logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άγιος Στέφανος, 20/05/2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο “Εξερευνώντας την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Διονύσουπου οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου την Τετάρτη 15 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, με την παρουσία και τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων από τον πολιτικό και επαγγελματικό – επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας με τίτλο Έρευνα καταναλωτικής συμπεριφοράς για την τοπική αγορά του Δήμου Διονύσουπου πραγματοποίησε ο Σύλλογος για τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με την τοπική αγορά του Δήμου. Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, με τη χρηματοδότηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με τη συμμετοχή 1235 ερωτώμενων καταναλωτών από το Δήμο και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, που απάντησαν σε δομημένο ερωτηματολόγιο τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειονότητα των ντόπιων καταναλωτών στηρίζει τις επιχειρήσεις της πόλης σε ποσοστό που ακουμπά το 87%, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι επισκέπτες από άλλες περιοχές της Περιφέρειας. Αναδείχθηκαν, παράλληλα, και οι ελλείψεις στις υποδομές της πόλης, η βελτίωση και αναβάθμιση των οποίων μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της τοπικής αγοράς.

Στόχος της εκδήλωσης, τόνισε ο συντονιστής, γνωστός δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος, ήταν να τεθεί στο κέντρο της συζήτησης το δυναμικό της τοπικής επιχειρηματικότητας, να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τόπου, αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές, και να διαμορφωθεί εποικοδομητικός διάλογος για το μέλλον, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους παρευρισκόμενους πολιτικούς.

Χαιρετισμοί

Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου υπογράμμισε τον πολύπλευρο ρόλο της τοπικής επιχειρηματικότητας στην πόλη και, εκ μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής, δήλωσε τη στήριξη και τη δέσμευσή της σε κάθε προσπάθεια τόνωσης της τοπικής αγοράς με κοινούς στόχους, προγράμματα και έργα, όπως η βελτίωση των υποδομών, η χωροθέτηση νέων θέσεων στάθμευσης, η ασφαλής πρόσβαση, η προώθηση της εξωστρέφειας για αύξηση της επισκεψιμότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και οι δυο εταίροι στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, ο Γ. Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και ο Γ. Καββαθάς Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έδωσε τα εύσημα στον Εμπορικό Σύλλογο για τη δράση και την προσφορά του, ενώ τόνισε ιδιαιτέρως πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στηρίζει με ένα πλέγμα 40 παροχών τα μέλη του. Για το Επιμελητήριο, υπογράμμισε, σημαντικό επίτευγμα είναι να κρατηθούν ζωντανές επιχειρήσεις των Δήμων. Σημαντικό δείγμα της συνεργασίας μεταξύ φορέων χαρακτήρισε την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη λήψη πρωτογενούς πληροφορίας και για το Σύλλογο και για το Δήμο. Ανακοίνωσε τέλος το 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με τη συνεργασία της ΓΣΕΒΕΕ και του Economist, το Σάββατο 25 Μαΐου, με ομιλητή τον F. Hollande.

Ο κ. Καββαθάς, από την πλευρά του, έδωσε στοιχεία για το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων που διεξήγαγε την έρευνα, ενώ υπογράμμισε την άψογη συνεργασία της Συνομοσπονδίας με το Επιμελητήριο και τα οφέλη από τη συνεργασία αυτή για τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο της χώρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Σπ. Γεροντίτης, που εξήρε την προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου στην πόλη, με την αποτύπωση της πραγματικότητας, όπως παρουσιάζεται μέσα από την έρευνα για το καταναλωτικό κοινό. Δήλωσε τέλος τη στήριξη της ΕΣΕΕ σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια.

Συγχαρητήρια στον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο έδωσε αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου Π. Πολιτάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Δήμου Διονύσου, με τις 4 επιμέρους τοπικές αγορές, που θα πρέπει να συλλειτουργήσουν ώστε να δώσουν στην τοπική κοινωνία θέσεις εργασίας, μέλλον στη νεολαία και βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και στη δυναμική που φαίνεται να έχει και που αναπτύσσεται με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπόρων, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου Ν. Πίλτσης που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης: Συζήτηση για τα αποτελέσματα της έρευνας, που για πρώτη φορά διεξάγεται στο Δήμο Διονύσου, εξερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, ανταλλαγή ιδεών και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Στόχος να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων το μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων, με την ανάδειξη των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Η έρευνα και η ανάλυση των τάσεων και των προκλήσεων είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτυπώνουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του επιχειρηματικού τοπίου και οδηγούν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή θεμέλιος λίθος είναι η συνεργασία με το Δήμο Διονύσου για από κοινού δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν, εν συνεχεία, ο Στ. Βαρδαρός Διοικητικός Διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ο Γ. Θανόπουλος Προϊστάμενος Μονάδας Έρευνας Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης στον ίδιο φορέα.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα, όπως τα συνόψισε ο συντονιστής, έδειξαν μια τοπική αγορά σχετικά ανεπτυγμένη, ελλιπείς υποδομές, μέτρια αισθητική, ισχυρή αίσθηση της κοινότητας, προτίμηση λόγω προσωπικής εξυπηρέτησης και σημαντική επισκεψιμότητα από κατοίκους τόσο του Δήμου όσο και άλλων περιοχών.

