερός.