Σε πολύ καλή γενικά κατάσταση βρίσκονται τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Διονύσου, λέει η Πρόεδρος της οικείας Σχολικής Επιτροπής Α. Τόκα. Κλείνοντας τη σχολική χρονιά και προετοιμάζοντας τη νέα που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, συνολικά 27 σχολικές μονάδες, παραδόθηκαν στους μαθητές και τους δασκάλους με παρεμβάσεις που έγιναν στο 90% από αυτές στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς- η αντικατάσταση δαπέδων σε αύλειους χώρους, για παράδειγμα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο της Δροσιάς, με την καθοριστική συνεργασία του Συλλόγου Γονέων, ή η πιστοποίηση των ανελκυστήρων σε όσα σχολεία διαθέτουν, πλην αυτών στο Δημοτικό της Άνοιξης και του 4ου Δημοτικού Διονύσου. Σύμφωνα με την κ. Τόκα, για την ενεργοποίηση των δυο αυτών ανελκυστήρων απαιτείται μεγάλο χρηματικό ποσόν, πέραν των χρημάτων ανάθεσης από το Δήμο.
Εργασίες όμως έγιναν και το καλοκαίρι, “όπως κάθε χρονιά, γι’αυτό και είναι άδικο να θεωρούνται προεκλογικές από ορισμένους”, στο πλαίσιο και της εργολαβίας του Δήμου που ακόμη τρέχει για τα δημοτικά κτήρια, όπως η αντικατάσταση των φωτιστικών στο Δημοτικό της Ροδόπολης με LED. Και βέβαια οι καθιερωμένοι ελαιοχρωματισμοί, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κτηρίου αλλού εσωτερικοί και αλλού και εξωτερικοί, που φέτος αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης: «Τα σχολεία πάντα είχαν χρώμα. Φέτος υπήρξαν διαμαρτυρίες για το Δημοτικό της Σταμάτας, που συνήθως ήταν βαμμένο ολόκληρο με ώχρα. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία, σε συνεργασία όπως πάντα με τους Διευθυντές, και βάψαμε το κτήριο με άλλα χρώματα”, τονίζει η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. “Όσον αφορά στις εργασίες των ελαιοχρωματισμών, που έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού και με χρήματα της Σχολικής Επιτροπής, έχουν βαφτεί το 1ο και το 2ο Δημοτικό Διονύσου εσωτερικά, αλλά και το 2ο Νηπιαγωγείο Διονύσου μέσα κι έξω, το Δημοτικό και τα Νηπιαγωγεία της Δροσιάς εξωτερικά, του Καργάκου μέσα κι έξω, όπως και το Δημοτικό της Σταμάτας ενώ το Νηπιαγωγείο μόνο εξωτερικά, στη Ροδόπολη βάψαμε την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στο Κρυονέρι το 1ο και το 2ο Δημοτικό και αφήσαμε τα Νηπιαγωγεία που είχαν βαφτεί πριν 2 χρόνια. Βάφτηκε επίσης και το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, αλλά με εργολαβία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ εργασίες, μονωτικές κυρίως, έγιναν και στα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου”.
Εκεί, όπως και για τα 2 Νηπιαγωγεία της Δροσιάς, το 2ο Διονύσου, όπου εντοπίζονται μεγάλες καθιζήσεις, το 1ο και 2ο Κρυονερίου, καθώς και τα Νηπιαγωγεία στη Σταμάτα και τη Ροδόπολη, έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανακατασκευή και τη λειτουργική αποκατάσταση των προαύλιων χώρων τους, μέσω της τοποθέτησης νέου, πιστοποιημένου, εξοπλισμού, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 300.000 ευρώ. Αντίστοιχη εργολαβία ετοιμάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία και για τα Δημοτικά Σχολεία. Σε όλα, επιπλέον, τα σχολεία, έχει διενεργηθεί ηλεκτρολογικός έλεγχος και έχουν ζητηθεί προσφορές για την πιστοποίηση των ηλεκτρολογικών πινάκων, με προφανή στόχο την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων. Αυτές οι εργασίες είναι εκτός των πάγιων που γίνονται κάθε χρονιά, για παράδειγμα οι καθαρισμοί στις υδρορροές και στις στέγες, οι αναγομώσεις πυροσβεστήρων, οι απεντομώσεις και οι μυοκτονίες. Τέλος, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος και εκκρεμεί ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτήρια της πόλης.
Εκ των οποίων, σημειώνεται, τρία- το πρώην Καργάκου, το Ζάννειο και το 4ο Δημοτικό Διονύσου- είναι ενοικιαζόμενα, ενώ κάποια από αυτά μετρούν 60 ή και 70 χρόνια ζωής, καθιστώντας τη σχολική στέγη ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Διονύσου. Για την επίλυσή του, αναφέρει η κ. Τόκα, η Δημοτική Αρχή μελετά εναλλακτικές λύσεις, όπως η απομάκρυνση των 4 Νηπιαγωγείων Αγ. Στεφάνου από τη σημερινή, ακατάλληλη, θέση τους ή η εξεύρεση χώρου για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στην ίδια περιοχή.
