*Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών- Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη “Νέος Διόνυσος”
Η προεκλογική εκστρατεία παρατάξεων και υποψηφίων καλά κρατεί.
Η προεκλογική ατμόσφαιρα διατηρείται σε υψηλό πολιτιστικό επίπεδο με εξαίρεση ορισμένες παραφωνίες. Τα προγράμματα, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καταγράφουν στοχεύσεις και υποσχέσεις που θα αξιολογηθούν πιστεύω αυστηρά αλλά εποικοδομητικά από το εκλογικό σώμα.
Τα προεκλογικά φυλλάδια και οι καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης και προβολής υποδηλώνουν τα πολύ μεγάλα έξοδα που καταβάλλονται για την επιρροή των εκλογέων. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι δόκιμο να συμμετέχει κανείς στον ανταγωνισμό των προεκλογικών δαπανών. Είναι προτιμότερο να συμμετέχουμε στον ανταγωνισμό προγραμμάτων και ιδεών που συνθέτουν ένα όραμα με δημιουργικές πρωτοβουλίες και ρεαλιστικές προσεγγίσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία. Όπως υποδομές και υπηρεσίες προς τους πολίτες, θέματα στα οποία υστερούμε σημαντικά.
Χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα υστέρησης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που απουσιάζουν αισθητά από το Δήμο μας όπως επισήμως πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ανακοίνωση επί λέξει αναφέρει:
“200 Δήμοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες τους, μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον των Θυρίδων του gov.gr.»
«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται προς την κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας και της ταχύτερης εξυπηρέτησης».
Από τον κατάλογο των 200 Δήμων λάμπει… δια της απουσίας του ο δικός μας Δήμος, και για να θυμηθούμε την ιστορία μας
ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ … ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ (Αρριανός : Αλεξάνδρου Ανάβασις) στην Αρχαία Εποχή
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΛΗΝ … ΔΙΟΝΥΣΟΥ στην Σύγχρονη Ψηφιακή Εποχή.
Στην παράταξη Νέος Διόνυσος προσδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θεσμικά ζητήματα και στις νέες τεχνολογίες αιχμής τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για θέματα καθημερινότητας και πολιτικής προστασίας.
Παρακολουθούμε όλα όσα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις μελέτες που δημοσιεύονται από έγκριτους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε μεταρρυθμίσεις και επερχόμενες εξελίξεις. Μελετάμε προσεκτικά την έρευνα της διαΝΕΟσις που μόλις δημοσιεύτηκε με τον τίτλο:
“Μια Δομική Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα”
Ένα πολύ μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο προκαλεί το ενδιαφέρον σε κάθε στέλεχος που θα ήθελε να εμπλακεί και να εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
“Πώς μπορούν να οργανωθούν καλύτερα οι δήμοι στην Ελλάδα;
Πώς μπορούν να βρουν επιπλέον πόρους και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί;”
“Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και υπογράφεται από ομάδα έξι οικονομολόγων του ίδιου Πανεπιστημίου, εστιάζει στη δραστηριότητα των δήμων σε 14 τομείς.
Οι τομείς αυτοί καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο: από την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, μέχρι την πολιτική προστασία από φυσικές καταστροφές που απασχολεί την επικαιρότητα αυτό το διάστημα και για την οποία μέχρι σχετικά πρόσφατα οι δήμοι δεν είχαν αρμοδιότητες».
Η έρευνα αναλύει διεξοδικά τον κάθε τομέα και καταλήγει σε πολυσέλιδα, λεπτομερή, κωδικοποιημένα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ας εξοπλιστούμε με γνώσεις πρακτικές και επιστημονικές για να είμαστε περισσότερο χρήσιμοι στους νέους δύσκολους καιρούς που έρχονται.