Πυροπροστασία, Λατομεία, διόδια και δημοτική περιουσία ήταν το τετράπτυχο των θεμάτων που απασχόλησαν την ενημερωτική εκδήλωση του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου, την περασμένη Τετάρτη 10 Απριλίου. Προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, οι επικεφαλής των παρατάξεων, όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στην Κοινότητα Διονύσου, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, σε μια προσπάθεια ώστε- μετά από πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις στα τέσσερα μέτωπα- να συντονιστούν όλες οι τοπικές δυνάμεις και να αποκτήσουν κοινό βηματισμό για την αντιμετώπισή τους με την κατάθεση σχετικών προτάσεων, όπως δήλωσε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Σοφού.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι Γ. Καλαφατέλης και Γ. Φωτάκης από τη μείζονα μειοψηφία, ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, ο Ν. Καρυστινός και η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, από το Τοπικό Συμβούλιο μόνον ο Τ. Μπάσης από τη μείζονα, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών Δ. Πιτιανούδης και εκπρόσωποι του Αθλητικού Ομίλου Διονύσου, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης προσήλθαν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρος και Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκης.
Η πυροπροστασία, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε κατά κύριο λόγο τους παρευρισκόμενους, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου σε 15 ημέρες, σε συνδυασμό βέβαια και με το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας και την εφαρμοστική εγκύκλιο, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στους πολίτες όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) είχε λάβει σχετική απόφαση, ζητώντας την αναστολή εφαρμογής της για ένα χρόνο.
Τον πρώτο λόγο στο θέμα της πυροπροστασίας είχε ο κ. Πιτιανούδης από τους Εθελοντές, που επέμεινε ιδιαιτέρως στο θέμα της πρόληψης- πώς μπορεί η πόλη να ετοιμαστεί πιο αποτελεσματικά. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα:
- Άμεση και με κάθε τρόπο απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που σήμερα βρίσκεται παντού εν αφθονία- Υπενθύμιση στους εργολάβους που ήδη προβαίνουν σε καθαρισμούς της υποχρέωσής τους να απομακρύνουν τα κλαδέματα
- Καθαρισμοί των οικοπέδων και αποψιλώσεις των παρόδιων τμημάτων
- Συνεχής παρουσία δυο τουλάχιστον πυροσβεστικών στην Κοινότητα Διονύσου
- Πιέσεις στη ΔΕΗ να συντηρήσει το δίκτυό της, αλλά και να εκτελεί σωστά το κλάδεμα των δέντρων που ακουμπούν στα καλώδια, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη
- Πιέσεις στο Δασαρχείο για τη διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων, μια που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή
- Έλεγχος και άμεση απομάκρυνση των παράνομων χωματερών, ιδιαιτέρως στη Σταμάτα
- Γνωστοποίηση στους κατοίκους του σχεδίου διαφυγής και εκκένωσης, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες
- Πρόσληψη εταιρείας security για την επάνδρωση των πυροφυλακίων
- Αναθεώρηση των σημείων όπου βρίσκονται οι πυροσβεστικοί κρουνοί και ιεράρχησή τους
- Και, τέλος, χρήση θερμικών καμερών έναντι του drone, που είχε χρησιμοποιηθεί πέρυσι με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση κατοίκων.
Για τις κάμερες, ειδικότερα, λεπτομερειακή ήταν η παρουσίαση του Γ. Χατζηαϊβάζη, εκ μέρους των Εθελοντών, που συνέκρινε με διαφάνειες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των δυο συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς, αλλά και το κόστος τους, προκρίνοντας τις κάμερες, όπως έχει κάνει αντιστοίχως και ο γειτονικός Δήμος Πεντέλης: Εκεί με 9 κάμερες ελέγχεται το μισό βουνό στη νότια πλευρά του, ενώ επίκειται η προμήθεια άλλων 6 καμερών για την πλήρη κάλυψή του.
Την υποδομή που άφησε παρακαταθήκη στη νέα Δημοτική Αρχή παρουσίασε εν συνεχεία ο τέως Δήμαρχος, μιλώντας για την ανανέωση του στόλου οχημάτων, τους εκτεταμένους- “πρωτοφανείς” τους χαρακτήρισε- καθαρισμούς στο περιαστικό πράσινο μέσω εργολαβιών αλλά και του Προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ, την υπογειοποίηση των καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης που ήδη εκτελείται, την τοποθέτηση πιλοτικού συστήματος πυρανίχνευσης με αισθητήρες στην Άνοιξη, τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου στο Δήμο Διονύσου, στο οποίο μπορεί να “κουμπώσουν” και άλλες εφαρμογές και συστήματα όπως οι αισθητήρες αλλά και οι θερμικές κάμερες, και για την πυρανίχνευση αλλά και για τον εντοπισμό των υπεύθυνων για τις χωματερές, την επιβολή προστίμων ύψους άνω των 500.000 ευρώ στους ασυνεπείς ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, τον τηλεέλεγχο των αντλιοστασίων και των δεξαμενών μέσω του ΚΕΛ, τη μελέτη ύψους 800.000 ευρώ για την προμήθεια θερμικών καμερών, που μπορεί να υποβληθεί για χρηματοδότηση κ.λπ.
