Με τη συμμετοχή πολλών ειδικών επιστημόνων- νομικών, πολεοδόμων, μηχανικών, δασολόγων, αρχαιολόγων- πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα της Πεντέλης, χθες Κυριακή 31 Μαρτίου, η εκδήλωση που οργάνωσε για το Πεντελικό ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του γειτονικού Δήμου “Η Πεντέλη μας”.
Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Το Πεντελικό σε συνθήκες κλιματικής κρίσης- Απειλές και ευκαιρίες», δεν μπορούσαν παρά να αναφερθούν, ανάμεσα στις απειλές, και οι προσπάθειες της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να εγκαταστήσει και πάλι λατομική δραστηριότητα στο βουνό.
Η πρώτη αναφορά χθες έγινε από τον Βλ. Σιώμο, Πρόεδρο του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ο οποίος μάλιστα, τονίζοντας την αδηφαγία συμφερόντων και ασυνείδητων, υπογράμμισε πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν αποθρασυνθεί και εξαπολύουν απειλές προς πάσα κατεύθυνση ενώ προειδοποίησε πως έχουν παρεισφρήσει σε Δήμους και τοπικούς φορείς. Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε επιπλέον στην πρόσφατη συνέντευξη του νομικού συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος μίλησε για αδειοδότηση σε ένα τουλάχιστον λατομικό χώρο.
Οι δυο τοποθετήσεις που ξεχώρισαν στη συνέχεια ήταν αυτές της Μ. Καραμανώφ, Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Αντιπροέδρου του ΣτΕ επί τιμή, και της Α. Αρβανιτάκη, Πολεοδόμου- Χωροτάκτη, Συντονίστριας Τοπικών Θεμάτων του ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών).
Σύμφωνα με την κ. Καραμανώφ, αν και η νομοθεσία έχει γενικά καταντήσει- “και χρησιμοποιώ τη λέξη συνειδητά”- να επιτρέπει σωρεία χρήσεων μέσα στα δάση, εντούτοις στο Πεντελικό, ένα ευαίσθητο οικοσύστημα όπως το χαρακτήρισε, ισχύει, και το καλύπτει, υπέρτερη ειδική νομοθεσία που είναι το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του (1988) καθώς και το Ρυθμιστικό της Αθήνας (1985). Το τελευταίο προέβλεπε την ανασυγκρότηση του δασικού τοπίου και του ορεινού όγκου, ώστε να αποτελέσει βασικό πόλο αναψυχής και άθλησης και βασικό πνεύμονα πρασίνου για το υποβαθμισμένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την προστασία, καμιά παρέμβαση που επιδεινώνει την κατάστασή του δεν μπορεί να εγκριθεί, απόδειξη οι δυο απόπειρες τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος, το 1991 και το 1992, που έπεσαν στο κενό. Όλες μάλιστα οι παρεμβάσεις στόχο πρέπει να έχουν πρωτίστως την αποκατάσταση του βουνού.
Περνώντας στο masterplan της κυβέρνησης που προορίζεται για το Πεντελικό, η κ. Καραμανώφ τόνισε πως αποτελεί αδόκιμο όρο, μια που τα masterplans, ή διαχειριστικά σχέδια επί το ελληνικότερον, προορίζονται για αστικές περιοχές και όχι για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, και μάλιστα ευαίσθητων, το συγκεκριμένο δεν αποτελεί πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης, και τέλος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό εργαλείο για να παρακαμφθεί η ειδική προστασία της Πεντέλης: “Και αν μας έχει απομείνει ελάχιστο μυαλό, να μην διανοούμαστε να την καταστρατηγήσουμε ή να την παραβιάσουμε”, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η Αντιπρόεδρος του ΣτΕ. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του κ. Σιώμου, υπογράμμισε πως η κατάργηση των λατομικών Ζωνών στο Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού αποτελεί τροποποίηση επί τα βελτίω, άρα συνταγματικά αποδεκτή.
