Έγινε και αυτό. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, χθες Τρίτη 21 Μαΐου, το θέμα που αφορούσε στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία της Άνοιξης, εγκρίθηκε με τις ψήφους της… μειοψηφίας και της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου. Ενώ το θέμα που αφορούσε στην εξειδίκευση πίστωσης, ύψους συνολικά 11.500 ευρώ, για την παρουσίαση σειράς θεατρικών παραστάσεων, και στο Δήμο Διονύσου και σε άλλους Δήμους, από τις δυο δημοτικές θεατρικές σκηνές (σ.σ. Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης), απορρίφθηκε, μια που οι μόνοι που έδωσαν θετική ψήφο ήταν η Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Κομνηνάκης!
Ο τελευταίος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τρία διαφορετικά μέτωπα:
Αυτό, που διαφώνησε με τον τρόπο ανάθεσης των παραστάσεων- απ’ευθείας και με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μέσω εταιρείας παραγωγού- και δεν πείστηκε από τις λεπτομερείς διευκρινίσεις και απαντήσεις που έδωσαν δυο υπηρεσιακοί παράγοντες: Η διαδικασία αυτή επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση στα πολιτιστικά δρώμενα, εφόσον πρόκειται για μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση, μοναδικό καλλιτέχνη ή μοναδικό καλλιτεχνικό έργο. Οι σκηνοθέτες επιλέγονται μετά από διαγωνισμό, και εν συνεχεία οι ίδιοι επιλέγουν το επιτελείο συνεργατών τους. Αν όμως οι σκηνοθέτες των θεατρικών ομάδων επιλέγονται με διαγωνισμό, γιατί δεν μπορούν να επιλέγονται και οι συνεργάτες τους σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι κ.λπ. με τον ίδιο τρόπο; Και γιατί καλείται η Δημοτική Επιτροπή να εγκρίνει τις επιλογές του κάθε σκηνοθέτη, σε επιτελείο και θεατρικό έργο, χωρίς προηγούμενη μελέτη; Ήταν, με δυο λόγια, η ουσία του σκεπτικού της Αγγ. Πέππα από τη Δημοτική Αρχή. Αμέσως μετά ο συνάδελφός της Στ. Ουσταμπασίδης προσέθεσε πως οι 100.000 ευρώ, που αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό του Δήμου για πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν μπορούν να εξαντλούνται σε θεατρικές παραστάσεις αλλά να καλύψουν και άλλες εκδηλώσεις. Στο σκεπτικό αυτό συμφώνησαν και οι Λ. Κανακάρη και Στ. Δημητριάδης, και καταψήφισαν την εισήγηση του Αντιδημάρχου.
Το δεύτερο μέτωπο εκφράστηκε από τη μείζονα μειοψηφία, και ειδικότερα από τον επικεφαλής της και τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, με αφορμή τον ισχυρισμό του κ. Κομνηνάκη πως οι περυσινές πολιτιστικές εκδηλώσεις κόστισαν στο σύνολό τους 330.000 ευρώ, σε αντιδιαστολή με τις φετινές, που αναμένεται να μην ξεπεράσουν τις 200.000 ευρώ, των Μικρών και Μεγάλων ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ και των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων συμπεριλαμβανομένων. Παρά το γεγονός πως ο Αντιδήμαρχος δήλωσε έτοιμος να προσκομίσει σχετικά στοιχεία, ο κ. Καλαφατέλης αμφισβήτησε σθεναρά τον ισχυρισμό αυτόν, τον κατηγόρησε πως τσουβαλιάζει τα νούμερα χωρίς να τα συγκεκριμενοποιεί και τον παρέπεμψε σε απολογισμό στο τέλος της χρονιάς, υποστηρίζοντας πως οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τις οποίες εξάλλου δήλωσε πως η παράταξή του στηρίζει, έχουν να κάνουν τόσο με την ποσότητα όσο και με την ποιότητα. Οι αρνητικές ψήφοι εδώ ήρθαν από τον τέως Δήμαρχο, τον Γ. Φωτάκη και τον Στ. Κριεμάδη.
Και το τρίτο μέτωπο εκφράστηκε από τη Δ. Ιατρού, που εκ μέρους του “Νέου Διόνυσου” συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή με δικαίωμα λόγου, όχι όμως και ψήφου. Η κ. Ιατρού από την πλευρά της, χωρίς να αρνείται την ανάγκη για πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, «με συντηρητική όμως αντιμετώπιση”, υπογράμμισε εντούτοις την ίδια ανάγκη για ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε σημαντικά θέματα για την ασφάλεια των κατοίκων, που χρειάζονται ενίσχυση, όπως είναι αυτό της πολιτικής προστασίας, και ειδικότερα- λόγω εποχής- της πυροπροστασίας. Η ίδια εξάλλου επεσήμανε πως η εταιρεία, μέσω της οποίας γίνονται οι αναθέσεις, είναι σταθερά η ίδια τα τελευταία χρόνια, οπότε ίσως είναι καιρός να αναζητηθεί νέος ανάδοχος.
Έτσι το θέμα απορρίφθηκε με 7 αρνητικές έναντι 2 μόνο θετικών ψήφων.
«Eντυπωσιακή» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο κ. Κομνηνάκης, τονίζοντας πως καλείται πλέον από τη θέση του Αντιδημάρχου να ανακοινώσει στις δυο θεατρικές ομάδες, που έχουν από 20 μέλη συμπολίτες η καθεμιά και που λειτουργούν για πάνω από 20 χρόνια, ότι φέτος έργο, με δουλειά πολλών μηνών, δεν θα ανεβάσουν: “Με λίγα λόγια καταργούμε και τις ομάδες και το κοινό που τους περιμένει”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σε δηλώσεις του στην Οδό Διονύσου, πάντως, φάνηκε διατεθειμένος να επαναφέρει το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή, και να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από την παραπάνω απόφαση.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, από τους ίδιους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στους δρόμους γύρω από την πλατεία της Άνοιξης, τότε το σκηνικό που διαμορφώνεται αποτυπώνει μια δημοτική ομάδα που αντί για συνοχή και συνεργατικότητα, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο Διονύσου, σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις, χωρισμένη σε “φατρίες” που φαίνεται να έχουν τόσο διαφορετικές ατζέντες όσο και διαφορετική προσέγγιση και οπτική.