Ταφόπλακα στις επιδιώξεις του όποιου ενδιαφερόμενου να ξεκινήσει λατομική δραστηριότητα εξόρυξης στο Πεντελικό, φάνηκε να βάζει σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής, στην Ολομέλεια του Σώματος, ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Ν. Ταγαράς. Ο κ. Ταγαράς απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α. Αττικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη υπογράμμισε με έμφαση, και μάλιστα πολλές φορές κατά την απάντηση και τη δευτερολογία του, πως η κυβερνητική θέση περί μη λειτουργίας λατομείων στην Πεντέλη, όπως είχε εκφρασθεί πέρυσι, και πάλι στη Βουλή από τον Κ. Σκρέκα, παραμένει σταθερά η ίδια. Απαρίθμησε επιπλέον τις ενέργειες που η κυβέρνηση προγραμματίζει, ώστε «το βουνό να ασφαλιστεί απέναντι στις όποιες πλάγιες διαδρομές, όσων προσπαθούν να διαμορφώσουν και να κατοχυρώσουν δικαιώματα”.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλάκης υπενθύμισε πως είχε απευθύνει ερώτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΝ και Πολιτισμού, σχετικά με την επιχειρούμενη εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη. Και ενώ η Λ. Μενδώνη επανέλαβε την πάγια, “σαφή και καθαρή” αρνητική θέση του υπουργείου της, αντίστοιχη γραπτή απάντηση δεν υπήρξε εκ μέρους του ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα να επανέλθει στην Ολομέλεια, με επίκαιρη ερώτηση. Ιδιαίτερο βάρος, μάλιστα, έδωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στη σημασία του Πεντελικού ως πνεύμονα, ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες, όχι μόνο για την περιοχή του Δήμου Διονύσου αλλά συνολικά για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς και για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως κάθε επιδίωξη επανεκκίνησης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη απαγορεύεται τόσο από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής (2014) όσο και από τον Αρχαιολογικό Νόμο (2002), ενώ στηρίχθηκε στην τροπολογία που είχε καταθέσει πέρυσι ο Δήμος Διονύσου, ως συμπλήρωση της λατομικής νομοθεσίας, ότι πρέπει ξανά να οριοθετηθούν και να περιγραφούν με σαφήνεια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις κήρυξης ανενεργών λατομικών ζωνών, ώστε κάθε προσπάθεια επανεκκίνησής τους να εμπίπτει και στο Ρυθμιστικό της Αττικής και στο λατομικό νόμο και τελικά να απορρίπτεται. Ρώτησε, τέλος, τον υφυπουργό αν η κυβερνητική βούληση παραμένει η ίδια, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι περυσινές εξαγγελίες Σκρέκα στον ίδιο χώρο, δηλαδή: Θα αλλάξει, πώς και πότε το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς κάθε επιτρεπόμενη δραστηριότητα σε πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, αθλητικό πλαίσιο; Επιπλέον, εκπονείται, και σε ποιο στάδιο βρίσκεται, η εξαγγελθείσα μεταβατική ρύθμιση, ώστε να απαγορεύεται στο βουνό όχι μόνο η λατομική δραστηριότητα αλλά και η ίδια η διενέργεια έρευνας για μαρμαροφόρα κοιτάσματα;
Απαντώντας ο υφυπουργός εξέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης, που εδώ και δυο χρόνια ταλαιπωρεί την περιοχή μας, με την επιδίωξη εταιρείας, “με διαφόρους τρόπους και διερευνητικά βήματα, είτε μέσω ερευνητικών εργασιών είτε μέσω αιτήματος και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” να ενεργοποιήσει εκ νέου εξορυκτική δραστηριότητα στο βουνό. Ο κ. Ταγαράς διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως ό,τι είχε λεχθεί σχετικά με το θέμα από συναδέλφους του στο παρελθόν, “εξακολουθεί απόλυτα να ισχύει και σήμερα, άρα δεν τίθεται θέμα αδειοδότησης για τη δημιουργία και εξόρυξη σε λατομικούς χώρους στο Πεντελικό”, προσέθεσε επί λέξει. Ο υφυπουργός περιέγραψε τις ενέργειες της ενδιαφερόμενης εταιρείας ως μια “κατ’ εξακολούθηση κίνηση, με διαφόρους τρόπους, να κατοχυρώσει δικαίωμα επέμβασης με τελικό στόχο την εξόρυξη στο Πεντελικό”. Και προχώρησε στις ενέργειες της κυβέρνησης: Αλλαγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, για το οποίο τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα. Εκεί περιλαμβάνεται και η προστασία του Πεντελικού. Παράλληλα επανεξετάζονται τα Προεδρικά Διατάγματα των ορεινών όγκων της Αττικής, οπότε η όποια επικαιροποίηση, παρέμβαση και αλλαγές για τα βουνά του λεκανοπεδίου είναι σε εξέλιξη, για να προβλεφθεί ρητά και κατηγορηματικά η προστασία τους, χωρίς αμφισημίες. Επιπλέον η αξιοποίηση και ανάδειξη του βουνού, με τις κατάλληλες επεμβάσεις, περνάει μέσα από τρεις μελέτες που εγκρίθηκαν ήδη για χρηματοδότηση, ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ.
Ανακοίνωσε, τέλος, πως σε ένα από τα δυο νομοσχέδια του ΥΠΕΝ που θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενταχθεί και η ρύθμιση, που απαγορεύει και την άδεια ακόμη για εξορυκτική έρευνα, “ώστε (σ.σ. ο ενδιαφερόμενος) να σταματήσει να ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή θα πάρει άδεια εξόρυξης. Και έτσι θα κλείσουν οι όποιες διαδρομές που δημιουργούν υποψίες ή την αίσθηση ότι κάποιοι μπορούν από τα πλάγια να φτάσουν στην επιθυμία τους. Αλλά δεν θα φτάσουν ποτέ”.