Το θέμα κατ’ αρχάς αφορούσε σε διαγραφή τελών Κοιμητηρίου: Κάτοικος της περιοχής έχασε το 1997 στενό συγγενή του, ο οποίος ενταφιάστηκε σε Κοιμητήριο της πόλης. Εντωμεταξύ έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό, όπου παρέμεινε επί 20 χρόνια, δουλεύοντας πλέον. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκε εκταφή του συγγενούς, με ασαφές- παρά τον έλεγχο στα αρχεία της οικείας Κοινότητας- το γιατί τα οστά βρέθηκαν τελικά στο χωνευτήριο του Κοιμητηρίου. Όταν επέστρεψε στην πόλη ο κάτοικος, τον περίμενε δυσάρεστη έκπληξη, μια που διαπίστωσε πως εξαιτίας της οφειλής του για τέλη Κοιμητηρίου, η Ταμειακή Υπηρεσία είχε δεσμεύσει τον τραπεζικό του λογαριασμό. Απευθύνθηκε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας τη διαγραφή μέρους της οφειλής αυτής, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσόν και να αρθεί η κατάσχεση του λογαριασμού του.
Δίκαιο το αίτημα του συμπολίτη, προφανώς, όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Ράικος. Αλλά δικαιολογημένο και το ερώτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας, αρχής γενομένης από τη μείζονα:
Είναι σοβαρή η εικόνα που δίδεται για τα κοιμητήρια της πόλης; αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Δ. Ζαμάνης.
Η περίπτωση αυτή δείχνει το χάος που υπάρχει στα Κοιμητήρια, υποστήριξε σε μια σύντομη παρέμβασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, καταγγέλλοντας παράλληλα πως παρά τα αιτήματα της παράταξης, κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί από τη Δημοτική Αρχή σχετικά με τα Νεκροταφεία του Δήμου.
Σε παράπλευρη συνέπεια αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, που υπογράμμισε ότι δέσμευση λογαριασμών έχει σημειωθεί και σε συμπολίτες που έχουν ρυθμίσει τυχόν χρέος τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις. Και σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου, οι λογαριασμοί θα παραμείνουν δεσμευμένοι μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής (σ.σ. κάτι που, σύμφωνα με την απάντηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, προβλέπεται από το νόμο, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης του Δήμου).
«Αντί να κοιτάξετε τι θα κάνετε με τους λίγους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν το 48% από τα 4 εκατομμύρια επισφαλών απαιτήσεων του Δήμου, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, κατάσχετε- και μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα- τους λογαριασμούς πολλών μικροοφειλετών που χρωστούσαν ανταποδοτικά τέλη, χωρίς προφανώς να ακολουθήσετε την προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσής τους», επέμεινε ο Π. Πανάγος, επίσης από τη Λαϊκή Συσπείρωση: “Συγκεκριμένη και προσχηματική η εισπρακτική επιλογή σας. Βάζει το χέρι στην τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού, βαφτίζεται πότε νοικοκύρεμα και πότε εξυπηρέτηση για εκ των υστέρων τακτοποίηση και στόχο έχει την υφαρπαγή ψήφων και τη διατήρηση των υψηλών δημοτικών τελών. Όλα στη γραμμή της κυβέρνησης, οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με τα έσοδα που εισπράττουν από τους δημότες και μόνο”, είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος.
Μπορεί σε κάποιες Κοινότητες προ Καλλικράτη να μην τηρούνταν λεπτομερειακά αρχεία, από το 2011 όμως ταφολόγιο τηρείται κανονικά και στις 7 Κοινότητες του Δήμου, οπότε έχει μπει μια σειρά, δήλωσε επανερχόμενος στο αρχικό θέμα ο Δήμαρχος, χωρίς όμως να απαντήσει στις αιτιάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για απροθυμία παροχής στοιχείων.
Όσο για τη δέσμευση των λογαριασμών, με υπουργική απόφαση είχαν παγώσει το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, που καθίστανται απαιτητές με την παρέλευση πενταετίας. Η επαναφορά στην κανονικότητα σήμανε και την επανεκκίνηση των σχετικών διαδικασιών, προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες, τόνισαν τόσο ο κ. Καλαφατέλης όσο και αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Τσουδερός.