Κενά και αστοχίες στον παραπάνω σχεδιασμό εντόπισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, και ειδικότερα στον έλεγχο των εργολάβων από τους επόπτες καθαριότητας, “που είναι εξαφανισμένοι”, στην ανάγκη οι καθαρισμοί στα δάση να γίνονται το φθινόπωρο, αλλά και στην προμήθεια, τον Ιούνιο του 2023, μπαλονιού (zeppelin), το οποίο όμως δεν τέθηκε σε λειτουργία (σ.σ. όπως πάντως δήλωσε ο ίδιος, δοκιμαστική πτήση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει στην πυροπροστασία). Ο κ. Τραϊφόρος προσέθεσε, τέλος, πως για την αποτελεσματικότερη πρόληψη θα αυξηθούν οι περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας και των Εθελοντών, για την αποτροπή εμπρηστικών φαινομένων αλλά και για να μπει φρένο στην ανεξέλγκτη απόρριψη κηπαίων. Οι περιπολίες εξάλλου, μαζί με την ενίσχυση του οδικού φωτισμού, θα χρησιμοποιηθούν για να αποθαρρύνουν και την αυξανόμενη παραβατικότητα, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας.
Παραμένοντας στο ίδιο “μέτωπο”, υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου στην πρόσφατη συνεδρίασή της (9/4), αποφάσισε την πρόσληψη 15 ατόμων εποχικού προσωπικού για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας (αποψιλώσεις και πυροφυλάκια), ενώ αναμένεται η πρόσληψη και άλλων εργαζόμενων, 8μηνης σύμβασης, για τους ίδιους σκοπούς. Όσο για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, σταθερά στο πλάι του Δήμου στέκονται τα Λατομεία με μηχανήματα και προσωπικό, απούσα προς το παρόν η Περιφέρεια από το έργο της αποψίλωσης στους δρόμους ευθύνης της, ενώ τα εσωτερικά προβλήματα στον ΣΠΑΠ (Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού) δημιουργούν εύλογες ανησυχίες.
Τέλος, θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τον νέο Κανονισμό, μια που η ΚΕΔΕ αποφάσισε μεν να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής του μέχρι το 2025, η πλευρά του Υπουργείου όμως έχει δώσει παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Το θέμα εξάλλου θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, την προσεχή Τρίτη 16 Απριλίου, ώστε να υιοθετηθεί η απόφαση της ΚΕΔΕ, αλλά και να εκφραστεί η αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Κανονισμού χωρίς τους ανάλογους πόρους.
Πολύ μικρότερη ήταν η συζήτηση γύρω από:
*Τη διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας, για την οποία το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών είναι ασφυκτικό. Με δυο κτηματολογικές δίκες σε εξέλιξη, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, και στο Διόνυσο και στις άλλες Κοινότητες, όπως υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης που ως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού είχε αναλάβει το ζήτημα. Ο όγκος της δουλειάς του έχει παραδοθεί και στις Υπηρεσίες και στους αιρετούς, με τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου να έχει προχωρήσει σε επαφές και ενέργειες που θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως ενημέρωσε ο κ. Τραϊφόρος. Επιπλέον, την ενεργή εμπλοκή του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου στην εποπτεία των όποιων ενεργειών διεκδίκησης της δημοτικής περιουσίας, πρότεινε ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός.
*Την επαπειλούμενη επανέναρξη λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, μετά τόσο από την κατηγορηματική αντίθεση του ΥΠΕΝ, όπως εκφράστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Ν. Ταγαρά, αλλά και την απουσία νομοθετικής ρύθμισης από το τελευταίο νομοσχέδιο του ίδιου Υπουργείου. Για το ίδιο θέμα, σημειώνεται, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης την προσεχή Τρίτη φέρνει στο Σώμα εισήγηση για τη συγκρότηση επιτροπής, που θα αναλάβει και θα προωθήσει ενέργειες ενάντια στη λειτουργία πάσης φύσεως λατομικών ζωνών στο Πεντελικό.
*Και για την τοποθέτηση διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγ. Στέφανο, μετά και από την εξαγγελία του υφυπουργού Ν. Ταχιάου στη Βουλή περί διαβούλευσης με τους Δήμους ενόψει της κατασκευής των σχετικών έργων, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως λίγες ώρες αργότερα, την Πέμπτη 11 Απριλίου, η πυροπροστασία συζητήθηκε και πάλι, με πρωτοβουλία της Λ. Χουλιάρα ως θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως, από το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, του οποίου τέσσερα από τα πέντε μέλη δεν είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Εξωραϊστικού Συλλόγου την προηγούμενη ημέρα. Στην εισήγησή της η κ. Χουλιάρα υπογράμμιζε ιδιαιτέρως την ενημέρωση προς τους πολίτες, αλλά και τις ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή προς κάθε κατεύθυνση, καθώς και την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας για την πυροπρόληψη.
Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου παραβρέθηκε και πάλι ο Αντιδήμαρχος, που σε γενικές γραμμές επανέλαβε όσα είχε ήδη πει στην εκδήλωση του Εξωραϊστικού, τόσο για την πυροπροστασία όσο και για τις αντιδράσεις που επίκεινται κατά της εφαρμογής του νέου Κανονισμού, ενώ προσέθεσε και την πληροφορία για την τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης νερού υπό πίεση από τις 6 δεξαμενές της περιοχής, με κανονάκια. Στην ίδια συνεδρίαση παρών ήταν και ο Α. Κούνης από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που υπεραμύνθηκε της χρήσης της τεχνολογίας (drones και κάμερες) σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς τρόπους πυροπροστασίας (πυροφυλάκια και περιπολίες). Παρών και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς, που ενημέρωσε για τις επαφές της Δημάρχου με τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής παρουσία 5 πυροσβεστικών οχημάτων και 20 πυροσβεστών στην Κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα στο χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Αθλητικού Ομίλου Διονύσου.