Σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 6 το βράδυ, θα εγκαινιασθεί στο Δήμο Διονύσου ο νέος θεσμός της δίμηνης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που θα πραγματοποιηθεί σε ειδική δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία εξαρχής σημειώθηκαν “διχογνωμίες”, ανέφερε στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης.
Υπενθυμίζεται πως η δίμηνη λογοδοσία θεσμοθετήθηκε με το νόμο 5056/2023, που στο άρθρο 7 προβλέπει μεταξύ άλλων:
Άρθρο 7
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Προσθήκη άρθρου 67Α στον ν. 3852/2010
…1. Επιπλέον της παρ. 1 του άρθρου 67, το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία (3) θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Επιπλέον των ανωτέρω δέκα (10) θεμάτων, έως δύο (2) θέματα μπορούν να συζητούνται εφόσον τα έχουν θέσει οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων. Αν έχουν υποβληθεί πάνω από δύο (2) θέματα από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων, τότε διενεργείται κλήρωση. Η παρουσία του δημάρχου, του αρμόδιου αντιδημάρχου, του εντεταλμένου συμβούλου ή του πρόεδρου νομικού προσώπου στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει εγγραφεί θέμα της αρμοδιότητάς τους στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση κωλύματος, ορίζεται από τον δήμαρχο ο ίδιος ή άλλος αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος σύμβουλος για να συμμετάσχει στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.
3. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης, καθώς και για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.
4. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.
5. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
6. Για τη συνεδρίαση αυτή δεν εφαρμόζεται η παρ. 10 του άρθρου 67, περί απαρτίας του δημοτικού συμβουλίου.
Η περαιτέρω αποσαφήνιση των όρων διεξαγωγής της ειδικής αυτής συνεδρίασης, και μάλιστα για πρώτη φορά, οδήγησε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Αμπαρτζίδη σε διαβούλευση με τις παρατάξεις, ώστε να συναποφασισθούν οι κανόνες, να διεξαχθεί απρόσκοπτα η συνεδρίαση και να διασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.
Στη σχετική συνάντηση εκφράσθηκαν προβληματισμοί από τους εκπροσώπους των παρατάξεων, αναφορικά με τη διαδικασία που προβλέπει το παραπάνω άρθρο: Η δυνατότητα του κάθε δημοτικού συμβούλου- από 35 συνολικά απαρτίζεται πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης- θα σήμαινε δημόσια κλήρωση. Έτσι ήταν ορατή η πιθανότητα, ερώτηση από παράταξη με μικρό αριθμό συμβούλων να μην κληρωθεί και να καταστρατηγηθεί έτσι η ισότιμη παρουσία της στη συνεδρίαση. Συναποφασίσθηκε, λοιπόν, η κατ’ αναλογία κατάθεση ερωτήσεων: Από μια ερώτηση μπορούν να υποβάλουν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης (σ.σ. ως ένα είδος αμυντικής κίνησης, είπε ο κ. Αμπαρτζίδης σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου), από μια ερώτηση τρεις σύμβουλοι από τη μείζονα μειοψηφία (Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο), δυο ερωτήσεις ο Εύπολις και από μια ο Νέος Διόνυσος και η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου- σύνολο 10 ερωτήσεις, κατανεμημένες ανάλογα με τη δύναμη της κάθε παράταξης, διασφαλίζεται πως όλες θα έχουν παρουσία στην ειδική συνεδρίαση, ενώ παρακάμπτεται η υποχρέωση για κλήρωση.
Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά: Παρά τα συμπεφωνημένα (σ.σ. τα οποία επιβεβαιώνουν τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων), την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και το Σάββατο το πρωί δόθηκαν στη δημοσιότητα δυο ερωτήσεις από το Νέο Διόνυσο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια και της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και του Εύπολι: Και οι δυο παρατάξεις της μειοψηφίας, με τις οποίες επικοινώνησε η Οδός Διονύσου, μιλούν για περίεργη τακτική, κόντρα στις αποφάσεις της διαβούλευσης. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός επιμένει πως η παράταξή του ουδέποτε συμφώνησε για την κατ’ αναλογία κατάθεση ερωτήσεων, πολύ περισσότερο που οι τρεις από αυτές θα προέρχονται από μέλη της Δημοτικής Αρχής προς.. τη Δημοτική Αρχή, αλλά και πως το γράμμα του νόμου- όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να καταθέσουν από μια ερώτηση, και αν αυτές υπερβαίνουν τις 10, τότε γίνεται δημόσια κλήρωση- δεν μπορεί να παρακαμφθεί από την απόφαση μιας άτυπης διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αμπαρτζίδη, μέχρι την Παρασκευή είχαν φθάσει στο Προεδρείο συνολικά 11 ερωτήσεις εκ μέρους ισάριθμων δημοτικών συμβούλων, οπότε κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας θα διενεργηθεί τελικά κλήρωση, ενώ δυο επιπλέον ερωτήσεις έχουν κατατεθεί εκ μέρους Προέδρων Κοινοτήτων.
Σημειώνεται, τέλος, πως μόνο δυο παρατάξεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις ερωτήσεις τους: Ο Νέος Διόνυσος για τους λογαριασμούς της ύδρευσης και την πορεία της αποχέτευσης, και η Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάσταση στα σχολεία της πόλης.