“Όταν διαβουλευτείτε για το Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στις περιοχές σας, παρακαλώ σκεφτείτε κι εμάς, τους υπόλοιπους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που χρειαζόμαστε καθαρό αέρα για να ζήσουμε”. Έτσι έκλεισε τη δική της τοποθέτηση η κ. Αρβανιτάκη, εκ μέρους του ΣΕΠΟΧ, που χαρακτήρισε το masterplan μονόπλευρη, εξωθεσμική και μη ολοκληρωμένη μελέτη. Αναφερόμενη ειδικότερα στην προστασία του Πεντελικού, η κ. Αρβανιτάκη υπογράμμισε τη στήριξη του ΣΕΠΟΧ στις αρχές που εκφράζονται από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο της Πεντέλης: Αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και της οικολογικής ισορροπίας στο βουνό και ρύθμιση της ανθρώπινης παρουσίας, όχι μόνο μέσα από χρήσεις που μπαίνουν άπαξ, αλλά και μέσω ζωντανής διαχείρισης (χρήσεις για περιβαλλοντική εκπαίδευση, για ήπια αναψυχή, όχι σε αστικές χρήσεις μεγάλου βεληνεκούς και υπερτοπικής κατεύθυνσης). Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο Ρυθμιστικό της Αθήνας και στο άρθρο 18 που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων.
Στην εκδήλωση από την πλευρά του Δήμου Διονύσου παραβρέθηκαν η Ελ. Αλεξίου, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτική σύμβουλος με τον Εύπολι, η Λ. Φέρμελη τέως δημοτική σύμβουλος και ο Κ. Μπομπής, τέως τοπικός σύμβουλος Διονύσου και μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πεντέλη SOS.
Ο τελευταίος σε σύντομη τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας ενημερώσω εσάς και τους συμπολίτες σας, για το σοβαρό πρόβλημα των νέων Λατομείων στο Πεντελικό.
Εδώ και τρία χρόνια κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα Λατομεία στην βόρεια πλευρά του Πεντελικού Όρους σε αναδασωτέες εκτάσεις και πλησίον Αρχαιολογικών χώρων.
Οι κατά καιρούς υποσχέσεις των διαφόρων Υπουργών Περιβάλλοντος ότι θα νομοθετήσουν κατά της δημιουργίας νέων Λατομείων, απεδείχθησαν δυστυχώς “ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ”.
Μόνον το Υπουργείο Πολιτισμού με Απόφαση του ΚΑΣ έχει ξεκάθαρα ταχθεί εναντίον των νέων Λατομείων.
Ενώ ο ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού) είχε εμπλακεί από την αρχή στο πρόβλημα και αναμέναμε δυναμικότερη παρέμβασή του, προκειμένου να ανακόψει τις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, αυτό δυστυχώς δεν έγινε.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πρόβλημα έγιναν στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, όταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς σε σχετική Επερώτηση στην Βουλή, δεσμεύτηκε ότι στο Νομοσχέδιο για την εκτός Σχεδίου Δόμηση, θα συμπεριλάβει και ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ για απαγόρευση, όχι μόνον της εξόρυξης, αλλά και της έκδοσης αδειών ερευνών στο Πεντελικό και σε μεταγενέστερο χρόνο, ότι θα προχωρήσει σε ΑΛΛΑΓΗ του ΠΔ του 1988 και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής για οριστική κατάργηση των λατομικών ζωνών στο Πεντελικό Όρος.
Κατόπιν των ανωτέρω αναμένουμε την παρέμβαση και στήριξη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης και βεβαίως και του Δήμου Πεντέλης, προκειμένου να βοηθήσετε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ εναντίον των νέων Λατομείων στο Πεντελικό, που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του Οικοσυστήματος της Πεντέλης, που ως γνωστόν αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου και ζωής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Σ.σ. Όλες οι τοποθετήσεις βρίσκονται αναρτημένες στη σελίδα του Συλλόγου «Η Πεντέλη μας» στο facebook