Τα παραπάνω σχολίασαν αμέσως μετά η Δήμαρχος Διονύσου, ο Κ. Πανάκιας Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής, ο πολιτικός μηχανικός Αβ. Παπαβασιλείου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Η κ. Μαϊχόσογλου αναγνώρισε τη χρησιμότητα της έρευνας που θα βοηθήσει το σχεδιασμό και τις αποφάσεις για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Αναγνώρισε επιπλέον την έλλειψη στις υποδομές, που δυσχεραίνουν την προσβασιμότητα, και που οφείλονται στην έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, λόγω και της ύπαρξης πολλών οικισμών προ του 1923. Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπισθεί συνολικά με την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενώ ήδη προγραμματίζονται ενέργειες για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης, καθώς και για κυκλοφοριακές επεμβάσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Την άποψη για την έλλειψη στις υποδομές συμμερίστηκε, από την πλευρά του και ο κ. Παπαβασιλείου, που οφείλεται στο διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαιτέρως και στο πρόβλημα των οικισμών προ του 1923, για την επίλυση του οποίου ζήτησε τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης.

Ο κ. Πανάκιας αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Δήμου Διονύσου – σύμμεικτη αναπτυσσόμενη περιοχή, με έκταση 70 τετρ. χιλιομέτρων, αποτελούμενη από 7 Κοινότητες, με χαμηλή οικιστική κάλυψη, όπου περιλαμβάνεται και περιοχή με άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση – που αποτρέπουν τη δημιουργία μεγάλης ενιαίας αγοράς. Ο ΣΕΒΑ, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής απασχολώντας εξειδικευμένο προσωπικό.

Ολοκληρώνοντας το σχολιασμό της έρευνας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υπογράμμισε πως το σημαντικότερο εύρημα ήταν η προτίμηση 430.000 καταναλωτών εκτός Δήμου που προτίμησαν την τοπική αγορά της πόλης, αριθμός που για να διατηρηθεί και να αυξηθεί απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης, αλλά των ίδιων των επιχειρήσεων με την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Εκσυγχρονίζοντας τις Δημόσιες Υποδομές – Συγκοινωνίες προς όφελος επιχειρήσεων και δημοτών του Δήμου Διονύσου

Ακολούθησαν τρεις κύκλοι συζήτησης με βάση τα ευρήματα της έρευνας αλλά και με θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του Δήμου Διονύσου.

Στον πρώτο κύκλο, με θέμα “Εκσυγχρονίζοντας τις Δημόσιες Υποδομές – Συγκοινωνίες προς όφελος επιχειρήσεων και δημοτών του Δήμου Διονύσου” συμμετείχαν οι βουλευτές Στ. Πέτσας (ΝΔ), Γ. Καραμέρος (ΣΥΡΙΖΑ) και Μ. Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Β. Καβαλλάρη, μαζί με τη Δήμαρχο Διονύσου και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.

Ανοίγοντας τη συζήτηση η κ. Καβαλλάρη αναφέρθηκε στα έργα υποδομών – αντιπλημμυρικά, διευθέτηση ρεμάτων, οδικής ασφάλειας, αναπλάσεις – που έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια για το Δήμο Διονύσου, και δήλωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει προτάσεις για έργα συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, μαζί με την έλλειψη των βασικών υποδομών, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών με πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού, κατάργηση του υπεραστικού εισιτηρίου, υπογειοποίηση των γραμμών στον Άγ. Στέφανο και παράταση του ωραρίου για τα αστικά λεωφορεία.

