Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης Νέος Διόνυσος
Μια κατ’ αρχήν θετική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής που προκαλεί ενδιαφέρον αλλά εγείρει και κάποια ερωτηματικά που χρήζουν είτε διευκρίνισης είτε βελτίωσης ώστε η πρωτοβουλία να αποδειχθεί ωφέλιμη και όχι απλώς μια ακόμα ανακοίνωση πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, όπως εκείνη στο παρελθόν με τα drones έμπροσθεν του Δημαρχιακού κτηρίου.
Η τεχνολογία είναι πλέον ώριμη και χαμηλού κόστους για να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου για τις κρίσιμες καταστάσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ανεπιφύλακτα θετική στάση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, αρκεί να συμβάλλει στην ενημέρωσή μας με προστιθέμενη αξία και πληροφόρηση, και όχι απλώς επαναλήψεις τυπικών ανακοινώσεων που πληθωρικά εμφανίζονται παντού- από τις τηλεοράσεις, τα ραδιοφωνικά δίκτυα έως κάποιες συνήθεις εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα που ενημερώνουν και προβλέπουν την εξέλιξη του καιρού.
Διαβάζουμε στην Οδός Διονύσου, θα ευχόμουν να υπήρχε επίσημη αναλυτική ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, ότι δημιουργήθηκε στο viber μια ομάδα με τον τίτλο Alert Δήμου Διονύσου με πραγματικά φιλόδοξους στόχους όπως (αντιγράφω επί λέξει)
“… για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις χιονοπτώσεις-αλλά και με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών”.
Οι εγγραφές είναι εθελοντικές και μόνο για ενήλικες (πολύ περίεργο αυτός ο περιορισμός!!) και σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέρχονται σε 350 (εντυπωσιακό μέγεθος) και πιθανολογώ ότι λόγω του ενδιαφέροντος που προκάλεσε μάλλον θα υπερβαίνουν τους 500.
Εκτός από την “έγκαιρη και έγκυρη” ενημέρωση που θα λαμβάνουν οι εγγεγραμμένοι θα έχουν τη δυνατότητα (αντιγράφω και πάλι επί λέξει)
“Αυτοί καλούνται να αναφέρουν οποιαδήποτε κίνηση ή συμβάν σχετικά με την Πολιτική Προστασία, παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες”.
Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν σχεδόν ιδανικά και ας περάσουμε στις καλόπιστες ερωτήσεις που ευελπιστώ να τύχουν σαφών απαντήσεων από τους υπευθύνους της πρωτοβουλίας
1. Ποιος είναι ο διαχειριστής (administrator) του Alert Δήμου Διονύσου και ποια τα ειδικά του καθήκοντα; Είναι ο μόνος αρμόδιος για αναρτήσεις και αν ναι ποιες μέχρι τώρα αναρτήσεις έγιναν από τον ίδιο και με ποια ουσιαστικά κριτήρια; Αν δεν υπάρχει μόνο ένας διαχειριστής, ποιοι άλλοι έχουν δικαιώματα και πώς συντονίζονται;
2. Οι εγγεγραμμένοι καλούνται να αναφέρουν….. οποιαδήποτε κίνηση ή συμβάν…… αλλά δεν υπάρχει επεξήγηση με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό
3. Ποιος είναι υπεύθυνος να υποδέχεται όλες αυτές τις πληροφορίες και μάλιστα 24 ώρες όλες τις μέρες και να αποφασίζει για την εγκυρότητα και επικινδυνότητα ώστε να έχει την ευθύνη ανάρτησης;
4. Προφανώς είχα την εύλογη περιέργεια να εγγραφώ και να ενημερωθώ για τις ήδη αναρτήσεις. Διαπίστωσα ότι υπήρχαν ανακοινώσεις με περιεχόμενο που αφορούσε την πρόβλεψη καιρού για όλη την Αττική και διερωτήθηκα αν αυτή η πληροφόρηση που υπάρχει κάθε μία ώρα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση αποτελεί Alert (μετάφραση σε εγρήγορση ή σε συναγερμό) πρόσκληση που θα λάβουν στα σοβαρά οι κατοικούντες στο Δήμο Διονύσου; Όλες οι αναρτήσεις που διέτρεξα δεν είχαν καμία συνάφεια με την έννοια Alert. Η απαξίωση της σοβαρότητας του Alert Δήμου Διονύσου εν τη γενέσει του είναι υπαρκτός και δεν θα αναστραφεί εύκολα στην συνείδηση των πολιτών. Θα μας θυμίζει στην σύγχρονη εποχή τον μύθο του Αισώπου “… βοσκός φωνάζει στα ψέματα «Λύκος», μα όταν ο πραγματικός λύκος εμφανίζεται κανείς δεν τον πιστεύει”.
Με την ελπίδα όλα τα παραπάνω να αποτελούν απλώς δικές μου εικασίες και οι απαντήσεις που ζητούνται να διαψεύσουν τις ανησυχίες, διερωτώμαι μήπως η “έγκαιρη και έγκυρη” αξιοποίηση του αριθμού 112 είναι η λύση που πρέπει να εφαρμοστεί, τώρα μάλιστα που η λειτουργικότητα του αναβαθμίζεται ουσιαστικά.
Το 112 θα δέχεται video – φωτογραφίες και θα καθοδηγεί όσους κινδυνεύουν https://www.youtube.com/watch?v=Yhbri6KYo9E
Εν αναμονή λοιπόν των νέων αναρτήσεων και απαντήσεων μήπως ενημερωθούμε πληρέστερα.