Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας, χθες Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, ήρθε προς συζήτηση, πρόταση του Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, από τον Ιούλιο του 2023, να ανακληθεί παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του Σώματος, το 2021, με την οποία δινόταν η δυνατότητα στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Πευκίτες” να λειτουργήσουν σε χώρο πίσω από το γήπεδο της Σταμάτας. Μέχρι τότε οι Πευκίτες δραστηριοποιούνταν στο Κρυονέρι, απ’ όπου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.
Και για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Πευκίτες, που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια, εφαρμόζουν βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 10 ετών, με βασική ιδέα τους τρεις δασκάλους: Τον εαυτό μας (των παιδιών), τους εξειδικευμένους παιδαγωγούς των Πευκιτών και το Δάσος. Τουλάχιστον 35 παιδάκια συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, και εκπαιδεύονται μέσα από μια παιδαγωγική διαδικασία εκτός των στενών ορίων μιας τάξης, που επιδιώκει τη μάθηση στο ύπαιθρο, χωρίς καταναγκασμούς, και που προάγει την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού μέσω της ελευθερίας.
Την πρόταση του Τμήματος, να ανακληθεί η απόφαση του 2021, υιοθέτησε πλήρως και άνευ ετέρου και ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητας Σταμάτας Κ. Πέππας, που στη δική του εισήγηση- των τριών παραγράφων- επαναλάμβανε τις αιτιάσεις κατά των Πευκιτών: Με δυο λόγια, λειτουργούν εκτός όρων, ελέγχων και προϋποθέσεων και χωρίς αδειοδότηση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, ενώ προκαλούν σημαντικά προβλήματα.
Τα συνημμένα στην εισήγηση του Προέδρου έγγραφα από την Υπηρεσία του Δήμου παρέθεταν μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες, και συνοπτικά, πως:
Οι Πευκίτες λειτουργούν ως δομή που προσομοιάζει με θερινή κατασκήνωση ή σχολείο ή βρεφονηπιακό σταθμό, χωρίς να διαθέτουν αντίστοιχες άδειες, όπως μετά από σχετική αλληλογραφία με την Υπηρεσία του Δήμου επιβεβαίωναν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Στα ίδια έγγραφα, με βάση μια εμπιστευτική έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, γίνεται λόγος για πιθανή πειθαρχική ευθύνη Δημάρχου, εφόσον επιτρέπει τη λειτουργία σχολείου χωρίς άδεια. “Δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας, σας γνωρίζουμε ότι ενδείκνυται να απόσχετε από κάθε ενέργεια παραχώρησης χρήσης δημοτικών χώρων, και αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, να ανακαλέσετε την απόφασή σας, προκειμένου να αποφευχθούν είτε ενδεχόμενα προβλήματα με άλλους συλλογικούς φορείς για λόγους διακριτής μεταχείρισης είτε επιπρόσθετα προβλήματα σε βάρος του Δήμου μας από ελεγκτικούς φορείς, όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε”, κατέληγε το έγγραφο του Τμήματος Παιδείας κ.λπ. του Δήμου, υπογεγραμμένο από τον Προϊστάμενό του.
Τι διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας: Κανένα από τα παραπάνω έγγραφα, παρά τις σοβαρότατες κατηγορίες, δεν είχαν τεθεί σε γνώση των Πευκιτών. Ουδέποτε εκπρόσωποί τους κλήθηκαν από την Υπηρεσία του Δήμου να παράσχουν διευκρινίσεις. Αγνοούσαν επιπλέον τη συζήτηση που τους αφορούσε στη χθεσινή συνεδρίαση, και παρέστησαν μόνο μετά από σχετική ενημέρωσή τους από δημότη.
Έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να δώσουν στο Τοπικό της Σταμάτας τις διευκρινίσεις που θα έπρεπε να είχε αναζητήσει πολύ νωρίτερα το Τμήμα Παιδείας κ.λπ. του Δήμου: «Ούτε σχολείο ούτε καλοκαιρινή κατασκήνωση ούτε Βρεφονηπιακός Σταθμός είμαστε, παρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με την ονομασία “Σχολείο του Δάσους”, για παιδιά που βρίσκονται για ελεύθερο παιχνίδι στο δάσος, που είναι το δικό μας σχολείο, και για το οποίο ζητήσαμε την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας μάλιστα», τόνισε κατηγορηματικά η εκπρόσωπος των Πευκιτών Δρ Β. Κομπιλάκου.
Για πλήθος ανακριβειών και αόριστων αιτιάσεων σε ένα έωλο έγγραφο, έκανε λόγο αμέσως μετά η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγ. Πέππα (σ.σ. που παρίστατο μαζί με τις συναδέλφους της Λ. Κανακάρη και Σ. Μανδάλακα, ενώ ένα κομμάτι της συνεδρίασης παρακολούθησε και ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης), πιθανολογώντας μάλιστα ιδιωτική καταγγελία, που πυροδότησε το όλο θέμα.
Η ίδια δημοτική σύμβουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης λειτουργίας των Πευκιτών στην περιοχή, μια που η προσφορά τους στα παιδιά είναι σημαντική, και προσέθεσε πως θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης και επέκτασης της λειτουργίας αυτής, ώστε να αγκαλιαστεί από όλη την πόλη.
Προσεγγίζοντας, εν συνεχεία, το θέμα από μια άλλη πλευρά ο επίσης παρών Στ. Μιχιώτης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου, αναφέρθηκε σε καταστρατήγηση εκ μέρους της δημοτικής Υπηρεσίας των αρχών της χρηστής διοίκησης: “Οι Πευκίτες, τόνισε ο κ. Μιχιώτης, δεν κλήθηκαν για την παροχή στοιχείων και διευκρινίσεων, ούτε για να παραστούν στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου. Η πρόταση της Υπηρεσίας, που φαίνεται πως δεν έχει ενημερωθεί για το πλαίσιο λειτουργίας των Πευκιτών, καταλήγει να είναι παντελώς ατεκμηρίωτη. Αυτό οδηγεί σε κατάφωρη καταστρατήγηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, γεγονός που δημιουργεί μείζον διοικητικό θέμα και την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να το εξετάσει ενδελεχώς. Επιπλέον ο Προϊστάμενος του Τμήματος, εν αγνοία του ίσως, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου: Προσομοιάζοντας με θερινή κατασκήνωση τη λειτουργία των Πευκιτών και ζητώντας τη σχετική αδειοδότηση, δεν υπολόγισε την ενδεχόμενη ανυπαρξία αντίστοιχης αδειοδότησης για τα summercamps του Δήμου, που απ’όσο θυμάμαι δεν είχε εξασφαλισθεί ούτε από το Δήμο ούτε από την εταιρεία που τα πραγματοποιεί”.
Το θέμα, τελικά, μετά από πρόταση της κ. Πέππα , και με τη σύμφωνη γνώμη τού Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, αποσύρθηκε και θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε στο μεταξύ να φωτισθούν περισσότερες πτυχές του, και με σχετικό ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.