Πολύτιμο εργαλείο χαρακτήρισε την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου και ο κ. Πέτσας, δημότης Διονύσου ο ίδιος, αναγνωρίζοντας με τη σειρά του την έλλειψη υποδομών στην πόλη, που θα αντιμετωπισθεί με την ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού, με τις προβλεπόμενες αστικές αναπλάσεις περιοχών και τη διαπλάτυνση του κεντρικού οδικού άξονα, καθώς και με την ολοκλήρωση έργων υποδομής όπως η αποχέτευση, ενόψει μάλιστα της επικείμενης ανάπλασης των Κτημάτων Τατοΐου που θα σημάνει και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμέρος επεσήμανε τη δυσκολία διαμόρφωσης μιας ενιαίας αγοράς στο Δήμο Διονύσου, που προέρχεται από καλλικρατική ένωση, αλλά και την κουλτούρα του καταναλωτή που αναζητεί γνωστά προϊόντα σε μεγάλες αγορές. Όσο για τον απαραίτητο πολεοδομικό σχεδιασμό, που συνδέεται με τις υποδομές, υπογράμμισε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του ως αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας, των υποστελεχωμένων υπηρεσιών και της έλλειψης πόρων και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Ο κύκλος αυτής της συζήτησης ολοκληρώθηκε με τον κ. Χριστοδουλάκη, που υπογράμμισε την ταχεία μετεξέλιξη της περιοχής που δεν συνοδεύθηκε από την αντίστοιχη ανάπτυξη σε στοιχειώδεις υποδομές και σχεδιασμό. Απάντηση σ’ αυτά είναι κατ’ αρχάς το υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Όσο για τις μεταφορές, επανέφερε το επιτακτικό αίτημα της επέκτασης των γραμμών του ΗΣΑΠ και της πύκνωσης των δρομολογίων του προαστιακού, αλλά και της στήριξης της δημοτικής συγκοινωνίας. Ο ίδιος υπενθύμισε και άλλα δυο θέματα που απασχολούν την περιοχή, την τοποθέτηση διοδίων και την εγκατάσταση Λατομείων στην Πεντέλη, για τα οποία πρόσφατα κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή.

Παραβατικότητα και Αστυνόμευση

Στο δεύτερο κύκλο, με θέμα την Παραβατικότητα και την Αστυνόμευση, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Μ. Κοροβέση, ο Διοικητής του Α.Τ. Τμήματος Αγ. Στεφάνου Ν. Νούσας και ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Ν. Πέππας. Αν και η έρευνα δεν ανέδειξε σχετικά ευρήματα, εντούτοις επισημάνθηκαν διαρρήξεις, μικροκλοπές και βανδαλισμοί που διώχνουν τους καταναλωτές ενώ επιβαρύνουν τους τοπικούς επαγγελματίες με δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών. Πάντως η παραβατικότητα, και ιδιαιτέρως η νεανική, στο Δήμο Διονύσου βρίσκεται σε εμβρυϊκή κατάσταση, όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, είναι εισαγόμενη και απαιτεί συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης.

Τη χαμηλή εισαγόμενη μικροεγκληματικότητα, και τη σε μικρό βαθμό νεανική παραβατικότητα, επιβεβαίωσε και ο κ. Νούσας, που σημείωσε τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Στεφάνου σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό ενώ ευχαρίστησε τον Εμπορικό Σύλλογο για τη συνδρομή του στο έργο της Αστυνομίας.

Πολυδιάστατο πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία από όλους, τόνισε στην παρέμβασή της η Δήμαρχος Διονύσου, ώστε μέσα από δράσεις να δοθούν στη νεολαία υγιείς διέξοδοι.

Ο κ. Πέππας, επιχειρηματίας στο Δήμο Διονύσου κι ο ίδιος, υπογράμμισε πως η μάχη με την παραβατικότητα δεν σταματά, αλλά η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων έδειξε πως μπορεί να φέρει αποτελέσματα, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν. Σχολιάζοντας, επιπλέον την έρευνα, τόνισε πως η διάθεση των καταναλωτών από όλη την Περιφέρεια να προτιμούν την τοπική αγορά πρέπει να στηριχθεί από ανάλογη βελτίωση στις υποδομές αλλά και από την ταυτοποίηση του ενιαίου χαρακτήρα του Δήμου.

Γεννημένη στον Άγ. Στέφανο η κ. Κοροβέση επέλεξε να αναφερθεί ειδικότερα στην παραβατικότητα ανηλίκων, τονίζοντας πως για την αντιμετώπισή της απαιτείται η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τη στήριξη του οικογενειακού και του σχολικού περιβάλλοντος, μια που η αυστηροποίηση των ποινών δεν μπορεί να είναι η λύση. Τόνισε επιπλέον πως για τους τοπικούς επιχειρηματίες αποτελεί πληγή η οικονομική αιμορραγία για την αποκατάσταση των φθορών από βανδαλισμούς.

