logo


Δυο μήνες απέχουμε από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) αλλά μόλις έναν από την έναρξη (1 Απριλίου) της υποχρέωσης των ιδιοκτητών αδόμητων εκτάσεων να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους, να τις συντηρούν καθαρές, και να υποβάλουν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα υπεύθυνη δήλωση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.

Η θεσμοθέτηση του τελευταίου αποτελεί ρύθμιση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και συνίσταται σε ηλεκτρονική βάση, με στόχο την καταγραφή υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο, από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Ο σχετικός νόμος (5075/2023) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Δεκεμβρίου 2023 και προβλέπει πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων, υπερισχύει τέλος της σχετικής πυροσβεστικής διάταξης, την οποία ακολουθούσαμε μέχρι τώρα.

Σε ποιους αφορά

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη. Κοινώς αφορά τους πάντες.

Όλοι αυτοί με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Στη συνέχεια όλοι αυτοί θα πρέπει μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο. Ενώ, όπως αναφέρεται, «για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών». Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση, θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο κατ’ άτομο, δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά από ό,τι φαίνεται ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε στο να μπει ο δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού.

Και διετής φυλάκιση

Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων. Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πολύ υψηλό πρόστιμο που φθάνει έως και τις  54.000 ευρώ.

Επειδή όμως και το αν ο καθαρισμός έγινε σωστά είναι σχετική έννοια, αλλά και επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν συνεχώς αν ξαναβγήκαν χορτάρια κ.λπ., πράγματα διόλου εύκολα για όσους κατοικούν μακριά από τις ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν να έχουν συνεχή εποπτεία, οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι στην κρίση των ελεγκτικών οργάνων για επιβολή ποινών και προστίμων.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων

Με βάση τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως είναι ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δένδρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σχετική με τα παραπάνω ήταν και η ερώτηση της Οδού Διονύσου προς τη Διοίκηση, στη διάρκεια της πρόσφατης (27/2) συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, με το επιπλέον δεδομένο πως μόνο στην Κοινότητα Διονύσου οι ιδιοκτήτες αδόμητων ξεπερνούν τους χίλιους, όσες και οι ειδοποιητήριες επιστολές που κάθε χρόνο αποστέλλονται. “Ο, τι προβλέπεται, θα τηρηθεί” απάντησε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, προσθέτοντας πως από το τέλος αυτής της εβδομάδας η Διοίκηση θα ξεκινήσει τις ενέργειες για την οργάνωση της πυροπροστασίας. Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, συνάντηση για το θέμα είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη 6 Μαρτίου, οπότε και θα συζητηθούν συγκεκριμένες κινήσεις, μέτρα και παρεμβάσεις.