Το πρόβλημα, πάντως, με το οποίο παλεύει η Σχολική Επιτροπή είναι το οικονομικό: Πλέον οι πόροι της προέρχονται μόνον από τις χρηματικές κατανομές του Υπουργείου, μετά την κατάργηση, το 2019, των επιχορηγήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε δυο μόνο περιπτώσεις υπήρξαν έκτακτες επιχορηγήσεις από το Δήμο- λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου και λόγω COVID, για την προμήθεια καθαριστικών και απολυμαντικών.
Και μια που ο λόγος για το πετρέλαιο, όλα τα σχολεία σήμερα έχουν άλλα λιγότερο και άλλα μεγαλύτερο απόθεμα και μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία της θέρμανσης. Επιπλέον υπάρχει υπόλοιπο από παλαιότερη σύμβαση, ενώ ήδη ελέγχεται η προς υπογραφή νέα σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή- που επί σειρά ετών, όπως και αυτή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα- κατάφερε να κλείσει απολογισμούς και ισολογισμούς που εκκρεμούσαν από το 2015, ενώ ξανάφερε στο τραπέζι τους εκπαιδευτικούς, «με τους οποίους διατηρώ άριστες σχέσεις, όπως και με τους Συλλόγους Γονέων. Είναι κάτι για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανη- επειδή αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των Διευθυντών και στις δυο Σχολικές Επιτροπές και στην ανταπόκριση που δείχνουμε στα αιτήματά τους με λύσεις, όπως συμβαίνει και με τους γονείς, και με τους Συλλόγους και με την Ένωση, από την οποία άλλωστε προέρχομαι, έχοντας υπηρετήσει και ως Γραμματέας και ως Πρόεδρός της. Επειδή λοιπόν έχω περάσει από όλες τις θέσεις, γνωρίζω πια πολύ καλά τι μπορώ να ζητήσω και τι μπορώ να δώσω”.
Για τις Σχολικές Επιτροπές της χώρας, πάντως, μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, το ΥΠΕΣ προωθεί την κατάργησή τους τον προσεχή Ιούνιο, με νομοσχέδιο για το οποίο η σχετική διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες 26 Σεπτεμβρίου: “Επειδή δεν ξέρουμε ακόμη τι και αν θα γίνει, με ποιον τρόπο και με ποιες προϋποθέσεις, δεν μπορώ να πάρω θέση. Πιστεύω όμως πως αν περάσει το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, θα υπάρξουν δυσκολίες στην εκ νέου προσαρμογή. Υπενθυμίζω πως από τις επιμέρους Σχολικές Επιτροπές, το 2011 προχωρήσαμε στην ενοποίησή τους και 13 χρόνια αργότερα, καλούνται οι Δήμοι να αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα και την οργάνωσή τους” λέει η Πρόεδρος.
Το επόμενο βήμα για την κ. Τόκα δεν είναι άγνωστο: Υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην Κοινότητα Διονύσου με τη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», είναι η τρίτη φορά που θέτει υποψηφιότητα, και μάλιστα σήμερα στο ίδιο ψηφοδέλτιο με το σύντροφό της, τον νυν Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Φιλοζωίας Γ. Τσουδερό που κατεβαίνει στη Δροσιά: “Τα δημοτικά πράγματα τα αφήνουμε έξω από την πόρτα. Σίγουρα υπάρχει αμοιβαία στήριξη, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και ανεξάρτητη πορεία”.
Τι θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει με την εκλογή της, και ειδικά στην Κοινότητα Διονύσου; “Θέλω να προσπαθήσω, σε όλους τους τομείς αλλά προφανώς ειδικά στα σχολεία, να αλλάξω λίγο το σκεπτικό των κατοίκων- για τα σκουπίδια, για τα κηπαία, για τους βανδαλισμούς, που γίνονται από δικά μας παιδιά. Για το θέμα αυτό, πιο συγκεκριμένα, νομίζω πως πρέπει σε συνεργασία με τα σχολεία να πλησιάσουμε τις οικογένειες, γιατί πιστεύω πως το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί. Ένα παιδί δεν βανδαλίζει αν δεν βλέπει κάτι αντίστοιχο στο σπίτι του- αν βλέπει σεβασμό και προσοχή σε πράγματα κοινά, τα σκουπίδια με τη σωστή σακούλα στο σωστό κάδο, όχι το τσιγάρο έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, όχι εγκατάλειψη του κατοικίδιου γιατί το βαρεθήκαμε. Να ξαναγυρίσουμε στα βασικά, δηλαδή, σεβασμό στο συνάνθρωπο, στο συνάδελφο, στον κοινόχρηστο χώρο, στα ζώα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται παρεμβάσεις- ώθηση, ας πούμε, προς τον αθλητισμό, φτιάξαμε, για παράδειγμα το γήπεδο στο Διόνυσο, ή ανοιχτά σχολεία, προφανώς με κάποια επιτήρηση και καθοδήγηση. Και από την πλευρά της οικογένειας, όρια, ανοιχτή και συνεχής κουβέντα και ερεθίσματα».