Ενδεχομένως και στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, θα υποβάλει ερώτημα ο Πρόεδρος του Τοπικού Διονύσου Μ. Μιχαήλ, αναφορικά με την ίδρυση δημοτικού καταφυγίου για τα αδέσποτα.
Το θέμα αυτό, υπενθυμίζεται, απασχόλησε τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, μετά από σχετικά ερωτήματα της Λ. Χουλιάρα, στην πρόσφατη (22/2) συνεδρίαση του Σώματος, η οποία μάλιστα συγκέντρωσε μεγάλη παρουσία και αιρετών αλλά και εκπροσώπων φορέων: Παρευρέθηκαν ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης με τον Γ. Φωτάκη τέως Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης Κ. Μακρυγιάννης και Δ. Κοντογεώργος, η Δ. Ιατρού από το Nέο Διόνυσο, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Διονύσου Μ. Σοφού, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών Δ. Πιτιανούδης, ο Αρχηγός του Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Α. Λυσιώτης, ο Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα Φ. Κουτούγκας, ο τέως τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής ως εκπρόσωπος της Ομάδας Πεντέλη SOS, ενώ σύντομη επίσκεψη έκανε και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κοκκαλάς.
Σημειώνεται πως η υποχρέωση για την ίδρυση δημοτικού καταφυγίου απορρέει από το πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”, που παρέχει μάλιστα χρηματοδότηση είτε για την ίδρυση καταφυγίου σε ένα Δήμο είτε για διαδημοτική προσπάθεια. Για το εγχείρημα αυτό ειδικά για την πόλη μας πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι, όπως το γεγονός πως ο Δήμος Διονύσου είναι μια “ανοιχτή” πόλη και οποιοδήποτε καταφύγιο στην περιοχή θα συγκεντρώσει όλα τα αδέσποτα του Λεκανοπεδίου (σ.σ. κάτι που έτσι κι αλλιώς ήδη συμβαίνει με τις πολλαπλές εγκαταλείψεις), σε συνθήκες που δεν θα είναι ελεγχόμενες, με αποτέλεσμα στις πλείστες των περιπτώσεων τα καταφύγια να μετατρέπονται σε κολαστήρια, ενώ για τις περισσότερες περιοχές απαιτείται άδεια από το Δασαρχείο, όπως επεσήμανε ο κ. Φωτάκης.
Όχι σε ένα μεγάλο, δημοτικό, καταφύγιο, που σίγουρα θα έχει προβλήματα, αλλά σε πολλά μικρά ανά Κοινότητα και ελεγχόμενα για μικρό αριθμό αδέσποτων, αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κουτούγκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Διονύσου συνεργάζεται σήμερα με καταφύγιο στον Αυλώνα όπου φιλοξενούνται 55 περίπου αδέσποτα ζώα σε κλουβιά με κόστος 90.000 ευρώ το χρόνο.
“Τα ζώα αυτά πρέπει να βγουν από τα κλουβιά τους και να έρθουν στο ανοιχτό περιβάλλον. Να βάλετε όλοι, όλες οι Κοινότητες, πλάτη για τα μικρά καταφύγια. Να καταλάβουμε ότι τα αδέσποτα είναι δικά μας ζώα, εμείς ανοίξαμε την πόρτα και έφυγαν”, τόνισε εμφανώς φορτισμένος ο κ. Κουτούγκας.
Αξίζει εδώ, πάντως, να σημειωθεί η θέση της Μ. Μπακαφούκα, υπαλλήλου του Δήμου, Προϊσταμένης μέχρι τη συνταξιοδότησή της του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στο οποίο εντάσσεται και η διαχείριση και η ευζωία των εγκαταλελειμμένων ζώων, με εμπειρία χρόνων στο συγκεκριμένο τομέα. Απαντώντας προεκλογικά σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου (σ.σ. Η κ. Μπακαφούκα ήταν υποψήφια με την παράταξη “Νέος Διόνυσος”) είχε τονίσει:
Νομίζω πως στο Δήμο Διονύσου, με τις τόσες εγκαταλείψεις, αξιοπρεπές καταφύγιο λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας δεν μπορούμε να έχουμε. Δυστυχώς τα παραδείγματα από δημοτικά καταφύγια κρίνονται από τους περισσότερους φιλόζωους αρνητικά. Όποιον χώρο και να εξασφαλίσουμε, θα αρκεί για 50-60 ζώα. Αφήνω στην άκρη τα τεράστια ποσά αλλά και το προσωπικό που θα απαιτηθούν για την καλή λειτουργία του- ούτε τόσα χρήματα έχουν οι Δήμοι ούτε μόνιμο προσωπικό επιτρέπεται να προσλάβουν για αυτή τη δουλειά. Και θα ξυπνήσουμε μια ημέρα, περικυκλωμένοι από εγκαταλελειμμένα ζώα, άδολες ψυχές που χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Προτιμότερη λοιπόν είναι η ενοικίαση οργανωμένης δομής για την φροντίδα και την ευζωία των απροστάτευτων ζώων.
Και για την αντιμετώπιση του προβλήματος η ίδια παρέπεμπε σε εκτεταμένες δράσεις υιοθεσίας, σε ευρεία ενημέρωση του κοινού, καθώς και στην ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου, για το οποίο υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου από την άνοιξη του 2020.