Δύσκολο, περίπλοκο και με πολλά επίπεδα, χαρακτήρισε το θέμα της εγκληματικότητας ο κ. Βορίδης, που για την αντιμετώπισή του στον τομέα της πρόληψης η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει σημαντικό παρεμβατικό ρόλο με την ουσιαστική ενεργοποίηση θεσμών, όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και με την υποστήριξη οικογενειών με προβλήματα. Αναφέρθηκε επιπλέον στο κανονιστικό πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής για τη μικροπαραβατικότητα, που πρόσφατα τροποποίησε η κυβέρνηση, ενώ εκκρεμεί αυτό για τη νεανική παραβατικότητα. Προσέθεσε, τέλος, την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αττική με χιλιάδες ένστολους που αποσπάστηκαν από διάφορες υπηρεσίες

Ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας

Οι κύκλοι συζητήσεων ολοκληρώθηκαν με το θέμα που αφορούσε στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμμετείχαν οι βουλευτές Β. Οικονόμου και Γ. Βλάχος (ΝΔ), η πολιτεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Β. Αναστασίου και ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Δ. Γαβαλάκης.

Η συζήτηση βασίσθηκε στα κεντρικά σημεία της έρευνας, όπως τα συνόψισε ο συντονιστής:

Σημαντική επισκεψιμότητα από άλλες περιοχές, η εστίαση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανεπαρκείς υποδομές, μέτρια αισθητική της τοπικής αγοράς, ανάγκη για προσέλκυση νέων καταναλωτών μέσα από δράσεις προβολής των επιχειρήσεων.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε στα βήματα και τις επιτυχημένες δράσεις του Συλλόγου, με στόχο ο τόπος να γίνει πόλος έλξης για τους καταναλωτές και τουριστικός προορισμός. Για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση αυτή, έβαλε στο τραπέζι συγκεκριμένα αιτήματα προς το Δήμο και τη κεντρική διοίκηση: Διευκόλυνση της αδειοδότησης, ανακύκλωση και καθαριότητα, επαγγελματικό τιμολόγιο νερού, καλλωπισμό, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα και τραπεζικές αγορές, και τέλος, αποζημιώσεις σε περίπτωση που οι τοπικές επιχειρήσεις πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πενήντα χρόνια κάτοικος στο Δήμο Διονύσου ο κ. Γαβαλάκης υπογράμμισε την αξία της συνέργειας, την οποία εφαρμόζει ο Εμπορικός Σύλλογος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την οποία θα έρθουν και οι λύσεις στα προβλήματα. Γι’ αυτό κάλεσε σε ενδυνάμωση του Συλλόγου ενώ θεώρησε απαραίτητο να γνωστοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας σε όλους τους επαγγελματίες, ώστε με τη συνδρομή τους, και με τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας και της πολιτείας να καταρτισθούν πλάνα ενεργειών που θα αξιολογούνται περιοδικά.

Ο κ. Οικονόμου, του οποίου η οικογένεια διατηρούσε επί χρόνια μικρομεσαία επιχείρηση στον Άγ. Στέφανο, θεώρησε χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας την ανάπλαση στο Τατόι, που θα φέρει εκατομμύρια επισκεπτών στην περιοχή, συνεπώς για την ικανοποίησή τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. Απέδωσε επιπλέον ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση για την έλλειψη υποδομών και δεσμεύθηκε να ασκήσει πίεση στο θέμα της αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά και της δημοτικής συγκοινωνίας.

Την αντιμετώπιση της βόρειας και ανατολικής Αττικής ως την πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου, και στο ζήτημα της ανάπτυξης, υπενθύμισε αμέσως μετά η κ. Αναστασίου, που επιβεβαίωσε τη δυσκολία στην πρόσβαση στην τοπική αγορά. Επεσήμανε επιπλέον τον αποκλεισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από χρηματοδοτήσεις, που κατευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, και λόγω προβληματικών συγκοινωνιών, ενώ παρέθεσε επιγραμματικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο κύκλος αυτός, και η εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Βλάχου, που έδωσε τα εύσημα στον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου, που αποτελεί πόλο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα εξετασθεί η επέκταση των γραμμών του ΗΣΑΠ προς το Δήμο Διονύσου αλλά και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού, ενώ θεώρησε αναπόφευκτα τα προβλήματα υποδομών σε μια περιοχή όπου ο πληθυσμός αναπτύχθηκε εκρηκτικά σε λίγα χρόνια και απέδωσε την καθυστέρηση επίλυσής τους στη δυσκινησία της πολιτείας. Τόνισε, τέλος, το σημαντικό εύρημα της έρευνας για τη μεγάλη επισκεψιμότητα της τοπικής αγοράς, που αποτελεί κέρδος και δημιουργεί ευθύνη για περαιτέρω οργάνωση και ανάπτυξη με ποιότητα, ποικιλία και καλές τιμές.

Την εκδήλωση, εκτός από τους παραπάνω, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον στελέχη των Περιφερειακών υπηρεσιών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Διονύσου, πολλά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς και αρκετός κόσμος.