Εδώ και δυο χρόνια η αλλαγή είναι η μαγική λέξη στην οποία ομνύουν όλοι όσοι αντιπαρατέθηκαν, κάποιοι νωρίς νωρίς, στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή Διονύσου. Απορρίπτοντας τα πεπραγμένα της, αμφισβητώντας τα, πολλές φορές ακόμη και διαστρεβλώνοντάς τα, θεωρούσαν επιτακτική ανάγκη την απομάκρυνσή της από τη Διοίκηση του Δήμου, που κατά τα λεγόμενά τους παρουσίαζε εικόνα διάλυσης.
Την αλλαγή διεκδικούσαν με το πρόγραμμά τους καθεμιά από τις παρατάξεις, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Οι δημότες πάντως δεν την είδαν ούτε στον «Εύπολι» και στη «Λαϊκή Συσπείρωση», που είχαν δώσει δείγμα γραφής στη θητεία που τελειώνει, αλλά ούτε και στο «Νέο Διόνυσο», που συστάθηκε πριν από ένα χρόνο.
Την είδαν απ’ ό,τι φαίνεται στην παράταξη που επίσης ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο, με το όνομα “Ο Διόνυσος του Αύριο”, με κεντρικό σύνθημα “Μπορούμε καλύτερα”, και με πίστη στην ανάγκη για αλλαγή.
Πολλοί απόρησαν, ίσως και προβληματίστηκαν, αν και παρθενογένεση δεν υπάρχει πουθενά, ιδίως βλέποντας το έμψυχο δυναμικό της- σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με αυτό των «Ανοιχτών Οριζόντων», της παράταξης που διοίκησε το Δήμο την πενταετία 2014-2019, με ολέθρια αποτελέσματα για την πόλη και την κοινωνική συνοχή της, που με τη σειρά του ήταν το ίδιο εν πολλοίς με αυτό της «Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης», που υπηρέτησε ως μείζων μειοψηφία στα πρώτα τέσσερα χρόνια του Καλλικρατικού Δήμου. Τα πρόσωπα, εν πολλοίς, έμειναν, κι άλλαξε το όνομα.
Έστω κι έτσι, υπήρξε μια αλλαγή. Που ευαγγελίζεται μια άλλη ματιά, διαφορετική, στα προβλήματα της πόλης που εν πολλοίς παραμένουν τα ίδια: καθημερινότητα, οικιστικό- δασικό, υποδομές, περιβάλλον, πολιτική προστασία, διεκδίκηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας και αξιοποίησή της, και εσχάτως λατομεία, για να αναφερθούμε σε μερικά μόνο από αυτά.
Η πλειονότητα των παραπάνω, και ειδικά όσα αφορούν στο οικιστικό και δασικό πρόβλημα, αλλά και στη δημοτική περιουσία και στα λατομεία, απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις- πολιτικού μηχανικού τουλάχιστον, ή και πολεοδόμου, ή και χωροτάκτη, ή και τοπογράφου μηχανικού- ώστε να μπορεί η Δημοτική Αρχή πρώτον να παρακολουθεί την εξέλιξή τους στους αρμόδιους φορείς, δεύτερον να χαράζει στρατηγική και τρίτον να την κατέχει τόσο που να καταφέρνει να την επικοινωνεί και προς τους συναδέλφους της στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και προς τους πολίτες. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως το οικιστικό μόνο επηρεάζει σχεδόν 15.000 κατοίκους του Δήμου Διονύσου- τη ζωή, την περιουσία και το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Για να μην αναφερθούμε στα λατομεία, που αν ο μη γένοιτο εγκατασταθούν στην Πεντέλη, τότε αποχαιρέτα την όποια ποιότητα ζωής ήξερες…
Αλλαγή λοιπόν. Μόνο που στο ψηφοδέλτιο αυτής της νέας παράταξης εντοπίζεται μόνο ένας πολιτικός μηχανικός και μία περιβαλλοντολόγος με ανώτατες σπουδές- και απ’ ό,τι φαίνεται δεν εκλέγονται έτσι κι αλλιώς, άρα δεν μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης για τα σημαντικά, ειδικά, προβλήματα του τόπου.
Άγνωστο πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί τα συγκεκριμένα προβλήματα ο “Διόνυσος του Αύριο”, αν επικρατήσει στη μεθαυριανή εκλογική διαδικασία. Άγνωστο και αν θα προσφύγει στη βοήθεια έμμισθων εξωτερικών συμβούλων και συνεργατών- ας μη λησμονούμε πως η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολεοδομία του Δήμου Διονύσου έχουν μαζί 6 εξουθενωμένους μηχανικούς. Άγνωστο επίσης ποιος και με ποιες γνώσεις θα μπει επικεφαλής της προαναγγελθείσας νέας Αντιδημαρχίας, για την παρακολούθηση μιας σειράς έργων όπως η αποχέτευση- κι ας μην ξεχνάμε πως στον εν λόγω τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης τέσσερα έργα ήδη- τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα λατομεία, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για την επίλυση του οικιστικού, τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, όπως οι διεκδικητικές αγωγές για τη δημοτική περιουσία ή οι αναπλάσεις στη Δροσιά και στο ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου ή οι ασφαλτοστρώσεις.
Η νέα παράταξη αναμετριέται μεθαύριο με τη “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”, σε μια εκλογική μάχη, που θα κρίνει την τύχη της πόλης για τα επόμενα πέντε χρόνια- και μάλιστα με όρους λευκής επιταγής, όπως σημείωνε τις προάλλες στέλεχος άλλης παράταξης.
Μετά και από τις παραπάνω σκέψεις, προβληματίζομαι- σοβαρά: Θα είναι η αλλαγή ευκαιρία για να πάει ο τόπος μπροστά ή χρησιμοποιείται ως πανάκεια, ή και καραμέλα, για την άνοδο, την επάνοδο μάλιστα κάποιων, στη θέση της Διοίκησης του Δήμου, με άγνωστα εχέγγυα; Η θέληση για δουλειά, από μόνη της, δεν αρκεί.