“Από τον Μάικλ Τζόρνταν έως τον Μπαράκ Ομπάμα κι από τη Μάγια Αγγέλου έως τη Σιμόν Μπάιλς (Simone Biles), πολλοί σύγχρονοι Μαύροι Αμερικανοί με όραμα και όνειρα για ένα κόσμο δικαιότερο με σεβασμό και καλοσύνη, διδάσκουν μέσα από την προσωπική τους διαδρομή πώς να καταρρίψουμε στερεότυπα δεκαετιών».
Αυτό το απόσπασμα από την ομιλία της Διευθύντριας του ΓΕΛ Άνοιξης Αγγ. Αναγνωστοπούλου, επιλέχθηκε για το Δελτίο Τύπου του Δήμου σχετικά με την εκδήλωση για το «Κίνημα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στον Άγ. Στέφανο, παρουσία πλήθους- λέει το Δελτίο- μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών.
Εκδήλωση για το «Κίνημα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» στο Δήμο Διονύσου
Ο Φεβρουάριος είναι ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», με το Δήμος Διονύσου σε συνεργασία με το ΓΕΛ Άνοιξης και τη Διευθύντρια κα. Αγγελική Αναγνωστοπούλου, τους Διευθυντές/ντριες και τους Συλλόγους Διδασκόντων των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αλλά και του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, να συνδιοργανώνει εκδήλωση με κεντρικά πρόσωπα:
Τη Μορφωτική ακόλουθο, κα. Shanna Dietz Surendra
Την εκπρόσωπο του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, κ. Καράγιωργα Μαρκέλλα
Του Αμερικανού Διπλωμάτη, Dr. Emmanuel Epongo
Το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου κατακλύστηκε από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι άκουσαν για το δύσκολο παρελθόν των Αφροαμερικάνων, την αναγνώριση των επιτευγμάτων τους, καθώς και την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων.
«Από τον Μάικλ Τζόρνταν έως τον Μπαράκ Ομπάμα κι από τη Μάγια Αγγέλου έως τη Σιμόν Μπάιλς (SimoneBiles), πολλοί σύγχρονοι Μαύροι Αμερικανοί με όραμα και όνειρα για ένα κόσμο δικαιότερο με σεβασμό και καλοσύνη, διδάσκουν μέσα από την προσωπική τους διαδρομή πως να καταρρίψουμε στερεότυπα δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Αγγ. Αναγνωστοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κ. Ανδρ. Μαρίνος.
Η Δήμαρχος κα. Κατερίνα Μαϊχόσογλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξάλειψης της κοινωνικής ανισότητας και της διασφάλισης ίσων δικαιωμάτων για όλους. «Η Δημοτική Αρχή τάσσεται υπέρ της προσπάθειας για την εξάλειψη ριζωμένες πρακτικών και διακρίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα. Φεβρωνία Βιθυνού, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς: «Τα δικαιώματα είναι ίδια και ίσα για όλους».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Χρ. Λουκά (Λύκειο Αγ. Στεφάνου), Π. Γιατζάκης (Λύκειο Κρυονερίου), Ρ. Πολίτη (Γυμνάσιο Δροσιάς), Αθ. Μπελέρη (Γυμνάσιο Άνοιξης), Ν. Μονιάς (Γυμνάσιο Κρυονερίου) καθώς και οι υποδιευθυντές και καθηγητές.
Προσπερνώντας τα άπειρα γλωσσικά λάθη (σ.σ. ένα Δελτίο Τύπου αποτελεί επίσημη ανακοίνωση από πλευράς ενός φορέα, άρα ο συντάκτης του οφείλει να γνωρίζει καλά τη γλώσσα, αν μη τι άλλο για τη διαφύλαξη του κύρους του φορέα), και την ανακρίβεια για την παρουσία παιδιών του Δημοτικού, είναι τουλάχιστον απορίας άξια η επιλογή του παραπάνω αποσπάσματος. Τη στιγμή μάλιστα που παραλείφθηκε η οποιαδήποτε αναφορά στους πρωτεργάτες του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Jr, αλλά και στον Νέλσον Μαντέλα, για τους οποίους στην ίδια εκδήλωση έγινε ανάλυση, και μάλιστα με ενεργή εμπλοκή του εφηβικού ακροατηρίου.
Ο Δρ Κινγκ, ο Μάλκολμ Χ, δολοφονημένοι και οι δυο, η Ρόζα Πάρκς– η παρουσία τους και η αντίστασή τους, αυτών καθώς και των εκατοντάδων, χιλιάδων, που λιντσαρίστηκαν, δολοφονήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί, στις φυλετικές διακρίσεις που ήταν θεσμοθετημένες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορατές μέχρι τη δεκαετία του ’70, και συνεχίζονται και σήμερα (Black Lives Matter), έμεινε στην ιστορία ως Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και στις Νότιες Πολιτείες έχει το δικό του μονοπάτι, Το Μονοπάτι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αργότερα, πολύ αργότερα, ήρθαν ο μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η συγγραφέας Μάγια Αγγέλου, ή η αθλήτρια της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς.
Όσο για τους “Αφροαμερικάνους”, εδώ και χρόνια δεν αποκαλούνται πια έτσι, παρά Μαύροι Αμερικανοί. Γιατί η Αφρική είναι τεράστια και έχει πολλές χώρες και γιατί οι ίδιοι είναι Αμερικανοί με άλλο χρώμα δέρματος. Απλά πράγματα.